Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα blue chips με... ενδιαφέρον

Συνολικά 14 εβδομάδες «εγκλωβισμού» συμπληρώνει το Χρηματιστήριο, με τις υποτονικές συναλλαγές να μη δίνουν σήμα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Σε ποιες μετοχές εστιάζεται σήμερα η προσοχή των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα blue chips με... ενδιαφέρον

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed, σε φάση αναμονής/ανασυγκρότησης δείχνουν να πηγαίνουν οι αγορές. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστροφή στη... μετριότητα, μετά την αναλαμπή της Τετάρτης.

Με απώλειες και οι 3 βασικοί δείκτες, στις 633,09 ο Γενικός Δείκτης, στις 1.513,94 ο FTSE25 και στις 325,70 ο Δείκτης Τραπεζών. Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών, λιγότερων από την ελαφρώς αυξημένη της Τετάρτης. Σταθερά κάτω από τα 30 εκατ. επίπεδα, όπου ο τζίρος παραμένει κολλημένος από τις αρχές Αυγούστου.

Για τον ΓΔ και τον ΔΤΡ, η όποια προσπάθεια για μία τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση βρήκε τοίχο, σε πολύ συγκεκριμένες τιμές, ακριβώς στις 637 και τις 330 μονάδες. Ακριβώς στα σημεία, όπου είχαν διαμορφωθεί οι πρώτες, οι πιο κοντινές αντιστάσεις. Ενδειξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που ενισχύει την εκτίμηση πως σε μία συνεδρίαση ενεργοποιούνται συγκεκριμένα προγράμματα συναλλαγών, πωλήσεων-αγορών. Σε συγκεκριμένα όρια, πλαίσια διακύμανσης.

Η σημερινή και η συνεδρίαση της Δευτέρας μένουν για την ολοκλήρωση του Αυγούστου και είναι σχεδόν βέβαιο πως πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί η τάση πέραν των ορίων των 650/660 και 605/610 μονάδων. Ανάλογα, δεν αναμένεται κάτι ούτε για τις τραπεζικές αλλά ούτε και για τα blue chips, πλην εξαιρέσεων. Και αναφέρομαι σε μετοχές που αυτό τον μήνα ενίσχυσαν την ανοδική τάση τους ή ακόμη κατέγραψαν νέες υψηλές τιμές.

Προφανώς και οι εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά επηρεάζουν τους επενδυτές, καθιστούν ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους ξένους, δικαιολογούν την αποχή τους. Εύλογα όλα αυτά, ωστόσο η στάση αυτή έχει ξεκινήσει πολύ πριν πιάσει «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα.

Ηδη συμπληρώνονται 14 εβδομάδες ταλαιπωρίας, με την αξία συναλλαγών σε λιγότερα των 50 εκατ., που θα ήταν ακόμη λιγότερα, εάν δεν είχαμε τα δύο διαστήματα εναλλαγής θέσεων λόγω MSCI. Πέραν αυτών ουδέν, με τα funds να παραμένουν εκτός αγοράς και μάλιστα σε μία περίοδο ανοδικού κύκλου από Νέα Υόρκη σε κάθε γωνιά του «επενδυτικού πλανήτη».

Οπως σημειώναμε στο χθεσινό (μετασυνεδριακό) σχόλιό μας, εάν δεν ήταν η ΔΕΗ, η ημέρα θα είχε κυλήσει χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον και εάν δεν πραγματοποιούνταν οι αυξημένες συναλλαγές και στη μετοχή του ΟΤΕ, ο καθαρός τζίρος θα ήταν εντελώς αξιοθρήνητος. Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Ελληνικών Πετρελαίων. Λίγο ως πολύ όπως τα ανέμενε η αγορά, οι αναλυτές.

Ειδικότερα για την Αlpha Βank, ο Χρήστος Κίτσιος προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αναλύοντας τα μεγέθη και την προοπτική με γνώμονα του προγράμματος (τιτλοποιήσεων) Galaxy. Στο 0,535 η μετοχή, με απώλειες 1,25% και ενδιαφέρον έχει το πώς θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα από την αγορά. Πάντως, σε γενικές γραμμές, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για τα ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα EBITDA 6μήνου μειώθηκαν σε 191 εκατ., επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές οι οποίοι περίμεναν ένα μάλλον αδύναμο δεύτερο τρίμηνο. Στα 5,17 με απώλειες 1,90% η μετοχή των ΕΛΠΕ, που ούτως ή άλλως εδώ και καιρό είναι εκτός άμεσης επενδυτικής προτεραιότητας.

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos η μεγαλύτερη συναλλακτική αξία, που παραπέμπει σε ενεργητικότερη παρουσία «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένα blue chips. Και από αυτή την άποψη, θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή στάση τους, συνεκτιμώντας πως σε ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή υπερίσχυσαν οι αγοραστές και στις άλλες 4, οι πωλητές.

Στα 3,95 η ΔΕΗ με εύρος διακύμανσης 3,92-4,07 ευρώ, με ενδείξεις για διανομή θέσεων στα υψηλά και στα 13,59-13,69 ο ΟΤΕ και τελική τιμή στα 13,69, με εμφανές το μάζεμα από τα χαμηλά των 13,59 (αναδιανομή στα χαμηλά; ενδεχομένως).

Κατ' αρχάς σε αυτές τις δύο μετοχές εστιάζεται σημαντικό μέρος του trading και αυτό θα επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v