Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο πράσινο τράπεζες και blue chips

Κίνηση πάνω από τις 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με μέτριο τζίρο. Διευρυμένη η ανοδική κίνηση, με κέρδη για το σύνολο των μετοχών του FT 25. Ξεχωρίζει ανοδικά η ΔΕΗ. Με διψήφια κέρδη για τις τράπεζες κλείνει ο Αύγουστος.

Χρηματιστήριο: Στο πράσινο τράπεζες και blue chips

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, προς τις 640 μονάδες αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μικρό προβάδισμα των long, η αρχή της τελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Με τα συμβόλαια, στη Νέα Υόρκη, να παραπέμπουν σε ακόμη ένα, νέο, υψηλό για τον S&P500.

Στο ΧΑ, από τις 635,22 μονάδες, με μικρό ανοδικό χάσμα, το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με στοχευμένες εντολές των αγοραστών σε τραπεζικές και δεικτοβαρή blue chips.

Αμεσο αποτέλεσμα, η κίνηση των βασικών δεικτών υψηλότερα, με τον ΔΤΡ προς τις 335 και τον FTSE25 στις 1.533 μονάδες. Με μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, αλλά αρκετές για να διαμορφωθούν υψηλότερες τιμές, καθώς οι πωλητές -από την πλευρά τους- έχουν περιορίσει την όποια προσφορά τους.

Τζίρος που από τη στιγμή που γίνεται σε μετοχές του δείκτη, με υπερίσχυση των αγοραστών, εύλογα φέρνει τον ΓΔ έως και 1% υψηλότερα.

Ικανοποιητική η αρχή της συνεδρίασης, διευκολύνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, τα futures στη Wall Street, αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα «κλείσιμο» μηνός, για τον ΓΔ, πάνω από τις 643 μονάδες.

Σημαντικό ζητούμενο από το προσυνεδριακό σχόλιό μας και ικανή προϋπόθεση για μία καλή είσοδο στον δύσκολο, κρίσιμο Σεπτέμβριο.

Εβδομάδα με αρκετά ορόσημα, που μπορεί να βγάλουν ειδήσεις, να ενεργοποιήσουν διαδικασίες προεξόφλησης, με ό,τι αυτό σημαίνει, κατ' αρχάς μέχρι και την Παρασκευή.

Σταχυολογώ: την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, από σειρά γ.σ. ενδιαφέρον παρουσιάζουν των μετόχων της Viohalco και του Sarantis. Την Πέμπτη, η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ, την Παρασκευή, η γ.σ. του ομίλου MIG, η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ. Και ό,τι άλλο προκύψει στη διάρκεια.

Σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ο μεγαλύτερος τζίρος, με αγοραστές και για τις 5 μετοχές, ενδεικτικό της επικέντρωσης (κυρίως) των traders. Επίσης με αγοραστές και τις επόμενες 5 των Eurobank, Jumbo, Mytilineos, Πειραιώς και Motor Oil. Αλλά και για MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελτον, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Πετρόπουλος κ.α.

Σύμφωνα με την εικόνα της συνεδρίασης, προσώρας, ο Αύγουστος θα διαμορφωθεί με θετικό πρόσημο για τους 3 βασικούς δείκτες, για τον δε Τραπεζικό, με ποσοστό διψήφιο.

Στο 10,94% για τον ΔΤΡ στις 336,03 μονάδες, με τον Σεπτέμβριο να μπορεί να αποτελέσει ένα «μήνα τραπεζικού ενδιαφέροντος». Θα τα δούμε, μέρα προς μέρα, από αύριο.

Στο 0,5688 με αυξημένες συναλλαγές η Αlpha Βank, με εντολές πάνω από τα 4 ευρώ η ΔΕΗ, προς το 1,20 η Εθνική, με «βλέψεις» για τα 8 ο ΟΠΑΠ, ισχυρή αντίδραση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ενώ στον ΟΤΕ μάλλον σε συντήρηση δυνάμεων βρίσκεται, πριν το εγχείρημα της υπέρβασης και των 14 ευρώ.

Ειδικότερα για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη), τα 3,88 ευρώ λειτούργησαν ως στήριξη, με επόμενες αντιστάσεις στα 4,06 και 4,17 ευρώ.

Για τους πιο φιλόδοξους και σχετικά μεσοπρόθεσμους, εμφανής και ο στόχος, στα 4,45 ευρώ.

Στις 57/12 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ισχυρή κίνηση για Ελτον, Ικτίνο, Πετρόπουλο, Intracom κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v