Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκε μια πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με ελαφρά βελτιωμένο όγκο συναλλαγών (29,2 εκατ.) ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 634 μονάδες με αγορές στο κλείσιμο. Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και ΔΕΗ στους βασικούς κερδισμένους.

Βγήκε μια πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Επιτέλους, και μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Επρεπε να περάσουν τέσσερις με αρνητικό, για να βγει αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 644,29 μονάδων (την Πέμπτη) μέχρι το σημερινό χαμηλό των 627,03 μονάδων η έκταση της διόρθωσης δεν ξεπέρασε, καν, τις 20 μονάδες. Ωστόσο αυτό, που επέτεινε την απογοήτευση στο χρηματιστήριο ήταν η εικόνα απαξίωσης, εγκατάλειψης η αίσθηση πως δεν μπορεί να λειτουργήσει, στοιχειωδώς, με αντανακλαστικά ζώντος οργανισμού.

Εν τέλει, σήμερα, κάτι φάνηκε να αλλάζει. Οχι θεαματικά, καθώς ο τελικός απολογισμός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια αλλά την συγκρατημένη αισιοδοξία πως εάν 3-4 ισχυροί παράγοντες αναλάβουν πρωτοβουλίες μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Και σήμερα υπήρξε δραστηριοποίηση τους με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο ταμπλώ.

Με την αρχικά επιφυλακτική αντίδραση των βασικών δεικτών και την διαμόρφωση τους προς τα υψηλά ημέρας. Στις 635,84 (1,03%) ο ΓΔ, στις 329,72 (1,40%) ο ΔΤΡ και στις 1.523,25 (0,96%) ο FTSE25.

Με τη μικρή αύξηση των συναλλαγών σε απόλυτο αριθμό μετοχών και σε αξία. Ενδειξη, πως λιγοστά "ισχυρά χέρια" με τζίρους λίγων εκατ. ευρώ μπορούν να "σηκώσουν" την αγορά. Με τζίρο να πλησιάζει τα 30 εκατ. (από τα 20 εκατ. των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων). 

Με λίγες πωλήσεις, συνέχεια των χθεσινών, διόρθωση στα πρώτα 25-30' και σταδιακή ενεργοποίηση traders και επενδυτών, από τα χαμηλά προς λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Από τις 11.00-11.05' και μετά, μέχρι το "κλείσιμο" της συνεδρίασης τόσο ο ΓΔ όσο, επί μέρους οι ΔΤΡ και FTSE25 ήταν σε διαπραγμάτευση με θετικό πρόσημο. Με τις 638,50 μονάδες "τοπική κορυφή" ημέρας, τις 332,82 για τον ΔΤΡ και τις 1.529,54 για τον 25άρη. Τιμές, σημεία αναφοράς/άνω όρια στο ενδεχόμενο συνέχισης αύριο της κίνησης.

Το "κλειδί" της τάσης παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, παρά το ότι έχει μειωθεί η βαρύτητα στάθμισης τους στην διαμόρφωση λ.χ του ΓΔ. Μία πρώτη ένδειξη, πως βραχυπρόθεσμα μπορεί να βγει αντίδραση από τις τραπεζικές το ότι η συναλλακτική αξία (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) ξεπέρασε, αρκετά, τα 15 εκατ. τεμάχια (μέσος όρος τελευταίων συνεδριάσεων).

Ο κλαδικός δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 296-348 μονάδων (σε διάστημα μηνός) και εάν υποθέσουμε πως δεν θα διορθώσει αύριο-Δευτέρα τότε ζητούμενο θα ήταν ένα "κλείσιμο" έστω στις 349 μονάδες, με την ολοκλήρωση του Αυγούστου.

Alpha Bank και ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αύριο, Πέμπτη, οικονομικά αποτελέσματα, κατατοπιστικά για το δεύτερο και πρόκριμα για το τρίτο τρίμηνο. Εκπλήξεις από την Αlpha Bank δεν περιμένει η αγορά, για τα ΕΛΠΕ η ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή περιμένει ένα αδύναμο τρίμηνο. Να δούμε πως εάν και πως θα επηρεάσουν τους κλάδους τους. Στα 0,5438 η Alpha Bank, στα 5,27 τα ΕΛΠΕ. 

Από τις τραπεζικές η Εθνική στα 1,16 ευρώ, η Eurobank στα 0,418 και στα 1,212 η Πειραιώς η μόνη με απώλειες. Από τον κλάδο διύλισης, στα 11,57 η ΜΟΗ με αδυναμία υπέρβασης των 11,75 ευρώ.

Από τα βαριά blue chips, Coca Cola και ΟΤΕ είχαν ικανοποιητική διακύμανση, ειδικότερα όμως η μετοχή του Οργανισμού. Στα 13,70 που ήταν και υψηλό ημέρας, με αυξημένες συναλλαγές και "βλέψεις" για υπέρβαση των 14 ευρώ.

Καλή εικόνα και για την Mytilineos, την τέταρτη "βαρύτερη" μετοχή (του ΓΔ) επίσης με ικανοποιητικές συναλλαγές και τελική τιμή, στα 7,94 υψηλό ημέρας. Στο υψηλό ημέρας, των 11,80 ευρώ, και η Τέρνα Ενεργειακή ακόμη ισχυρότερη μετά το μίνι placement σε 4 ξένους οίκους. Επίσης στο υψηλό ημέρας, των 3,93 ευρώ, και η ΔΕΗ ομοίως με "βλέψεις" για επαναφορά πάνω από τα 4 ευρώ.

Παρά 0,01 στα υψηλά ημέρας των 7,15 η ΕΥΔΑΠ με θεαματική ανοδική κίνηση το τελευταίο διάστημα, ενώ ικανοποιητική ήταν η, τεχνική, εικόνα των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Sarantis.

Περιπτώσεις μετοχών-σηματωρών και επιλογών "ισχυρών χεριών" που αν μη τι άλλο σήμερα έλαβαν κάποιες θέσεις τις οποίες φρόντισαν να διαμορφώσουν σε υψηλά ημερήσια επίπεδα.

Με την εικόνα να βελτιώνεται στα μεγάλα, στα μεσαία-μικρά συνεχίστηκαν κινήσεις μόχλευσης που συντηρούν ένα σχετικό ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές αυτών των κατηγοριών.

Σπύρου, Mevaco, Κέκροψ, Μουζάκης, Ιντεάλ, Εκτέρ, ΚΛΜ, Πλαστικά Θράκης κ.α από τις 58 με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v