Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πονοκέφαλος η απουσία συναλλαγών

Προσδοκίες επενδυτών ότι θα συνεχιστεί η ανοδική κίνηση χάρις και στις «βοήθειες» από τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Παραμένουν ωστόσο «αδύναμες» οι τραπεζικές μετοχές ενώ άπνοια καταγράφεται και σε επίπεδο συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Πονοκέφαλος η απουσία συναλλαγών

Για μόλις 13 μονάδες δεν επιτεύχθηκε "νέο ιστορικό υψηλό" για τον S&P500 στην Wall Street. Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπήρξε προσπάθεια από τους long να απεγκλωβίσουν, κυρίως, τις τραπεζικές από τα χαμηλά τους, ενώ περιορισμένης έκτασης συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στα συνήθη 8-10 blue chips και ακόμη μικρότερης σε συγκεκριμένες μετοχές εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό ήταν όλο, σε μία συνεδρίαση που η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε, καν, τον ημερήσιο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδος καθώς κυμάνθηκε στα 26 εκατ. ευρώ.

Από τις 626,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.505,54 ο FTSE25 και από τις 306,84 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται -από νωρίς- σε μία από τις "πληγές" του συστήματος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στα μόλις 26 εκατ. ευρώ οι συνολικές προβλέψεις των συστημικών ομίλων (στοιχεία δεύτερου τριμήνου) στο πολλαπλάσιο οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για το πραγματικό ύψος των NPLs (υφιστάμενων και σωρευτικά λόγω Covid-19) με τους γνωρίζοντες στοιχειώδη αριθμητική πως τα μεγέθη, η στοχοθεσία για την δραστική μείωση τους δεν "βγαίνει" μόνο με το "πλαίσιο του Ηρακλή".

Στο δια ταύτα, οριακά πάνω από το όριο του 1 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής, με την Alpha Bank στα 773,4 και στα 497,4 εκατ. της Πειραιώς. Στην 15η θέση -πίσω από την ΔΕΗ- η Alpha Bank, στην 22η -κάτω από τον ΑΔΜΗΕ- η Πειραιώς. Μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, στα 1,418 δισ. για την Eurobank (έχοντας ωστόσο απορροφήσει κοτζάμ Grivalia). Κατά τ' άλλα, εδώ και πάνω από ένα μήνα οι αρχές επαύξησαν την βαρύτητα στάθμισης του κλάδου.

Κάτι κινήθηκε στα blue chips, με την προσοχή -λόγω εξελίξεων- σε ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, βγήκε αντίδραση σε σηματωρούς, όπως Mytilineos, Jumbo, επανήλθαν οι long σε ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco αλλά την διαφορά την έκανε η Coca Cola. Με 3,11% στα 23,88 ευρώ δίνοντας από τις πρώτες κιόλας εντολές- της χθεσινής συνεδρίασης- το στίγμα προθέσεων των λιγοστών "ισχυρών χεριών" που παραμένουν ενεργά στην αγορά μας.

Η διασφάλιση των χαμηλών της χθεσινής συνεδρίασης είναι η προτεραιότητα μας για σήμερα- προϋπόθεση, που αναφέρθηκε στο χθεσινό σχόλιο μας "κλεισίματος"- ενώ θα πρέπει να βρεθούν οι... Coca Cola που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, σήμερα.

Αμυνα, μέχρι να διαφανεί το εύρος των εντολών πώλησης, και επιλεκτική τακτική- ως είθισται- σημειώνοντας πως στην χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε συνολική αντίδραση και ομιλικών δυνάμεων (Viohalco, Intracom). Αλλά και κινήσεις αντιστάθμισης, με ενδεικτική την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με 5% στα 6,09 ευρώ) έναντι της δικαιολογημένης διόρθωσης της Τέρνα Ενεργειακής (με μείον 2,67% στα 11,68)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v