Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι λόγοι που το έσπρωξαν σε χαμηλά 5μήνου

Βουτιά 3,5% για τον τραπεζικό κλάδο παρά τις προσπάθειες των αγοραστών στο μέσον της συνεδρίασης. Μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε με θετικό πρόσημο στον FTSE 25. Βαριές απώλειες και για Viohalco, ΟΤΕ, Φουρλή και Aegean.

Χρηματιστήριο: Οι λόγοι που το έσπρωξαν σε χαμηλά 5μήνου

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, έχοντας ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊου στην Γηραιά Ήπειρο, ενώ τα μηνύματα από τις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι συνεχίζονται χωρίς εξέλιξη οι συνομιλίες, για το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας απέναντι στην πανδημία.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι, “δεν βλέπει κάποιον τρόπο, με τον οποίο η Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο Ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχουν τη θέληση να κάνουν αυτό που είναι σωστό για τους τέλειους Αμερικανούς Εργαζόμενους ή για τις υπέροχες ΗΠΑ στο ζήτημα του πακέτο κινήτρων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19”.

Εν τω μεταξύ, αργή, άνιση και αβέβαιη ανάκαμψη, όσον αφορά τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας, προκύπτει από έρευνα της Fed, για την περίοδο του Οκτωβρίου.

Από την άλλη, “η Βρετανία δέχτηκε να ξαναρχίσουν από σήμερα οι εντατικές συνομιλίες με την ΕΕ”, όπως ανακοίνωσε ένας Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Επικεφαλής Διαπραγματευτές των δύο Πλευρών.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθαρά πτωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με την “όπισθεν” και με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος παρουσίασε μικρή βελτίωση (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για νέα, τοπικά, περιοριστικά μέτρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχασε το “τραίνο της αντίδρασης” στο οποίο “επιβιβάστηκαν” οι Διεθνείς Αγορές, από τα χαμηλά του παρελθόντος Μαρτίου και τώρα "πληρώνει τις συνέπειες”, όμως στην παρούσα φάση ασφαλώς και υπάρχουν λόγοι που διατηρούν το αρνητικό κλίμα, αλλά και την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, με συνεχόμενα εγχώρια αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα, η συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συντηρούμενη χαμηλή ορατότητα στις Τράπεζες, ενόσω κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο της bad bank παραμένουν αδιευκρίνιστες, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική στάση την οποία επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι Διεθνείς Αγορές, συντηρούν την πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση στο Χ.Α. και την αποστροφή προς τον μετοχικό κίνδυνο.

Μάλιστα οι σημερινές κινήσεις των πωλητών, πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς ενεργοποιήθηκαν “stop loss”, μόλις ο ΓΔ διέσπασε καθοδικά τις 615 μονάδες.

Η καθίζηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και η έλειψη θετικών καταλυτών, δείχνει ότι η ταλαιπωρία για την Εγχώρια Αγορά θα συνεχιστεί, ενώ η απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων, τουλάχιστον από την πλευρά των αγοραστών, συνηγορεί στην διατήρηση των τζίρων απελπισίας.

Έτσι, σε παράταση των ερευνών του “Ορούτς Ρέις” προχώρησε η Τουρκία, με νέα Navtex που εξέδωσε. Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από τον Υδρογραφικό Σταθμό της Αττάλειας, έχει ισχύ μέχρι την 27 Οκτωβρίου και επεκτείνει τις έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά στο Καστελόριζο.

Από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex, η οποία τονίζει ότι “η Τουρκική Navtex αφορά σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και είναι παράνομη, διότι η περιοχή που εκτείνεται επικαλύπτει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα”.

Εν τω μεταξύ, στα 333,73 δισ. ευρώ αυξήθηκε το Δημόσιο χρέος το δεύτερο τρίμηνο του 2020, από 329,54 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα κληθεί να “τιμολογήσει σε δεύτερο χρόνο”, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση ότι και σήμερα, στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τον Ελλάκτωρα (+0,66%) και αμετάβλητη την μετοχή της ΕΧΑΕ.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη, να μην αναφερθεί ότι ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-0,17%) διεκδίκησε κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, αναρριχόμενος μέχρι τα 12,14 ευρώ (+1,34%), αλλά υπέκυψες στο γενικότερα αρνητικό κλίμα και τις τελικές δημοπρασίες.

