Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρή υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη, με μέτριο τζίρο. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τα blue chips. Βαρίδι για την τάση η πτώση της Coca Cola. Ξεχωρίζει ανοδικά ο ΑΔΜΗΕ, τζίρος στην Intracom.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε διαδικασία κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων στα κύρια ευρωπαϊκά, σε ακόμη μία προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Φυσιολογικές οι ρευστοποιήσεις, από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, δικαιολογημένο το οριακό discount στα futures στη Wall Street μετά τη χθεσινή θεαματική, νέα ανοδική κίνηση.

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριό μας, με προσεκτικές εντολές από πωλητές- αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κυμαίνεται σε στενό εύρος, μεταξύ 623,43-625,84 μονάδων.

Μέτρια η συναλλακτική δραστηριότητα στα πρώτα 50' της συνεδρίασης όπως αυτή καταγράφεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και παραμένει επικεντρωμένη -σταθερά- σε συγκεκριμένη ομάδα μετοχών.

Εξαιρέσεις υπάρχουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με ενδιαφέρουσα την είσοδο -σήμερα- της Intracom, που από νωρίς συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη 5άδα, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΔΕΗ. Στη λογική του stock picking οι επιμέρους και αποσπασματικές κινήσεις μερίδας των ενεργών (κυρίως) traders και (δευτερευόντως) επενδυτών.

Το γεγονός πως και σήμερα στην 5άδα των πιο «κινητικών» μετοχών είναι blue chips έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς που κάνουν λόγο για σταδιακή μετατόπιση του επενδυτικού κέντρου βάρους προς ισχυρούς ομίλους, υγιείς επιχειρήσεις, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων να λειτουργεί ως πρόσθετος λόγος επιλογής.

Ενδεικτικά, ενόσω τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες μειώνεται ο τζίρος στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, ενισχύεται σε τίτλους -πέραν του ΟΤΕ και της ΔΕΗ- των Mytilineos, Jumbo, Viohalco κ.α από αυτή την κατηγορία.

Λίγο πάνω από το όριο των 300 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με διακύμανση σε στενότατο εύρος και υποτονικές συναλλαγές στις 4 συστημικές. Ούτε καν το volatility διευκολύνει intraday και trading συναλλαγές. 

Εύλογα το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται σε εισηγμένες/μετοχές της «πρώτης ταχύτητας» συν την προσθήκη -σήμερα- της Intracom.

Στις 1.488 μονάδες ο δείκτης, με μικρό προβάδισμα των πωλητών στον ΟΤΕ (12,68), αλλά πλεονέκτημα των αγοραστών σε ΟΠΑΠ (8,035), Mytilineos (8,99), ΔΕΗ (5,095 ) και ΑΔΜΗΕ (2,26), Jumbo (14,62), Viohalco (2,445).

Στο 0,692 η μετοχή της Intracom, στο 1,339 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 10,01 της ΜΟΗ, στα 6,17 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις 40/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την αξία των συναλλαγών στα 3,8 εκατ. στις 11:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v