Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ρελάνς στο τέλος με τζίρο… ψίχουλα

Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο σε μια συνεδρίαση που δεν επιτρέπει συμπεράσματα καθώς ο τζίρος ήταν μόλις 23,6 εκατ. ευρώ. Στους κερδισμένους Motor Oil και Ελλάκτωρ. Αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες με εξαίρεση τη Eurobank.

Χρηματιστήριο: Ρελάνς στο τέλος με τζίρο… ψίχουλα

Με την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ συνοδεύτηκε το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αξιον αναφοράς, πως ούτε αυτή ήταν ικανή να βγάλει από την θερινή ραστώνη τους traders και επενδυτές, με ενδεικτικό το ότι από τις 17.00 έως τις 17.14' δεν "κουνήθηκε φύλλο" στην Λεωφ. Αθηνών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τους δασμούς στην Airbus και να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Αντιθέτως η διόρθωση για DAX και CAC διευρύνθηκε, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία στην αμερικανική οικονομία, με τον μεν να διορθώνει προς τις 12.975 και τον δε προς τις 5.050 μονάδες. Διόρθωση, 0,65% και 0,50% αντίστοιχα, που δικαιολογούνταν μετά την τελευταία άνοδο (κυρίως) στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Στα καθ΄ημάς, λιγοστά έγιναν στην διάρκεια της συνεδρίασης- μάρτυς ο τζίρος -ελάχιστα- ακόμη και στο τελευταίο 15λεπτο- διάστημα που κάτι κινήθηκε τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος μέχρι και λίγο πριν την διαδικασία "κλεισίματος" που ολοκληρώθηκε με οριακή άνοδο (0,36%).

Σχεδόν παράλληλο το διάγραμμα ΟΤΕ και ΓΔ, καθώς με εντολή αγοράς και τράβηγμα στη μετοχή αντέδρασε και διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας ο ΓΔ. Στα 13,53 η μετοχή, με 1,73% στο τέλος, στις 637,27 μονάδες ο δείκτης με σχεδόν πανομοιότυπο διάγραμμα. Το long "τράβηγμα" για τη μετοχή του ΟΤΕ υποστηρίχθηκε και από συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά: Στα 11,38 υψηλό ημέρας, στο κλείσιμο, και για τη Motor Oil, στα 8,10 υψηλό ημέρας, στο κλείσιμο, και για τον ΟΠΑΠ. Ακολούθησαν Jumbo στα 16,70 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 6,56 , ΔΕΗ στα 3,90, ΤΙΤΑΝ στα 11,34 ευρώ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί, πως εάν κάτι είχε ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ακριβώς τα τελευταία 1'-2' της, οπότε και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας, σχεδόν,2 εκατ. ανεβάζοντας τες στα συνολικά 21,55 εκατ. Θυμίζουμε, ο ημερήσιος μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδος στα 36 εκατ. την τρέχουσα- με τον σημερινό τζίρο- οριακά στα 30 εκατ.

Επίσης άξιον αναφοράς το ότι σε αντίθεση με την Δευτέρα, σήμερα-όπως και Τετάρτη-Τρίτη- οι εξελίξεις στα "ελληνο-τουρκικά" δεν επηρέασαν περισσότερο το κλίμα, την στάση των επενδυτών , όπως επίσης και τα δυσάρεστα νεότερα για τον κορωνοϊό, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει το αποτέλεσμα και στα δύο αυτά μέτωπα.

Ούτως ή άλλως οι ενεργούντες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αναπτύξει ανοσία στην ειδησεογραφία, στις εξελίξεις καθώς ελάχιστα επηρεάζονται από το ράλι στην Νέα Υόρκη οι δε αφορμές, λόγω Τουρκίας, απλά διευκολύνουν τους traders να διαμορφώσουν χαμηλότερες τιμές, επίπεδα από τα οποία θα τοποθετηθούν για ένα 2-5% (σεΓΔ). Αυτό γίνεται, εδώ και σχεδόν έξη μήνες.

Στις 316,79 χαμηλότερα 0,55% ο ΔΤΡ, με Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank και Eurobank να περνά σε θετικό έδαφος, προς το τέλος, για να διαμορφωθεί στα 0,4085 που ήταν και υψηλό ημέρας.

Πάνω από την εβδομαδιαία στήριξη, στις 1.536,68 μονάδες ο δείκτης, δείχνει πως μπορεί να περάσει αύριο σε θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Θα εξαρτηθεί από το αν η Coca Cola "πιάσει" τα σημερινά υψηλά της (των 23,70 ευρώ) στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης.

Στις 42/46 οι ανοδικές/πτωτικές, με 92 χωρίς μεταβολή.

Ικανοποιητική η μόχλευση σε αρκετές από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, με: Τζιρακιάν, Μόντα, Entersoft, Lykos, Papoutsanis, Δρομέας, Κορδέλου, Avax, Intrakat να ξεχωρίζουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v