Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο

Οριακά χαμηλότερα στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Δεν πείθει η αντίδραση της αγοράς παρά το θετικό διεθνές κλίμα. Συνεπώς, το stock picking παραμένει κυρίαρχη στρατηγική. Η προσπάθεια αποφυγής νέων χαμηλών στις τράπεζες και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο

Η Wall των ρεκόρ, η Ευρώπη της επιφυλακτικότητας και το Χρηματιστήριο Αθηνών της αδιαφορίας.

Νέο πάρτι στη Νέα Υόρκη, με το βλέμμα στο Κογκρέσο, πάρτι νωρίτερα από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, αλλά στην Αθήνα... τι είχες, Γιάννη μου, τι είχα πάντα.

Κλίμα ευνοϊκό για τους long διαμορφώνεται λόγω της προεξόφλησης πως οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν ένα -έστω- μικρότερο πακέτο βοήθειας 2,4 τρισ. ( ! ), των παραδοχών της ΕΚΤ πως τα μεγέθη για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν βγαίνουν, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέων δράσεων από την πλευρά Λαγκάρντ.

Αυτά εκτός, γιατί στα καθ' ημάς η αγορά αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι, η στασιμότητα που επικρατεί σε διάφορα μέτωπα παραμένει τροχοπέδη στον όποιο σχεδιασμό των αγοραστών, με συνέπεια η χθεσινή αντίδραση, όταν με το που επανήλθε ο ΓΔ πέριξ των 630 μονάδων ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις. Στις 625,20 μονάδες τελικά το «κλείσιμο».

Ενδεικτική της στασιμότητας η νέα αναβολή όσον αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό. Από Ιανουάριο 2021 και (ξανα)βλέπουμε, έτσι όμως δεν προχωρά η κατάσταση, συνδυάζοντάς την με το project του Ελληνικού, με την καθυστέρηση πίστωσης κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, με... με..., συνεπώς όλα αυτά αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 38,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 1.489,58 ο FTSE25 και στις 302,23 μονάδες ο ΔΤΡ, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποφυγής νέων ιστορικών χαμηλών, συνακόλουθα περαιτέρω απαξίωσης του συστήματος, που αποτιμάται -σταθερά- στα 3,5 δισ. συνολικά.

Συνεπώς, μονόδρομος το stock picking (πώς αλλιώς), με traders και (λιγότερο) επενδυτές να «παίζουν» σε συγκεκριμένα εύρη διακύμανσης, με γνώμονα -το τελευταίο διάστημα- και τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου (δεύτερου τριμήνου).

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυροί είναι -σε εβδομαδιαίο- ο ΟΠΑΠ (στα 7,99 ευρώ), η Coca Cola (στα 21,69), ο Mytilineos (8,99), η ΔΕΗ (5,09), η Viohalco (2,43).

Στο επίκεντρο η Aegean -λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες-, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -σε αναμονή για τα δικά της-, με ενθαρρυντικό το ότι συντηρείται στοιχειωδώς η μόχλευση σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Θετική η υποδοχή/αποτίμηση των μεγεθών της Intracom (0,654), κινητικότητα στις κατασκευαστικές, που ωστόσο πιθανότατα θα πιεστούν σήμερα, στις εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής (νέο υψηλό για την Performance, στα 5,45), ισχυρή αντίδραση για τη Cenergy (1 ευρώ), ElvalHalcor (1,32) κ.α. τίτλων από αυτές τις κατηγορίες.

Κλαδικά, αυτός της ευρύτερης πληροφορικής δικαιολογεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αιχμή τα μεγάλα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως αναλυτικά σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας.

Ευρύτερα πολιτικά, η κυβέρνηση κινείται στον ρυθμό της επίσκεψης Πομπέο, τις διεργασίες για τη Σύνοδο Κορυφής, με όσα από αυτά θα μπορούσαν να έχουν (και) οικονομική επίπτωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v