Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι τώρα οι κρίσιμες ζώνες για τους δείκτες

Πρώτος στόχος για την εγχώρια αγορά να μπει φρένο στο εξαήμερο σερί πτώσης του Γενικού Δείκτη. Πονοκέφαλος η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να σταθεροποιηθεί. Πού βρίσκονται οι ζώνες άμυνας στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι τώρα οι κρίσιμες ζώνες για τους δείκτες

Τρεις και μας αποχαιρετά ο Σεπτέμβριος. Ακόμη ένας μήνας, με διάψευση των όποιων συντηρητικών προσδοκιών, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μπορεί να είχαν οι long, στην αρχή του. Ωστόσο είναι ένας μήνας, που κατά πως φαίνεται θα ολοκληρωθεί με απώλειες και για τις ξένες αγορές. Στις 3.298,46 μονάδες ο S&P500 διορθώνοντας 5,97% σε μηνιαία μέτρηση, αλλά με θετική απόδοση 2,09% από την αρχή του έτους, στην εξέλιξη του μακροβιότερου bullish κύκλου, από λειτουργίας της Wall Street. Πλέον, στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, εν μέσω συγκρουσιακού κλίματος και πίεση λόγω Covid-19.

Στις 12.467,53 μονάδες ο DAX με απώλειες 4,34% στο μήνα και 5,89% από την αρχή του έτους, σε κομβικό- τεχνικά- σημείο και με μερίδα αναλυτών να υποστηρίζουν πως η διόρθωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν "υπαγόρευε" τον ρυθμό, διεθνώς, η Νέα Υόρκη.

Αυτά, συνοπτικά εκτός, γιατί εντός συνεχίστηκε το "μαρτύριο του Τάνταλου" με το χρηματιστήριο μας να απαξιώνεται περαιτέρω, να περιθωριοποιείται έτι περισσότερο, με τους ξένους (και... ξένους) να μειώνουν την έκθεση τους για ακόμη ένα μήνα.

Αποτέλεσμα, αύριο Δευτέρα η συνεδρίαση ξεκινά, με τον ΓΔ από τις 617,90 μονάδες, χαμηλότερα 1,97% (σε εβδομαδιαίο) και 32,59% από την αρχή του έτους, με τον FTSE25 από τις 1.473,58 μονάδες, με απώλειες 2,02% (σε εβδομαδιαίο) και 35,88% από την αρχή του έτους. Μεγάλος χαμένος, για ακόμη μία εβδομάδα, ο τραπεζικός κλάδος. Από τις 296,39 μονάδες ο ΔΤΡ, με νέα διόρθωση 2,29% (σε εβδομαδιαίο) και συνολικά 66,52% για το 2020.

Μία σύντομη σύγκριση του ΔΤΡ με τον EuroStoxx Banks παραπέμπει σε, σχεδόν, παράλληλη διόρθωση- με τον "ευρωπαϊκό" δείκτη, στις 52,98 μον., να υποχωρεί 45,22%, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα "χαμηλά" των 48,25 μονάδων. Προφανή τα τεράστια προβλήματα του κλάδου, πανευρωπαϊκά, με την κατάσταση να αναγκάζει την ΕΚΤ να διευκολύνει τις συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.λπ. σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Τα δυσκολότερα είναι μπροστά και σε μεγάλο βαθμό σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, του κινδύνου των lockdowns, της ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης κεντρικά, για την οικονομία της "γηραιάς ηπείρου".

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, φθάνουμε στο τέλος και του Σεπτεμβρίου με την αγορά εγκλωβισμένη (όσον αφορά στους δείκτες) και με μονόδρομο το stock picking.

Δύσκολος και ο Οκτώβριος, κρίσιμος και λόγω εξέλιξης της πανδημίας. Βεβαίως και λόγω των εξελίξεων στα πολιτικά θέματα, με τον Φίλιππο Πανταζή να εστιάζει στην κινητικότητα του 3ημέρου, που ακολουθεί. Με πρώτο ορόσημο, την Σύνοδο Κορυφής και επόμενα τα όσα μας επιφυλάσσονται για τη συνέχεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση αυτά, που αναμένονται, οι long πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι περισσότερο από συντήρηση της υφιστάμενης τάσης. Για τον ΓΔ, ο πήχης (ως προς την στήριξη του) έχει χαμηλώσει στις 595-590 μονάδες, όπως και η αντίσταση, στις 650 μονάδες.

