Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με το στανιό στο Χρηματιστήριο

Μόλις στα 26 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές αλλά ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 636 μονάδες. Μέρος των χθεσινών απωλειών κάλυψαν οι τραπεζικές μετοχές. Με αρνητικό πρόσημο Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Lamda Development.

Αντίδραση με το στανιό στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, με μία μέρα καθυστέρηση και με επιφυλάξεις η προσπάθεια απεγκλωβισμού των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το μήνυμα στις διεθνείς αγορές είχε δοθεί από εχθές βράδυ, από την Wall Street για να ακολουθήσουν της Ασίας και από νωρίς της Ευρώπης. Στις 17.15' που ολοκληρώνονταν οι τελευταίες δημοπρασίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 ξεκινούσαν ανοδικά, από τις 3.358 (0,15%) και στην Φρανκφούρτη ο DAX συνέχιζε στις 12.905 (1,72%) έχοντας νωρίτερα υπερβεί και τις 13.000 μονάδες.

Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, με την ελαφρά διολίσθηση στο διάστημα 17.00-17.30' συνέβαλε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης να επισπευσθούν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικό το ότι στις 17.10' με τον ΓΔ στις 626,44 μονάδες, ο τζίρος ήταν στα 22,5 εκατ. για να ακολουθήσουν προς το τέλος άλλα 2,5 εκατ , με τον ΓΔ τελικά στις 626,39 μονάδες, κατά 1,47% υψηλότερα

Για τον FTSE25 στις 1.505,54 (1,60%) με χαμηλό ημέρας, στις 1.486,51 και για τον ΔΤΡ στις 306,84 (2,77% με χαμηλό ημέρας, στις 302,96 μονάδες. Σημειώνουμε τις χαμηλές τιμές ημέρας, καθώς- το πιθανότερο- να αποτελέσουν τις στηρίξεις μας για την αυριανή συνεδρίαση.

Σε χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών, χαμηλότερα του μέσου όρου αλλά και της χθεσινής διόρθωσης.

Πρακτικά στην σημερινή προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης πραγματοποιήθηκαν λιγότερες συναλλαγές (αγορές) απ΄ ότι εχθές (πωλήσεις) γεγονός που συντηρεί το ισοζύγιο υπέρ των πωλητών.

Συγκριτικά πάντα, μεγαλύτερος τζίρος για: Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo και ΟΤΕ. Και στις 5 με αγοραστές και θετικό πρόσημο σε "κλείσιμο", ικανή...υποθήκη για αύριο εάν διευκολύνουν οι εξελίξεις.

Επιφυλακτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, παρά την ενεργή παρουσία αγοραστών από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο με κύρια ανασταλτική παράμετρο τις τελευταίες εξελίξεις στα "ελληνο-τουρκικά". Σε τράπεζες και blue chips η ισομερής παρουσία traders και επενδυτών, με το ανοδικό ξεκίνημα της Coca Cola να διαμορφώνει τάση, με ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή στο προσκήνιο και το stock picking, για ακόμη μία φορά, σε ημερήσια διάταξη.

Σταθερά με θετικό πρόσημο και οι 3 βασικοί δείκτες, καθώς στην Coca Cola συντηρούνταν το ανοδικό momentum με συναλλαγές στα 23,16-24,15 και τελική τιμή στα 23,88 ευρώ.

Με διακυμάνσεις η μετοχή του ΟΤΕ, στο εύρος των 12,85-13 και "τράβηγμα" στο τέλος με "κλείσιμο" στο υψηλό ημέρας, των 13 ευρώ. Στα 7,755-7,92 και τελική στα 7,85 για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, απορροφώντας τις όποιες πιέσεις από την είσοδο/διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Στα 3,702-3,852 και τελική στα 3,842 ευρώ η ΔΕΗ, με την άμεση επάνοδο των αγοραστών να ενισχύουν το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου των 4 ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Στα 16,18 υψηλά ημέρας η Jumbo, στα 7,835 η Mytilineos με αγοραστές και θετικό πρόσημο, από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Στα 11,68 με πωλητές η Τέρνα Ενεργειακή (μία μέρα μετά την ανακοίνωση για αμκ έως 50 εκατ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Με πωλητές και σε ΜΟΗ, Lamda Development, ενώ χωρίς μεταβολή για τους τίτλους των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΤΙΤΑΝ.

Καλή εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, με ανοδική αντίδραση για τις μετοχές εταιρειών Κόκκαλη (Intrakat, Intracom), για τίτλους του ομίλου Viohalco (Cenergy, ElvalHalcor) αλλά και κινητικότητα σε Avax, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης που σταθεροποιούνται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ προς τα 1,40 στοχεύει η Τεχνική Ολυμπιακή.

Στις 63/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς. Alumil, EpsilonNet, Ιλυδα, Παπουτσάνης, Entersoft από αυτές, που ξεχώρισαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v