Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους πωλητές τα ηνία της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, αναμετράται με τις 1.600 μονάδες ο FT 25. Οι πιέσεις σε ΟΤΕ και Coca Cola βαραίνουν την αγορά. Μικρότερες οι απώλειες για τις τράπεζες. Επιμένουν ανοδικά Fourlis, Σαράντης.

Στους πωλητές τα ηνία της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Στους πωλητές τα ηνία της συνεδρίασης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από τα κύρια ευρωπαϊκά.

Σε μερική κατοχύρωση θέσεων από την αρχή της συνεδρίασης οι traders, με συνέπεια τη διορθωτική πορεία δεικτών και μετοχών. Περιορισμένης έκτασης όμως οι πωλήσεις στην αρχή, που ωστόσο διευρύνθηκαν με το που άρχισαν να γίνονται γνωστά σημαντικά οικονομικά στοιχεία.

Ζημιές-μαμούθ 10 δισ για τον τουρισμό της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ. Αλλά και «καμένη γη» άφησε η καραντίνα στις επιχειρήσεις, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Αρκούν, νομίζω, αυτά τα δύο, για να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι πωλητές, που ούτως ή άλλως από την αρχή οδηγούσαν την αγορά, ελεγχόμενα, χαμηλότερα. Περίπου σαν σε επανάληψη της χθεσινής συνεδρίασης, από ένα σημείο και μετά, αλλά με διαφορά στην πολύ πιο περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και τον ανάλογα μέτριο τζίρο.

Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (*) η αξία των συναλλαγών ήταν στο, περίπου, 1/3 των αντίστοιχων χθεσινών, σε μεγέθη που η αγορά έδειχνε να έχει ξεχάσει. Ομως, από την αρχή της συνεδρίασης, διάχυτη είναι η αίσθηση της επιφυλακτικότητας και δευτερευόντως της αναμονής για την αποσαφήνιση της τάσης στις διεθνείς αγορές. Τάση που, βραχυπρόθεσμα, θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα. Πάντως, μέχρι πριν λίγο, το συμβόλαιο του S&P500 «έδειχνε» 0,15% χαμηλότερα, από τις 3.102 μονάδες, με διακύμανση σε στενό εύρος.

Εως τις 663,62 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό στις 674,01, με εμφανή την έλλειψη κατεύθυνσης.

Στις 380 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συμπεριφορά συγκριτικά καλύτερη των blue chips. Στο μείον 0,53% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, στο μείον 1,54% για τον FTSE25, που «δοκιμάζεται» στις 1.600 μονάδες.

Αρνητική η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς στα δύο βαρύτερα χαρτιά της αγοράς, Coca Cola, OTE, οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Σήμερα είναι η Coca Cola με πιεστικότερη διόρθωση, 2,07% χαμηλότερα στα 23,14 ευρώ και λιγότερο ο ΟΤΕ, με 1,31% στα 12,04 ευρώ.
Από τις τραπεζικές κρατά η Alpha Bank στο 0,6906 ευρώ, με Εθνική στο 1,3505, Eurobank στο 0,4181 και Πειραιώς στο 1,612 ευρώ.

Ωστόσο το πρόβλημα, σήμερα, αφορά κυρίως μετοχές-σηματωρούς όπου η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε σχετικά υψηλές τιμές τις οδηγεί σημαντικά χαμηλότερα.

Στα 6,11 με 3,02% τα ΕΛΠΕ, στα 16,06 με 3,63% η Jumbo, στα 11,10 με 2,97% ο ΤΙΤΑΝ, στα 8,65 ευρώ με απώλειες 3,24% ο ΟΠΑΠ.

Διόρθωση με μέτρια προσφορά, που αποδίδεται σε μείωση θέσης θεσμικού/ών χαρτοφυλακίου/ων και ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, δημιουργεί αυτή την απογοητευτική εικόνα.

(*) λίγο περισσότερα των 20 εκατ., μετά τις 14:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v