Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντος… ορίων οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά, αλλά δεικτοβαρή blue chips να υφίστανται ρευστοποιήσεις. Σε ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ η μεγαλύτερη πίεση.

Εντος… ορίων οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο

Σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, έχουν γυρίσει οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις εναλλαγές προσήμων, με τους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ινδίας – Κίνας και Βόρειας – Νότιας Κορέας, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Ασία και ΗΠΑ, με τις ανησυχίες να επεκτείνονται και στην Ευρώπη.

Το βλέμμα των traders και στις αναμενόμενες, νεότερες, εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο πρόσφατα προειδοποίησε ότι “η Παγκόσμια Οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ότι προβλεπόταν, σε προηγούμενες εκτιμήσεις.”

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να παίρνουν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης μετά το μέσον των συναλλαγών, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός της καθαρής αξίας συναλλαγών που δείχνει να σταθεροποιείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η μικτή εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η συνεχιζόμενη “απονεύρωση” του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Είναι δεδομένο ότι το σύνολο των traders έχει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς εκτός από το triple witching Ιουνίου, αναμένονται και σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός FTSE Russell, έχει προβεί σε λεπτομερή ανασκόπηση της λειτουργίας του Δείκτη FTSE–Med για το εξάμηνο Νοέμβριος 2019 – Απρίλιος 2020, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του Δείκτη. Μετά από σχετική αξιολόγηση που έγινε από τον FTSE Russell, ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Δείκτη για το επόμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι περιέχονται σ΄ αυτόν 62 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο του Τελ – Αβίβ, 23 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αθηνών και 5 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Οι Ελληνικές Εταιρείες που θα αποτελούν τη σύνθεση του Δείκτη για το επόμενο εξάμηνο είναι οι ακόλουθες: Coca  Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, Motor OilEurobank, Εθνική, Lamda DevelopmentTITCAlpha BankViohalco, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης και Quest Holdings.  

Ο αναθεωρημένος Δείκτης με τις πιο πάνω Εταιρείες, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020.

Επίσης σύμφωνα με το Χ.Α. και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, όσον αφορά τις αλλαγές στάθμισης στον Γενικό Δείκτη (Capping) είναι οι εξής:

Στα παραπάνω ας προστεθεί και το ότι, σύμφωνα με την Beta Sec., την ίδια ημέρα θα διαγραφούν από την σύνθεση του FTSE4Good οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Fourlis και Cenergy.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 1,161% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές, ενώ ξεχώρισε το +6,35% για την Τρ. Πειραιώς.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 372,69 (-1,20%) και 390,98 μονάδες (+3,65%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 381,38 (+1,11%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 382,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Για τον εν λόγω δείκτη, προκειμένου να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 385 – 402.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η εργασιακή ανασφάλεια, τα μορατόρια, η συγκράτηση που επιδεικνύουν οι Πολίτες στις δαπάνες διασκέδασης (εστίαση κ.λπ.) λόγω κορωνοϊού, αλλά και η σταδιακή αλλαγή κουλτούρας με ροπή προς την αποταμίευση μετά από πολλά χρόνια ερμηνεύουν, σύμφωνα με τα Τραπεζικά Στελέχη, την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2020, στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα”.

Από την άλλη, “η Alpha Bank είναι σε συζητήσεις με τουλάχιστον πέντε funds για την πώληση άνω των 10 δισ. ευρώ ‘κόκκινων’ δανείων. Το χαρτοφυλάκιο ‘Galaxy’ αποτελείται από δάνεια λιανικής 7,6 δισ. ευρώ αλλά και χορηγήσεις προς Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, αξίας 3 δισ. ευρώ. Το deal περιλαμβάνει και την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης ‘Cepal’. Έχει, πλέον, ζητηθεί να υποβληθούν προσφορές έως τις 29 Ιουνίου. Στους Ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται οι Cerberus και PIMCO, ενώ το θέμα εξετάζουν οι Bain Capital Credit, Apollo και Centerbridge”, υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές.

