Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχη με τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ομοβροντία πωλήσεων, με τον ΓΔ να υποχωρεί νωρίτερα κάτω από τις 600 μονάδες. Επιθετικότερες οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, που υποχωρούν σε νέα χαμηλά, πτώση άνω του 10% για Πειραιώς. Πωλητές στο σύνολο των blue chips.

Χρηματιστήριο: Μάχη με τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ισχυρή διόρθωση στα ευρωπαϊκά, στα επίπεδα του Μαΐου επιστρέφει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 600 έως τις 596,45 μονάδες και με τον τραπεζικό κλάδο σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με επίκεντρο την Πειραιώς.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές έγινε ξεκάθαρη η στάση (κυρίως) των traders, με τις πωλήσεις στις τραπεζικές να μην αφήνουν αμφιβολία για τα νέα χαμηλά του κλάδου αλλά και την επέκταση των ρευστοποιήσεων στα περισσότερα blue chips.

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς, με αφορμή τη γνωστοποίηση της εισήγησης βασικών μετόχων (μειοψηφίας) για αμκ 800 εκατ., ήταν λογικό να χτυπήσουν καμπανάκι ευρύτερα για τον κλάδο, με συνέπεια -αντανακλαστικά, σχεδόν- να ενεργοποιηθούν ανάλογες εντολές και σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ιδιαιτερότητα κάθε συστημικής τράπεζας, ξεχωριστά και αυτόνομα, γεγονός που αποτιμάται ανάλογα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πρακτικά η μεν Πειραιώς διορθώνει στο 0,835 (-11,85%), αλλά οι δε Eurobank στο 0,3031 (-6,05%), Εθνική στο 0,9388 (-4,98%) και Alpha Bank στο 0,4817 (-4,15%).

Διαφορετικά τα προβλήματα, συγκριτικά πλεονεκτήματα (κυρίως) μειονεκτήματα για τον κάθε έναν όμιλο, με τη διαφοροποίησή τους εμφανή εδώ και εβδομάδες στο ταμπλό.

Προφανώς τα νεότερα από τον τραπεζικό κλάδο επηρεάζουν την ούτως ή άλλως αρνητική διάθεση της πλειονότητας των ενεργών παικτών. Αναπόφευκτες οι ρευστοποιήσεις και στα blue chips, πλην όμως, και σε αυτή τη... βουτιά της αγοράς διαχωρίζονται ανθεκτικές από μη ανθεκτικές μετοχές. Εισηγμένες που (υπο)στηρίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, από βασικούς μετόχους, funds και «ισχυρά χέρια» και άλλες όχι.
Γι' αυτό, καλό είναι και με αφορμή την τρέχουσα ισχυρή διόρθωση να αναδειχθούν όλοι όσοι έχουν απόδοση καλύτερη της αγοράς.

Και συγκεκριμένα, από τον δείκτη ξεχωρίζουν: ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola/HBC, Motor Oil, Sarantis, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Mytilineos, OTE.

Hedging για τους long, μέσω ΟΤΕ και Coca Cola/HBC, των 2 βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του χρηματιστηρίου. Με θετικό πρόσημο, στα 21,82 και 11,96 ευρώ αντίστοιχα.

Και από τον FTMidCap, συγκριτικά πάντα, για: ΕΛΤΟΝ, ΕΥΑΘ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, Intrakat, Intracom, Profile, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Quest.

Στα 9,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Με τον ΓΔ να επανέρχεται προς τις 605 μονάδες, μειώνοντας τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Καθώς έγιναν και αρκετές αγορές από τα χαμηλά ημέρας, περισσότερο στη λογική του trading.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v