Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Επικρατούν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση που εξελίσσεται -για μια ακόμα ημέρα- με υποτονικές συναλλαγές. Πιέζεται ο τραπεζικός κλάδος, ρευστοποιήσεις και σε Coca Cola, ΟΠΑΠ και Jumbo. Αντιστέκεται η μετοχή της Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ψάχνει διέξοδο από το τέλμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημείωνε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ζητούμενο για όσους εμπλεκόμενους "πονάνε" και την αγορά και την επενδυτική ιδέα, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα- μετά από, σχεδόν, τον εξάμηνο "εγκλωβισμό" της- πενιχρά. Και για ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση με συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ να εξαερώνεται υπέρ-πολλαπλάσια αξία σε όρους κεφαλαιοποίησης. Πρακτικά, με το μείον 1,07% για τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες και με τζίρο- ούτε καν- 3 εκατ. ευρώ εξαυλώνεται χρηματιστηριακή αξία 120 φορές μεγαλύτερη.

Εάν αυτό δεν απασχολεί ιθύνοντες, αρμοδίους κ.λπ της αγοράς, ε! τότε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξευρεθεί, πειστική, διέξοδος.

Αυτό αφορά στην ουσία, καθώς στο τυπικό και η σημερινή συνεδρίαση δεν δείχνει να διαφοροποιείται ιδιαίτερα με τις τελευταίες. Ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, δικαιολογείται εν μέρει και λόγω της ημέρας, ωστόσο ο τζίρος είναι "κολλημένος" τις δύο προηγούμενες εβδομάδες σε μεγέθη μικρότερα των 40 και 35 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, για να διολισθήσουν οι βασικοί δείκτες χαμηλότερα με περιορισμένη προσφορά από την πλευρά των πωλητών. Διόρθωσης συνέχεια για τον τραπεζικό κλάδο, προς τις 310 μονάδες ο δείκτης, χαμηλότερες τιμές και για την πλειονότητα των blue chips. Στις 1.517 με 1,23% ο δείκτης με πωλητές σε όλα τα βαριά χαρτιά του δείκτη.

Προφανώς οι εξελίξεις στα "ελληνο-τουρκικά" δεν είναι και οι καλύτερες για έναν εν δυνάμει επενδυτή πλην όμως, όπως εύστοχα θυμίζουν παράγοντες της αγοράς η καχεξία στο ΧΑ είναι πλέον διαρκείας.

Στη μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιείται ο-συγκριτικά πάντα- μεγαλύτερος τζίρος. Με πωλητές στα 13,45 ευρώ.
Με πωλητές και σε ΟΠΑΠ (7,925), Mytilineos (7,88), Coca Cola (23,06), Jumbo (16,34) κ.ά.

Ενδεικτικό της εικόνας το ότι μόλις σε μία από τις δέκα πρώτες (συναλλακτικά) υπερίσχυαν οι αγοραστές.
Στη μετοχή της Viohalco (2,25 ) ενώ λίγες τοποθετήσεις από τους αγοραστές πραγματοποιούνταν και σε ΕΧΑΕ(2,85), ΕΛΠΕ (5,22), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,177), Sarantis (8,64), Fourlis (3,925) και στον ΟΛΠ (15,86) με μόλις 782 ( ! ) τεμάχια.

Στις 116 οι μετοχές χωρίς μεταβολή τιμής και στα 3,2 εκατ. ο τζίρος με τις 943 χιλ. να έχουν γίνει με πακέτο για 70 χιλ. μετοχές του ΟΤΕ στις 10,37'.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v