Επίσης, ίσως αξίζει αναφοράς ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η BlackRock μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank από 0,73%, στο 0,68%.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,34%), ΔΕΗ (+1,37%), Ελ. Πετρέλαια (+0,96%), ΕΥΔΑΠ (+0,27%), Lamda Development (+0,32%), Jumbo (+3,11%), Fourlis (+1,03%), ΟΠΑΠ (+0,79%), Σαράντης (+1,76%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,11%).

Συμπλήρωσε τρία κλεισίματα υψηλότερα των 14,00 ευρώ, όμως δείχνει αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα των 15,00 ευρώ, η μετοχή της Motor Oil (-1,68%).

Τη διανομή συνολικού μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019 καθώς και το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ενέκριναν, μεταξύ άλλων, οι Μέτοχοι της Motor Oil, στη σημερινή τακτική γ.σ.

Ως προς το μέρισμα, με δεδομένο ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2019 κατεβλήθη ποσό Ευρώ 0,35 ανά μετοχή ως προσωρινό μέρισμα, το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019 ανέρχεται σε Ευρώ 0,80 ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020.

Επίσης, εγκρίθηκε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Εταιρείας (ανώτατος αριθμός μετοχών 5.000.000, ανώτατη τιμή αγοράς Ευρώ 18 ανά μετοχή, κατώτατη τιμή αγοράς Ευρώ 8 ανά μετοχή, διάρκεια 3/7/2020 – 27/5/2022, μέσω της Piraeus Sec.).

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 12,34 ευρώ, όμως θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 15,94 ευρώ, για να ελπίζει σε σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (+0,27%) που ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας. Η αμέσως επόμενη, κρίσιμη, αντίσταση στα 7,38 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι πρώτες στηρίξεις στα 6,90 και 6,49 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αύξηση των συναλλαγών σε Audiovisual (+7,04%), Ικτίνο (+3,70%), Ιντερτέκ (-6,99%) και Ιατρικό (-4,36%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε αντίδραση ο Παϊρης (+6,67%), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Σπύρου (+5,83%) και Κυριακούλης (+3,42%).

Επιστροφή αγοραστών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+2,45%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+2,23%), με συνολικό όγκο 206 τεμ. το σημερινό -10,76% για την CPI, εμφάνιση μικρού πωλητή σε Τζιρακιάν (-13,81%) και Μουζάκη (-4,88%), ενώ πέρασε η γ.σ. και επέστρεψαν στην συναλλακτική αφάνεια τα Πλ. Κρήτης (-1,86%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 688 και ο δείκτης υψηλότερα των 1668 μονάδων, προκειμένου τα ημερήσια διαγράμματα και των δύο δεικτών, να δώσουν σήματα επανατοποθετήσεων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μικτή συνεδρίαση η σημερινή, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν τα σημάδια ανάκαμψης των Οικονομιών και τις πολιτικές στήριξης, με τις ανησυχίες για νέα αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Χώρες”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Η χρηματιστηριακή ευφορία έχει καταλάβει όλες τις Διεθνείς Αγορές, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Οικονομία στη φετινή χρονιά, διαδέχεται η πεποίθηση για γρήγορη ανάκαμψη το 2021. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με πλοηγό τον Τραπεζικό κλάδο, συγχρονίζεται ενόψει και του ευεργετικού rebalancing, λόγω των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών του FTSE25”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επαναπροσέγγιση των τοπικών υψηλών επιχείρησε ο ΓΔΧΑ, σε αντιστοιχία με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, καθώς τα θετικά νέα από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων (καλύτερες των εκτιμήσεων μετρήσεις από λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή Μαΐου στις ΗΠΑ) και των μέτρων στήριξης πυροδότησαν αγορές. Πάραυτα η χαμηλή ορατότητα για το κοντινό μέλλον των Οικονομιών, μας επιβάλλει να διατηρούμε αμυντική στάση αναλαμβάνοντας, ωστόσο, σταδιακά μεγαλύτερο ρίσκο σε φυσιολογικές και αναίτιες διορθώσεις του Δείκτη”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Πλήρης αντιστροφή της ψυχολογίας, μετά το ‘sell off ‘της προηγούμενης εβδομάδας, τροφοδοτούμενη από τις ανακοινώσεις της Fed, άλλα και του Αμερικανού Προέδρου Trump. Η ανακοίνωση της Fed για αγορά και εταιρικών ομολόγων, πλέον των ETF και των σχεδίων του προέδρου Trump για επενδύσεις ύψους $1 τρισ. σε Υποδομές, επανέφερε τις Αγορές, για ακόμη μια φορά, κοντά στα υψηλά τρεισήμισι μηνών”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Με την βοήθεια των ισχυρότερων μακροοικονομικών στοιχείων και μια ενδεχόμενη βελτίωση στην υγειονομική εικόνα των επομένων ημερών, οι Αμερικανικοί δείκτες δύναται να δοκιμάσουν τα πτωτικά χάσματα (gap) της Πέμπτης, όπου και αποτελούν τις ισχυρότερες αντιστάσεις σε αυτή τη φάση.