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το 9μηνο και η προθεσμία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να "ακτινογραφεί" τα μεγέθη, να κατηγοριοποιεί (σε 3) τις εισηγμένες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) θυμίζει, πως -μεταξύ των άλλων- αναμένονται τα αποτελέσματα των Aegean, MIG, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Avax κ.ά. Τα επί μέρους, έχει δείξει μέχρι τώρα, πως μπορεί και κάνουν την διαφορά για μεμονωμένες εταιρείες στο πλαίσιο πάντα του stock picking, κάτι που πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Στη δε τελευταία συνεδρίαση του μηνός, πιθανά να δούμε αναδιάταξη θέσεων από "μετοχικά εσωτερικού", με τον Κώστα Σιαμπράκο (Meizon, χρημ. υπηρ.) να σημειώνει την κατά 0,90% μείωση της συνολικής αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 7,244 δισ. Στα 43,8 δισ. η συνολική αποτίμηση του ΧΑ, πρόδηλη η αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης από την λεγόμενη πλευρά των εγχώριων θεσμικών.

Τεχνικά, μετά από ένα αρνητικό σερί έξι συνεδριάσεων, ζητούμενο για τους long είναι η ανάσχεση της διόρθωσης ωστόσο η απώλεια σημαντικών στηρίξεων δεν είναι με το μέρος τους. Οι 635 μονάδες είναι ένα επίπεδο αλλαγής τάσης (σε εβδομαδιαίο) πλην όμως απαιτούνται δυνάμεις από τους αγοραστές και "καύσιμα".
Αποθαρρυντική η εικόνα των 25 του δείκτη, καθώς για μόλις τέσσερις διαμορφώθηκε long τάση (πάντα σε εβδομαδιαίο). Συγκεκριμένα, για ΔΕΗ (στα 4,97 με 0,61%), Coca Cola/hbc (21,06 με 0,57%), Sarantis (8,60 με 1,18%) και Mytilineos (8,875 με 2,36%).

Στις άλλες, εξαιρούμενων των τραπεζικών, σταθερές ήταν οι πωλήσεις/μείωση θέσεων με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στα "μεσαία", με περισσότερες μετοχές να έχουν ανοδική φορά. ΕΛΤΟΝ (1,61%), Ευρ. Πίστη (4,18%), Intracom (3,92%), Quest (2,47%), Autohellas (0,26%), Πλαστικά Θράκης (3,98%), Πλαίσιο (1,09%), Profile (1,63%).

Οκτώ στις είκοσι, όχι και τόσο άσχημα, συγκριτικά πάντα.

Πρεμιέρα αύριο για το "όχημα ειδικού σκοπού" της Eurobank (στην ΕΝ.Α plus). Την Τετάρτη η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας.

Στα "τεχνικά"- με την πολύτιμη συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) ξεκινώντας, από τα διεθνή. Για S&P500, στήριξη στις 3.210 μον. κύρια αντίσταση οι 3.323-3.355 με το stop στις 3.323 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα ο ταλαντωτής.  Για DAX, η απώλεια των 12.970 προβληματίζει, με την άμυνα των long να έχει χαμηλώσει στις 12.210 που σε ενδεχόμενη διόρθωση οδηγεί προς τις 11.660 με ότι αυτό θα μπορεί να σημαίνει. Οι 12.650 είναι η κοντινότερη αντίσταση, στην περίπτωση που βγει αντίδραση.

Στο ΧΑ, σημαντικές οι 615-612 μονάδες για τον ΓΔ, εάν δεν... τότε για το 5άρι. Εάν αντιδράσουν οι αγοραστές, τότε οι 624 και 640 είναι τα σημεία της ανοδικής διόρθωσης. Εξοδο, σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο έχει δοθεί για τον FTSE25, στις 1.462 αναμένονται "μάχες", και μόνο επιβεβαίωση τους ως στήριξη θα μπορούσε να δώσει αντίδραση.

Για τον ΔΤΡ, το ζητούμενο είναι η αποφυγή καταγραφής "νέων χαμηλών" (263,25 με υψηλό έτους 924,17 μονάδες ! ). Ασθενής στήριξη στις 294, για να την δούμε αύριο, με χαμηλότερη στις 286 τελευταία πριν το ιστορικό χαμηλό. Αντίσταση, πλέον, οι 310 και οι 340 ελάχιστος στόχος, μπας και δοθούν κάποιες "ανάσες".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v