Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση για επανάκτηση των 620 μονάδων

Αντιδρά η εγχώρια αγορά μετά τη χθεσινή βουτιά με στήριξη από Coca Cola και τραπεζικές μετοχές. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών. Πιέσεις εκδηλώνονται σε Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Κίνηση για επανάκτηση των 620 μονάδων

Ανοδικά έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, προσπάθεια να συγχρονισθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους long να "βγάζουν μπροστά" την Coca Cola. Στην συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ-Κίνας, το Σάββατο η προσοχή των επενδυτών με την Wall Street να έχει δώσει τον ρυθμό, από εχθές το βράδυ. Ακολούθησαν οι αγορές της Ασίας, νωρίτερα της Ευρώπης και στην "ρηχή" δική μας, εύλογα traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις χαμηλές τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση.

Με την Coca Cola να "ανοίγει" με ανοδικό χάσμα, να αντιδρά προς τα 23,63 (2,03%) οι βασικοί δείκτες αντέδρασαν λίγο υψηλότερα. Προφανώς πιο επιφυλακτικά απ΄ ότι σε άλλα χρηματιστήρια, υπό το βάρος της νέας τουρκικής πρόκλησης, και το πρίσμα του διπλωματικού "πυρετού" στον οποίο αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη.

Επιφυλακτικότητα που αποτυπώνεται τόσο στην διακύμανση των δεικτών, εικόνα συγκεκριμένων μετοχών όσο στην ροή συναλλαγών, τζίρο που περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετά κάτω από τον ημερήσιο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδος.

Πάνω από το όριο των 300 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, προς τις 1.500 ο FTSE25, θα έλεγα πως στα πρώτα 30' έχουμε μία, κατ' αρχήν, επιβεβαίωση των πολύ βασικών προυποθέσεων, όπως είχαν οριοθετηθεί- τεχνικά- στο προσυνεδριακό σχόλιο. Μένει να ισχύσει μέχρι τέλους, σε τιμές "κλεισίματος".

Σε ΟΠΑΠ, λόγω της εισόδου προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, σε Τέρνα Ενεργειακή, με επίκεντρο την αμκ τουλάχιστον 50 εκατ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος. Αλλά και σε επί μέρους μετοχές, που μετά την χθεσινή διόρθωση προσφέρονταν σε ελκυστικότερες τιμές.

Στα 7,875 ευρώ (1,29%) η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,68 (-2,67%) της ΤΕΝΕΡΓ, με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ισχυρότερη τάση/αντίδραση- πέραν των τραπεζικών και βεβαίως της CC/HBC- για τίτλους των: Sarantis (8,78), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(5,88), ΔΕΗ (3,772), Mytilineos (7,78), EXAE (2,85), ΕΛΠΕ (5,19), AEGEAN (3,45), ΑΔΜΗΕ (2,22).

Υπερισχύουν οι αγοραστές- σε 43 έναντι 12 με απώλειες- όμως για 120 μετοχές η τιμή παραμένει αμετάβλητη, με το 1/3 να μην έχει "ανοίξει" καν ή να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές μόλις λίγων μετοχών.

Για ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Cenergy, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Intrakat, Elvalhalcor, Avax το μεγαλύτερο θετικό ποσοστό.

Στα 3,6 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Στις 12.935 (1,95%) ο DAX, από τις 3.367 (0,44%) τα futures του S&P500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v