Ξεκινώντας και σήμερα τις επιμέρους αναφορές από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Εθνικής (-4,47%) και Πειραιώς (-5,58%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-3,85%) και Eurobank (-1,83%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 269,32 μονάδες (-4,97%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 271,6 (-4,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 273,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,51%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/5 (267,01 μονάδες).

Για τον εν λόγω δείκτη, επόμενη στήριξη στη ζώνη 267 – 263.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, μόλις δύο θετικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δώδεκα, έχει να επιδείξει η μετοχή της Jumbo (-1,73%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 14,42 ευρώ, οι “sellers” είναι οι απόλυτοι διαμορφωτές της τάσης, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,72 και 12,19 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 13,58 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 15,20 ευρώ.

Από τις 12 τελευταίες συνεδριάσεις, στις έντεκα έχει κλείσει με αρνητική μεταβολή η μετοχή της Motor Oil (-1,14%), καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις όσων εκτιμούν ότι ο τίτλος θα εξέλθει από τον MSCI Standard (στις 11/11 οι ανακοινώσεις), ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 7μηνου. Αν χαθεί η στήριξη των 8,60 ευρώ (ενδοσυνεδριακά η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 8,38 ευρώ, -4,83%), η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,10 ευρώ, που θεωρείται και το “ύστατο οχυρό” των αγοραστών. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,54 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Fourlis (-3,44%) και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 3,78 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ανοίγει διάδρομο προς τα 3,28 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανακοίνωση από την ΤτΕ αναφέρει ότι “δεν έχει ζητήσει από την Ευρ. Πίστη (-2,58% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση”. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν να μάθουν τον πρόσφατο αγοραστή των “πακέτων” στον Καραμολέγκο (-8,18%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Space (+4,58% και λόγω των εξελίξεων με SingularLogic), οι ίδιες εξελίξεις και για την Epsilon Net (+0,74%, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 15/10), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Doppler (-3,59%), επιστροφή αγοραστών στον Κέκροπα (+0,91%), έκανε συναλλαγή με 1 τεμ. η ΒΙΣ (0%), όλο και χαμηλότερα ο Κυριακούλης (-5,30%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Αλουμύλ (-5,96%), AVE (-2,46) και Cairo Mezz (-7,93%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,362 ευρώ για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο η Δομική Κρήτης (-1,20%), κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε Άβακα (-6,57%), Παπουτσάνη (-3,14%) και ΕΚΤΕΡ (-3,31%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Παϊρη (-4,47%), Λύκο (-3,39%), Ιντεάλ (-3,75%) και Byte (-1,33%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Intralot (-3,70%) και Performance (-1,83%), η δεύτερη με ελάχιστες, σήμερα, συναλλαγές.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνική εικόνα θα γείρει επικίνδυνα με κλείσιμο χαμηλότερα των 617 – 615 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.

Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, η απώλεια της στήριξης των 1456 μονάδων, για τον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1426, 1414, 1402, 1349 και 1315 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναμενόμενες οι σημερινές περαιτέρω πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Στις ΗΠΑ κανονίστηκε το 2ο debate (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ανάμεσα στους δύο Μονομάχους της 3ης Νοεμβρίου και ο λιγότερο αρεστός στις Αγορές Joe Biden έχει σαφές προβάδισμα, με τη Wall Street να αναμένει ένα ακόμη πακέτο στήριξης για να κινηθεί ανοδικά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να συσσωρεύει, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στο εσωτερικό, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες της Επενδυτικής Κοινότητας. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, περισσότερες από τις μισές Μικρομεσαίες Εταιρείες της Ευρώπης φοβούνται για την επιβίωσή τους, για τους επόμενους 12 μήνες. Βραχυπρόθεσμα η ορατότητα παραμένει χαμηλή και παρόλο που οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω πιέσεις. Πάραυτα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Συνεχίζεται η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, υποβοηθούμενη και από την διορθωτική κίνηση των Διεθνών Αγορών, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η νέα έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdowns σε Παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την Υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις Αναπτυσσόμενες Αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία.

