Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις και… στασιμότητα

Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι Coca Cola, Πειραιώς και Βιοχάλκο, ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ και άμυνες με ΟΤΕ και Μυτιληναίο. Πτωτικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 26,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις και… στασιμότητα

Διαδρομές τόσο αντίθετες, και πόσο απογοητευτική για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ούτε σήμερα, κατέστη εφικτός ο συγχρονισμός της ελληνικής αγοράς, με τον ανοδικό ρυθμό των διεθνών, φρενήρη όπως τον υπαγορεύει η Νέα Υόρκη.

Το θετικό κλίμα που συντηρούνταν στα διεθνή χρηματιστήρια, τα νέα υψηλά στην Wall Street, τα υψηλά στα ασιατικά, η συνέχεια στα ευρωπαϊκά δημιούργησε την αίσθηση σε ορισμένους traders πως και το ελληνικό θα μπορούσε να πάρει μερικές "ανάσες".

Οχι να "ξεκολλήσει" από το τέλμα, που έχει πέσει εδώ και εβδομάδες, σχεδόν πέντε μήνες,
αλλά έστω να θυμίσει σε κάτι, λίγο έστω, πως είναι χρηματιστηριακή αγορά και σαν τέτοια λειτουργεί.

Αλλη μία, πολλοστή συνεδρίαση, deja vu μιας παθογένειας που-πλέον- τείνει να αποκτήσει συστημικό χαρακτήρα.

Με τις πρώτες εντολές αγοράς, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 636,76 μονάδες αλλά μέχρις εκεί, για αυτά τα πρώτα 10'-15' καθώς ήταν αρκετή μία εντολή στο 2,54% χαμηλότερα και τα 22,34 ευρώ στη μετοχή της Coca Cola/HBC για να αλλάξει, άρδην, η στάση των λιγοστών ενεργών παικτών. Διεύρυνση πωλήσεων σταδιακά στην πλειονότητα των blue chips, περιορισμένη μεν η προσφορά αλλά ακόμη λιγότερη η ζήτηση με συνέπεια την "ταλαιπωρία" μέχρι τέλους.

Στις 17.00' ο τζίρος μόλις ξεπερνούσε το όριο των 20 εκατ. στη Νέα Υόρκη επιχειρούνταν ακόμη ένα νέο υψηλό για τον S&P500, στη Φρανκφούρτη ο DAX κρατούσε σημαντικό μέρος των αρχικών κερδών, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διαμορφωνόταν στις 20.210 μονάδες.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης, και σήμερα με απώλειες στις 629,34 μονάδες (-0,51%), με τραπεζικές και blue chips σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις 325,18 (-0,16%) ο ΔΤΡ, στις 1.508,75 (-0,33%) ο FTSE25, με το σύνολο της αξίας συναλλαγών να κατανέμεται , κυρίως, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Εθνική, Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola/hbc.

Ενδεικτικό το ότι από τις αναφερόμενες μετοχές, με θετικό πρόσημο "έκλεισαν" από τις τραπεζικές η Εθνική και από τις σηματωρούς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Με παρέμβαση των αγοραστών, το τελευταίο 5λεπτο σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ κάνοντας την θετική διαφορά. Μάλιστα στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η εντολή στο τέλος δόθηκε στο υψηλό ημέρας, των 7,935 (3,05%), ενώ και σε Mytilineos, ΕΥΔΑΠ οι εντολές ήταν από την πλευρά των αγοραστών, στα 7,765 και 6,98 αντίστοιχα.

Αντιθέτως, στην Coca Cola οι τελευταίες εντολές έγιναν στα χαμηλά ημέρας, των 22,26 (-3,64%).
Κατά 5,5 εκατ. μεγαλύτερος ο τζίρος σήμερα, σε σχέση με εχθές (και μέσο όρο προηγούμενης εβδομάδος) μικρή βελτίωση, που δεν σημαίνει αισθητή διαφοροποίηση, για ενεργότερη συμμετοχή των επενδυτών.

Περισσότερες και σήμερα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο (56) έναντι αυτών με θετικό (39) αλλά και 85 χωρίς μεταβολή.

Από την τεχνική πλευρά δεν αλλάζει κάτι, σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη μέτρηση της τάσης, καθώς ο ΓΔ παραμένει εντός των 600-670 μονάδων, ο ΔΤΡ χαμηλότερα των 370-380 με τον 25άρη κάτω από τις 1.580-1.600 μονάδες.

Μονόδρομος το stock picking, με συγκεκριμένες επιλογές. Cenergy, Avax, Attica Bank, Intrakat, MIG, Autohellas, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή από τον FTMidCap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v