Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ανακάμπτει από τα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας ωστόσο στο «κόκκινο». Περιορίζονται οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, βαρίδι η Coca Cola. Θετικό γύρισμα για ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos.

Ελεγχόμενες οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος οι διεθνείς αγορές, περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 635-640 μονάδων.

Οι ανησυχίες για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, κυρίως στο Πεκίνο, θορύβησαν αρχικά τις ασιατικές αγορές και από νωρίτερα το πρωί τις ευρωπαϊκές. Επιβαρυντικά λειτούργησε και η εικόνα των futures στη Wall Street, φθάνοντας μέχρι και 3,25% χαμηλότερα για τον S&P500. Ο σταδιακός περιορισμός των απωλειών, νωρίτερα, στο 1,80% συνέβαλε στο να κινηθούν λίγο υψηλότερα οι traders, με αποτέλεσμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης από τις 630,39 να ανακάμψει κατά 10 μονάδες, με το ποσοστό στο μείον 1,07% νωρίτερα.

Σημαντική η ενδοσυνεδριακή αντίδραση, καθώς για τον ΓΔ οι 630 μονάδες θεωρούνται σημαντικό σημείο αναφοράς, στήριξη και περιοχή, που βραχυπρόθεσμα μπορεί να σηματοδοτήσει αναστροφή τάσης. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 630 ενισχύει το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης προς τις 651 μονάδες, όπου και το stop για τις ημερήσιες short θέσεις. Λίγο να βοηθήσει το βράδυ η Νέα Υόρκη.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, στοιχείο που από μία άποψη είναι ενθαρρυντικό, καθώς στην ισχυρά πτωτική αρχή της συνεδρίασης και στη δύσκολη συνέχεια της πρώτης ώρας, η προσφορά αποτιμήθηκε ως φυσιολογική. Και ως τέτοια απορροφήθηκε, σταδιακά, από τον τραπεζικό κλάδο και σε αρκετά blue chips.

Ετσι ο μεν ΔΤΡ από το χαμηλό των 336,33 ανέκαμψε περί τις 12 μονάδες, ο δε FTSE25 από το αρχικό των 1.524 περί τις 30 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει επικεντρωμένη, λίγο ως πολύ, στις μετοχές που εξαρχής είχαν βρεθεί στην πρώτη 10άδα, με Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank και ΟΠΑΠ και με τις Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil, Πειραιώς να ακολουθούν.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αγορά δεν επηρεάστηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων Προϋπολογισμού (πρωτογενές έλλειμμα 4,79 δισ. άφησε η πανδημία) ενώ μένει να αποτιμηθεί η πρόβλεψη της Morgan Stanley για ύφεση 11% για το 2020.

Ούτως ή άλλως η «ρηχή» αγορά μας υστερεί μακράν των ξένων, με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας να αποτυπώνουν μεγάλο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων. Με τον τραπεζικό κλάδο σε μικρή απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά του.

Στο μείον οι τραπεζικές μετοχές, μόλις 1 από τις 21 του δείκτη με θετικό πρόσημο -την πρώτη ώρα-, ο Sarantis, για να ακολουθήσουν έκτοτε ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos. Παράλληλα μειώθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τίτλους των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΠΕ και Eurobank από τον τραπεζικό κλάδο.

Συν τω χρόνω βελτιώθηκε η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, καθώς από το 1/7 στην πρώτη ώρα, νωρίτερα η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 1/2,8, με μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για Προοδευτική, Τζιρακιάν, Entersoft, Cenergy, Forthnet, Κορδέλλου κ.α.

Στα 25,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, λίγο μετά τις 15:10.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v