Η ζώνη 645 - 650 έδωσε την απαραίτητη στήριξη στον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητά της, με την τάση να ξαναδίνει ανοδικό σήμα. Παρά την βελτιωμένη εικόνα της Αγοράς, η υπέρβαση των 685 μονάδων είναι αναγκαία για προσέγγιση του κοντινού στόχου των 698 μονάδων και το 50% επίπεδοo Fibonacci της πτώσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των 698 μονάδων, το πτωτικό χάσμα των 725 μονάδων αποτελεί την επόμενη ισχυρή αντίσταση, ενώ στον αντίποδα η στήριξη των 650 - 645 παραμένει το ισχυρότερο “οχυρό” της αγοράς.

“False αποδείχτηκε η ανοδική διάσπαση των 380 μονάδων του Δείκτη Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ένα ενδεχόμενο “Bull Trap”. Η σημερινή επαναφορά άνω των 380 μονάδων είναι ενθαρρυντική, όμως θα απαιτηθεί ένα καθαρό ημερήσιο κλείσιμο ψηλότερα από τις 400 μονάδες του κλαδικού δείκτη, δηλαδή τα ψηλά της περασμένης εβδομάδας.

Τα διαγραμματικά περιθώρια παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα στον Τραπεζικό κλάδο, με προαπαιτούμενο την διάσπαση των 400 μονάδων. Χαμηλότερα η ζώνη στήριξης των 340 - 330 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί, μετά την πρόσφατα διαμορφωμένη βάση του δείκτη.

Σε “τρενάκι του τρόμου” έχουν μετατραπεί οι Διεθνείς Αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να εναλλάσσεται συνεχώς, ενσωματώνοντας τον συνεχή καταιγισμό νέων πληροφοριών.

“Η Αγορά σήμερα φάνηκε να ‘χωνεύει’ τα χθεσινά κέρδη, αναμένοντας νέο σήμα από το εξωτερικό, καθώς παραμένει απόλυτα συγχρονισμένη με τα Διεθνή Χρηματιστήρια και την πορεία που αυτά ακολουθούν”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στη Wall Street.

Ήπιες απώλειες στο Ευρώ, αλλά και στο Πετρέλαιο.

Κοντοστέκεται κάτω από τα $1730 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, χαμηλότερα των $9500 κινείται το Bitcoin.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι Ιαπωνικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 28,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τη “βουτιά” 26,1% που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters Tankan, το κλίμα στον Μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στο -46 τον Ιούνιο, από -44 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του τομέα των Υπηρεσιών βελτιώθηκε λίγο στο -32, από -36.

“Το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νέο δανεισμό ύψους περίπου 218 δισ. ευρώ για φέτος”, σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο για τη συγκράτηση της πανδημίας Covid-19, είχαν σημαντική επίπτωση στην κατασκευαστική παραγωγή των Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραγωγή στον χώρο των Κατασκευών υποχώρησε κατά 14,6% στην Ευρωζώνη και κατά 11,7% στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση.

