Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και τα περιθώρια αντίδρασης

Μικρή άνοδος για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος για τους long η κίνηση προς τις 643 μονάδες, για να διατηρήσουν προβάδισμα και τον Σεπτέμβριο. Η υπεραπόδοση των τραπεζικών τίτλων και η μετοχή με το ισχυρότερο momentum.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και τα περιθώρια αντίδρασης

Ενα "κλείσιμο" πάνω από τις 643 μονάδες είναι το ζητούμενο για τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μία από τις καίριες προϋποθέσεις, που θα τους διατηρούσαν σε πλεονεκτική θέση, έναντι των short, για τον Σεπτέμβριο. Μήνας, που προεξοφλείται πως θα είναι ο πρώτος από μία κρησάρα, που θα περάσουν οικονομία, επιχειρηματικότητα.

Στις 634,47 ο Γενικός Δείκτης, με θετικό πρόσημο για τον τρέχοντα μήνα, όπως άλλωστε και για τον FTSE25, και για τον Δείκτη Τραπεζών. Στις 1.517,65 και 330,04 μονάδες αντίστοιχα.

Με υπεραπόδωση, έναντι της αγοράς και σε σχέση με τα blue chips, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει να περιμένει τα περισσότερα, στα διάφορα "μέτωπα" που τον αφορούν και μπορούν να δημιουργήσουν ειδήσεις, να δρομολογήσουν εξελίξεις.

Από το σχέδιο για ένα Asset Management Company, τα "κόκκινα" δάνεια, τις τιτλοποιήσεις, τα νεότερα από την κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά. Σε μία σειρά γενικών συνελεύσεων εισηγμένων θα τεθούν ζητήματα, που αφορούν άμεσα είτε έμμεσα και τις συστημικές τράπεζες, και από αυτή την άποψη παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα δρομολογηθούν αναδιατάξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, με αντίκτυπο και στο τραπεζικό.

Από τον κλάδο για τη Eurobank, είναι διαμορφωμένη η ισχυρότερη long τάση, πλεονέκτημα έναντι των άλλων που- υπό προυποθέσεις- θα μπορούσε να διατηρηθεί.

Για την Alpha Bank προέχει η τιτλοποίηση του project Galaxy, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Για τα blue chips, όπου είναι- πλέον- εμφανής η διαμόρφωση διαφορετικών ταχυτήτων, σταδιακά θα αποτιμώνται περισσότερο ή λιγότερο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Χρήσιμα, από αυτή την άποψη όσα αναφέρει, από νωρίς, ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τις εισηγμένες με "γερές άμυνες" κόντρα στην πανδημία.

Προσέγγιση αναλόγου περιεχομένου το ποιες εισηγμένες μοιράζουν χρήμα, μετά τις διακοπές, θεωρώντας ως ισχυρή ένδειξη οικονομικής/κεφαλαιακής υγείας την κερδοφορία, τις ελεύθερες ταμειακές ροές και άλλων ποιοτικών στοιχείων ενεργητικού για τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.

Χρήσιμα αυτά, καθώς δεν είναι και οι 21 στην ίδια θέση αλλά ούτε και οι προοπτικές τους.

Και αυτός ο διαχωρισμός γίνεται, αθόρυβα μεν, μεθοδικά όμως στο ταμπλώ, με τους traders και τους επενδυτές να διαθέτουν εργαλεία και κριτήρια επιλογής.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πρώτος από μία σειρά μηνών, που θα καταγραφούν τα διαφορετικά στοιχεία, πλεονεκτήματα vs μειονεκτήματα όχι μόνον των εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Απ΄ όπου η διαφοροποίηση είναι, ήδη, διακριτή.

Τέλος ως προς τα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης, θα "κλείσουμε" με την απαραίτητη τεχνική ματιά σε S&P500 και DAX. S&P500: Στηρίξεις στις 3.440 και 3.345 και νέος υψηλότερος στόχος, οι 3.585 μονάδες. DAX: Στηρίξεις στις 12.950 και 12.860 μονάδες. Στις 13.260 η κοντινή αντίσταση, με την υπέρβαση της να "δείχνει" προς τις 13.500 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v