Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρει τώρα το ελληνικό Χρηματιστήριο

Θετικό κλείσιμο εβδομάδας ο πρώτος στόχος των αγοραστών μετά την διήμερη αντίδραση που ακολούθησε τη βουτιά της Δευτέρας. Χωρίς αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος η αναδιάρθρωση των δεικτών από τον MSCI.

Πού ποντάρει τώρα το ελληνικό Χρηματιστήριο

Μία "ανάσα" από τα υψηλά ο S&P500, σε πολυετή υψηλά η Φρανκφούρτη, συνεχίζεται ο 6μηνος
"εγκλωβισμός" στα χαμηλά για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η χθεσινοβραδυνή παράσταση των long στη Νέα Υόρκη, τα υψηλά 6μηνου στο Τόκυο, η συντήρηση της Φρανκφούρτης στην περιοχή των 13.000 μονάδων μπορεί να διευκολύνουν όσους traders και επενδυτές είναι, ακόμη, ενεργοί στην Αθήνα να κερδίσουν λίγους πόντους.

Οι αγορές από τα χαμηλά της Δευτέρας, η προσπάθεια μίας, στοιχειώδους, έστω ανοδικής διόρθωσης την Τρίτη και, εχθές, Τετάρτη δίνουν τη δυνατότητα στους βραχυπρόθεσμους να εγγράψουν, σήμερα, Πέμπτη και, αύριο, Παρασκευή μία εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Στις 634,97 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες, ο,88%, σε διάστημα εβδομάδος.
Στις 1.527,85 ο FTSE25 είναι στο μείον 0,59% και στις 318,53 ο Τραπεζικός χάνει 0,45% στο ίδιο διάστημα.

Εχουν τα περιθώρια οι long να "γυρίσουν" το παιχνίδι, σήμερα-αύριο και να σημειώσουν την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα του Αυγούστου με θετικό πρόσημο; Κατά πως φαίνεται η απάντηση είναι καταφατική, συνεκτιμώντας την αλλαγή στάσης συγκεκριμένων "ισχυρών χεριών", το 3,51% της προηγούμενης εβδομάδος, την διεθνή συγκυρία και την "ρηχότητα" της αγοράς.

Με μέσο ημερήσιο τζίρο, μόλις, 36 εκατ. ο ΓΔ αντέδρασε 3,51% στις 640,60 μονάδες, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, την τρέχουσα στην αρχή -την Δευτέρα- η αύξηση της έντασης (κυρίως) στα "ελληνο-τουρκικά" στάθηκε καλή αφορμή για πωλήσεις/πιέσεις με συνέπεια χαμηλότερες τιμές/κεφαλαιοποιήσεις δίνοντας έτσι το περιθώριο κινήσεων από τα χαμηλά για έως και 20-40 μονάδες υψηλότερα, σε "κλείσιμο" εβδομάδος.
Θυμίζω, τα χαμηλά της Δευτέρας ήταν στις 613,75 μονάδες με την 2ήμερη αντίδραση να αποφέρει περί τις 20 μονάδες περιθώριο απόδοσης για τον ΓΔ και πολλαπλάσιο, σε ποσοστό, για αρκετές μετοχές εταιρειών τόσο από τη μεγάλη όσο από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Μένει να φανεί, σήμερα, εάν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην αγορά, αφορά κυρίως τους traders, η χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που δεν είχε καμία αλλαγή όσον αφορά σε δείκτες ή εισηγμένες στο ΧΑ.
Αναμενόμενο και σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένο, με κοινή εκτίμηση πως τα bets που παίχτηκαν, εχθές, ήταν λιγοστά και μη ικανά να επηρεάσουν τη συνολικότερη στάση traders και επενδυτών.

Ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον όσων προσέβλεπαν σε αναδιαρθρώσεις είχε επικεντρωθεί, καιρό τώρα, στην επόμενη, αυτή του Νοεμβρίου. Και αν, και βλέπουμε μέχρι τότε είναι πολύ πυκνός ο χρόνος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v