Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην πτώση αναζητά το χρηματιστήριο

Στο δίδυμο Ερντογάν-κορωνοϊός αποδίδουν οι αναλυτές τη χθεσινή βουτιά, στην οποία εκ νέου πρωταγωνίστησε ο τραπεζικός κλάδος. Προβληματίζει τους ειδικούς ο μακρόχρονος εγκλωβισμός του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 600 μονάδες.

Φρένο στην πτώση αναζητά το χρηματιστήριο

Ανοδος εκτός, αρνητική διαφοροποίηση εντός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο η χθεσινή διόρθωση στην αγορά μας, με τον Γενικό Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα, στις 617 μονάδες.

Μεγαλύτερες οι απώλειες, ως συνήθως, για τις τραπεζικές, συγκριτικά μικρότερες για τα blue chips και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων σε όσες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σταθερά σε discount το ελληνικό από την πλειονότητα των ξένων χρηματιστηρίων, με τους short να έχουν ως αφορμή για τις χθεσινές πωλήσεις/πιέσεις το "δίδυμο" νέων προκλήσεων Ερντογάν και αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αφορμής δοθείσης η χθεσινή- νέα- διόρθωση με το ΧΑ σταθερά εγκλωβισμένο σε έναν, σχεδόν, 4μηνο κύκλο "ταλαιπωρίας" σε στενό εύρος, μεταξύ 600-660 μονάδων. Με σχεδόν καθημερινή την απαξίωση των τραπεζικών, σταθερές τις ελεγχόμενες μερικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές του δείκτη και αναπόφευκτη τακτική τις επιλεκτικές κινήσεις. Stock picking, που μπορεί σε αυτό το διάστημα να έχει αποφέρει και αποφέρει αποδόσεις σε traders και βραχυ-μεσοπρόθεσμους επενδυτές πλην όμως έτσι δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν η κατάσταση στο χρηματιστήριο.

Η αναζήτηση των εξαιρέσεων, των εισηγμένων/μετοχών που μπορεί να κάνουν διαφορά είναι μεν μονόδρομος, αλλά δεν οδηγεί κάπου, ει μη μόνον σε αδιέξοδο. Και αυτό σε μία περίοδο, που ειδικά η Wall Street επιμένει ανοδικά, σε μεγάλο ποσοστό "υποχρεώνοντας" και τα άλλα χρηματιστήρια να ακολουθούν, έστω από απόσταση. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν θα διορθώσει η Νέα Υόρκη παρασύροντας από Φρανκφούρτη μέχρι Τόκυο.

Κλάδος-κλειδί, λόγω επαυξημένης βαρύτητας, ο τραπεζικός με τον δείκτη σε ελάχιστη απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά. Και με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν εάν θα καταγραφούν ακόμη χαμηλότερα ή θα βγει κάποια, τεχνικής μορφής, αντίδραση. Οι 310 μονάδες είναι η κοντινότερη περιοχή που θα πρέπει να υπερβεί ο ΔΤΡ, για να διευκολυνθεί η επαναφορά του 25άρη πάνω από την περιοχή των 1.500 μονάδων.

Μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος σήμερα, που διεθνώς η τάση παραμένει long;

Μετοχές-σηματωροί ο ΟΠΑΠ αλλά και ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola. Στα υπόψη Motor Oil, Mytilineos, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v