Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα «σινιάλα» της συνεδρίασης

Ηπια ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική κίνηση θέλουν να δώσουν οι long, με σημείο αναφοράς τα χθεσινά υψηλά ημέρας για τράπεζες και blue chips. Τι δείχνουν οι «πρόδρομοι δείκτες» για την τάση.

Χρηματιστήριο: Τα «σινιάλα» της συνεδρίασης

Νέα υψηλά στη Νέα Υόρκη, μεικτές τάσεις στην Ασία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έγινε χθες ένα πρώτο βήμα.

Ενθαρρυντικό, εάν όντως πρόκειται για αλλαγή στάσης συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών», που θεωρούν ότι οι εταιρείες τους δεν αξίζουν την απογοητευτική εικόνα της αγοράς, ειδικότερα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στις 635,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.523,25 ο FTSE25 και στις 329,72 ο Δείκτης Τραπεζών. Συναλλαγές κατά 8,5 εκατ. περισσότερες από αυτές των προηγούμενων ημερών, λίγες και πάλι αλλά ποσοστιαία είναι μία αρχή. Αρκεί να υπάρξει συνέχεια.

Ωστόσο είναι προφανές πως (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο βαρύνουσα σημασία έχουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνο-τουρκικό μέτωπο. Η παρέμβαση Τραμπ είναι το καινούργιο στοιχείο στην κρίσιμη υπόθεση, μένει να φανεί τι σηματοδοτεί περαιτέρω.

Από αυτή την άποψη (και) η αγορά, η επενδυτική κοινότητα, τα κάθε λογής funds έχουν έναν επιπλέον λόγο να συνεκτιμήσουν όσα διαδραματίζονται.

Θα σταθώ σε δύο πρόδρομους δείκτες, τα κρατικά ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά και τη στάση των οίκων αξιολόγησης, όπως και το «καλάθι» συμβολαίων ελληνικών μετοχών στη Wall Street.

Η εικόνα που διαμορφωνόταν νωρίς το πρωί δεν παρέπεμπε σε παρόξυνση του βαθμού επικινδυνότητας, αντιθέτως ασταθής ήταν η βασική σχέση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Ενδεικτικά το 10ετές ήταν χαμηλότερα στο 1,101%, το GREK στα 20,66$ με θετικό πρόσημο.

Στα 7,3525 η ισοτιμία TRY/USD, νωρίτερα το πρωί.

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα, η τάση διευκολύνει τους long να «κλειδώσουν» με θετικό πρόσημο τις θέσεις τους για τον Αύγουστο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στις 13.190,15 μονάδες ο DAX, σε μία περίοδο που τα μηνύματα από την οικονομία συνεχίζονται δυσοίωνα. Πτώση 12,1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ανησυχητικά τα μεγέθη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, Γερμανίας και Γαλλίας, ειδικότερα της δεύτερης.

Την προσεχή Παρασκευή τα νεότερα από την ΕΛΣΤΑΤ για το δικό μας δεύτερο τρίμηνο.

Με αυτές τις συνθήκες θα επιχειρήσουν οι επενδυτές να ενεργήσουν σήμερα-Δευτέρα, με τον ΓΔ να διατηρεί ακόμη το θετικό πρόσημο (1,56%) σε διάστημα μηνός. Κατά 0,85% ο 25άρης και με 1,36% ο ΔΤΡ, στο ίδιο διάστημα.

Στις εξελίξεις αλλά και σε επιμέρους ανακοινώσεις, γενικές συνελεύσεις, επιχειρηματικές ενέργειες, το ενδιαφέρον της αγοράς. Με την Alpha Bank να ανακοινώνει (μετά τη λήξη της συνεδρίασης) τα μεγέθη του ομίλου, σειρά έχουν και τα ΕΛΠΕ, στην ανακοίνωση της ΔΕΗ προσβλέπουν οι long (την προσεχή εβδομάδα, σχετική ανάρτηση από νωρίς στον Εκη) και σε ανάλογα θέματα.

Από την τεχνική πλευρά, καλό θα ήταν να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις (χθεσινά χαμηλά), να επιβεβαιωθεί η τάση για όσα blue chips διαμορφώθηκαν χθες στο «υψηλό ημέρας» και να συντηρηθούν οι συνθήκες μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Από τις μετοχές-σηματωρούς μένει να φανεί κατά πόσον τα «υψηλά ημέρας» μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους long. Κατ' αρχάς σε «κλείσιμο» μηνός, δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα.

Ενδεικτικά για ΟΤΕ τα 13,70 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή τα 11,80, Mytilineos τα 7,94, ΔΕΗ τα 3,93 ευρώ, αλλά και για Κέκροψ, Intracom, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Intralot, Attica Bank, Cenergy, Avax.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v