Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσέγγιση των 630 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη άνω του 1,5% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με σύμμαχο την τάση στις διεθνείς αγορές. Και κινήσεις «καλλωπισμού» ενόψει κλεισίματος εννεαμήνου. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες, κέρδη και για ΟΤΕ, Coca Cola.

Νέα προσέγγιση των 630 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Σε εξέλιξη προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά, επανέρχεται στις 625 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιχείρηση ανάκτησης μέρους των σημαντικών απωλειών της περασμένης εβδομάδας -της χειρότερης από τον Ιούνιο- από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο. Με την εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη να διευκολύνει τους long, που επανέρχονται προς τις 12.765 μονάδες για τον DAX, προς τις 19.025 για τον ΜΙΒ.

Την τάση επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, στο χρηματιστήριό μας, όσοι θέλουν καλύτερες τιμές ενόψει «κλεισίματος» Σεπτεμβρίου και 9μήνου, την Τετάρτη.

Εως τις 625 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.492 ο FTSE25, πάνω από το όριο των 300 μονάδων ο ΔΤΡ. Με περιορισμένες συναλλαγές, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας που διακρίνει τους ενεργούς επενδυτές αλλά και την απροθυμία όσων είναι εκτός να λάβουν θέσεις.

Από τις 623,35 μονάδες, με μικρό ανοδικό χάσμα, το «άνοιγμα» για τον ΓΔ, που συν τω χρόνω διαμορφώθηκε προς την περιοχή των 625-630 μονάδων. Δηλαδή προς το άνω όριο που φαινόταν βραχυπρόθεσμα για τον ΓΔ (σε εβδομαδιαίο).

Ισχυρότερη αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, προφανώς ακολουθώντας την ανάλογη κίνηση του ευρωπαϊκού δείκτη (στις 54,61 με 3,08% ο EuroStoxx Banks), συνακόλουθη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι αγοραστές πλεονεκτούν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Προς τις 1.500 μονάδες η επαναφορά του FTSE25, με τη συνδρομή -πέραν των τραπεζικών- όλων των δυνάμεων «πρώτης γραμμής».

Αλλωστε σε ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, η εστίαση βραχυπρόθεσμων και επενδυτών, με Alpha Bank, ETE να ακολουθούν και μετά τον ΟΠΑΠ, οι Eurobank, Πειραιώς. Σε Motor Oil, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πετρόπουλο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Jumbo, EXAE, Coca Cola/hbc.

Ειδικότερα η διακύμανση των ΟΤΕ και Coca Cola/hbc, από τα 12,90 στα 13,05 και από τα 21,43 στα 21,57 ευρώ αντίστοιχα, ήταν αυτή που έδωσε το προβάδισμα στους αγοραστές. Για να ακολουθήσουν στα υπόλοιπα blue chips.

Ενδεικτικό το ότι και οι 25 μετοχές του δείκτη είναι στο «πράσινο» (στις 11:10), της Aegean συμπεριλαμβανόμενης, με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει ένα δύσκολο πρώτο 6μηνο.

Στα 9,03 με κεκτημένη τάση η Mytilineos, στα 14,91 η Jumbo, στο 1,317 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 5,60 η Lamda Development.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει -κυρίως λόγω του μεγαλύτερου τζίρου- η μετοχή της Πετρόπουλος (στα 5,45 ευρώ), οι τίτλοι της Πλαίσιο, Κέκροψ, Intracom (με την αγορά να αποτιμά τα μεγέθη 6μήνου), MIG, Δρομέα κ.α.

Στις 55/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον τζίρο στα 4,5 εκατ. και τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στις 630 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v