Υποχωρεί χωρίς... τζίρο το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 630 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με βαρίδι την πτώση της Coca Cola. Καλύτερη η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές, contrarian κίνηση από την Εθνική. Αγοραστές σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

Υποχωρεί χωρίς... τζίρο το Χρηματιστήριο

Σταθερά σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, σταθερά στο γνώριμο αρνητικό το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τις συναλλαγές, τον τζίρο (*) στα γνωστά χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε λιγοστές, συγκεκριμένες μετοχές, με τους πωλητές να διατηρούν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα.

Εξαρχής σε αρνητικό κλίμα η συνεδρίαση στην αγορά μας, με τις όποιες σκέψεις και προσπάθεια για κάτι καλύτερο σήμερα να εγκαταλείπονται στα πρώτα 10'-15', με τους πωλητές να στέλνουν το μήνυμά τους μέσω της ισχυρής διόρθωσης της δεικτοβαρούς Coca Cola/HBC.

Με καθοδικό χάσμα η μετοχή, πιέστηκε έως τα 22,28 ευρώ, με το μείον 2,54% να «βαραίνει» καθοριστικά στη διαμόρφωση της διακύμανσης των δεικτών. Συνακόλουθα να συμβάλλει στη διαμόρφωση ανάλογου κλίματος για το ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 625,11 μονάδες (χαμηλό στις 11:45) και την -έκτοτε- «ταλαιπωρία» του προς τις 630 μονάδες.

Στην περιοχή των 325 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να «κρατά» συγκριτικά καλύτερα των blue chips, λόγω, κυρίως, της contrarian κίνησης της μετοχής της Εθνικής.

Ηταν η Εθνική που παρέμεινε σε θετικό έδαφος, στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, για να προχωρήσουν συναλλαγές αξίας 5-6 εκατ. στις τραπεζικές μετοχές και να αναλάβουν οι αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank. «Γύρισμά» τους σε θετικό πρόσημο, στα 0,532 και 0,4161 ευρώ αντίστοιχα. Στο 1,136 (0,80%) η μετοχή της Εθνικής.

Για τα blue chips, η διόρθωση σχεδόν από την αρχή για τη μετοχή της Coca Cola/HBC σηματοδότησε σειρά ρευστοποιήσεων στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη.

Μέτριες οι συναλλαγές/πωλήσεις, μετριότερες οι αγορές, έχουν ως συνέπεια τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών για τις 18 από τις 21 μη τραπεζικές.

Αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και σταδιακά, μετά τις 14:40 -στην προσπάθεια αντίδρασης του δείκτη- σε τίτλους των ΟΤΕ, Fourlis, Sarantis, Mytilineos, Lamda Development, TITAN, Aegean, Viohalco.

Στην περιοχή των 630 μονάδων (-0,52%) ο ΓΔ λίγο πριν τις 15:00. με τον τραπεζικό να διαφοροποιείται θετικά έναντι των blue chips και στη μετοχή της Εθνικής να βγαίνει η αντίδραση στην οποία αναφερόμασταν, από νωρίς, στον Εκηβόλο. 

Μόλις 25 μετοχές στο συν, έναντι 65 στο μείον. Και με 89 χωρίς μεταβολή.

(*) στα 12,4 εκατ. (!), στις 15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v