Η Χρηματοπιστωτική Αρχή της Βρετανίας (FCA) ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου $47,3 εκατ. στον Βρετανικό βραχίονα της Γερμανικής Commerzbank, για ελλιπείς προληπτικούς ελέγχους για την καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ότι “υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της Αμερικανικής Οικονομίας. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι Μικρές Επιχειρήσεις, οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί και οι Μειονότητες”.

“Τα κέρδη των Αμερικανικών Τραπεζών υποχώρησαν 69,6% στα $18,5 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με πέρυσι”, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε Εποπτική Αρχή των ΗΠΑ. O Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων ανέφερε ότι “η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, οδήγησε τις Τράπεζες σε διαγραφές προβληματικών δανείων και στη δημιουργία προβλέψεων για την κάλυψη μελλοντικών απωλειών”.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “πάνω από το 50% των Τραπεζών ανακοίνωσε μείωση κερδών και το 7,3% των Τραπεζών κατέγραψε ζημία”.

Η έκθεση δείχνει ότι οι Τράπεζες έβαλαν στην άκρη $38,8 δισ., για να καλύψουν πιθανές απώλειες από δάνεια, ποσό περίπου 280% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Κατά 4,3% ανοδικά κινήθηκαν οι ενάρξεις κατασκευών νέων σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο.

Οι νέες κατασκευές αυξήθηκαν, φτάνοντας στο ετήσιο μέγεθος των 974.000 τον περασμένο μήνα, από το χαμηλό πενταετίας των 934.000 του Απριλίου. Οι οικοδομικές άδειες έκαναν άλμα 14,4%, στο 1,22 εκατ. ετησίως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 8.872 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.069 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

H Wood & Company αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 0,80 ευρώ, από 0,70 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ, από 2,10 ευρώ, για την Alpha Bank στα 1,10 ευρώ, από 1,00 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,30 ευρώ, από 1,90 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, εκφράζει την προτίμηση που έχει για τους τίτλους της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας για τις οποίες παραθέτει σύσταση αγοράς. Για τις Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι συστάσεις είναι διακράτηση.

Η “Συστήματα Sunlight ABEE”, Μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της για βελτιστοποίηση του δανειακού της προφίλ, προχώρησε στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, με τις Eurobank και Alpha Bank, συνολικής ονομαστικής αξίας 50.000.000 ευρώ και διάρκειας δύο ετών. Τo προϊόν του εν λόγω ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρεία, για την προπληρωμή του από 20/6/2017, ΚΟΔ ύψους 50.000.000 ευρώ που είχε εκδοθεί μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 682,22 (+0,78%) και 671,54 μονάδων (-0,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 672,37 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 672,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,65%.

Ο τζίρος στα 74,5 εκατ., όμως από αυτά τα 9,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο τα Ελ. Πετρέλαια και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Jumbo και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (150.875 συμβόλαια).

Στα 1.906 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.791 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.885, 1.650 για τον Ιούνιο, 2.215 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.634) κινήθηκε μεταξύ 1.625,5 και 1.650 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.332 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (36.595), Alpha Bank (38.901), Πειραιώς (9.556), ΔΕΗ (5.151), Ελλάκτωρα (3.958), Εθνική (13.138), TITC (1.422), Μυτιληναίο (1.432), MIG (29.662), ΕΧΑΕ (699), ΟΠΑΠ (352), ΟΤΕ (509), ΑΔΜΗΕ (1.750), Cenergy (2.474), ΓΕΚ (537), Τέρνα Ενεργειακή (240), Viohalco (710), Lamda Development (1.060), Ελ. Πετρέλαια (640), Ιντρακόμ (338), Intralot (886), Jumbo (347), Motor Oil (377).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.802, MIG 28.682, Alpha Bank 41.862, Εθνική 15.707.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,68%

2020-06-11

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,68%

2020-06-15

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.328.505 τεμ. (20.506.853), ΔΕΗ 5.893.151 τεμ. (5.902.275), Eurobank 50.169.494 τεμ. (50.192.593), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v