Το σημερινό “κερασάκι” στις αρνητικές ειδήσεις, είναι ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, δεν θα ξεκινήσει αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών Commission & Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την πολυτραυματισμένη Ελληνική Οικονομία.

Τα σημαντικά προβλήματα και η αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια.

Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει, προς το παρόν, καμία τάση βελτίωσης, ή αποκλιμάκωσης. Τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας και η συνεχιζόμενη και σήμερα ανεξέλεγκτη πτώση της Τούρκικής Λίρας, έναντι όλων των Βασικών Νομισμάτων, δεν πτοούν τους “καλούς μας Γείτονες”. Αντιθέτως η λαϊκή δυσαρέσκεια των Τούρκων, εξωτερικεύεται και επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP).

Έτσι η χθεσινή επιτυχής επανέκδοση & υπερκάλυψη 15ετους ομολόγου 2 δισ. με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,17% αποτελεί φυσικό επακόλουθο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ., που ουσιαστικά χειραγωγεί την Αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνικοί Κρατικοί τίτλοι να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους Κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης.

Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει “Λευκός Ιππότης”. Έτσι όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των Ξένων Αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά την μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις Τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

Αν και παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

“Προετοιμάζουμε τα χαρτοφυλάκια όσο καλύτερα μπορούμε γιατί ‘the winter is coming’ και προμηνύεται δύσκολος”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Χρυσό, ακόμα επιθετικότερες στο Ασήμι, πάνω από τα $12950 κινείται το Bitcoin.

Επιδεινώνεται περαιτέρω η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfΚ. O δείκτης υποχώρησε από -1,6 μονάδες στις -3,1 λόγω των φόβων για δεύτερο lockdown, ενώ το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις των Αναλυτών.

H έκδοση των 30ετων ομολόγων της Ιταλίας συγκέντρωσε προσφορές 90 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πούλησε χρέος 8 δισ. ευρώ με απόδοση 1,73%. Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί για 30ετη Ιταλικό τίτλο.

Εκτός από την πώληση νέου χρέους, το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών επαναγόρασε και ομόλογα μικρότερης διάρκειας που λήγουν το 2021, το 2023 και το 2025.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις -15,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση στο -15.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε 1,6 μονάδες χαμηλότερα, στο -16,5.

Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του Δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ, από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της σχετικής χρονολογικής σειράς. Έλλειμμα κατεγράφη σε όλες τις Χώρες της Ευρωζώνης.

Ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης του ελλείμματος, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, το Δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 95,1% του ΑΕΠ, από 86,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου

Κατά 55000 λιγότερες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου. Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας, έφτασαν στις 787000. Το αποτέλεσμα είναι το πιο χαμηλό από τον Μάρτιο, ενώ είναι μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 875000.

Άνοδο μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις ενισχύθηκαν 9,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 6,54 εκατομμυρίων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ανοικτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021, άφησε σήμερα ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τρίτης τριμηνιαίας έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία.

Για το τρέχον έτος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, ενώ αν θα έχουμε ένα νέο lockdown, αυτή μπορεί να επεκταθεί στο 10%.

Στο Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε σήμερα από την Alpha Bank η τρίτη αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων “Ηρακλής”. Η αίτηση αφορά σε τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία “Galaxy IV” συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 650 εκατ. ευρώ. Με την τρίτη αυτή αίτηση, η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Ηρακλής” με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,7 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 607,75 μονάδες (-1,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 609,31 (-1,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 608,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,79%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 47,1 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι TITC, ΟΤΕ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 20 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.377 συμβόλαια).

Στα 3.474 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.435 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.553, 1.486 για τον Νοέμβριο και 67 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.428) κινήθηκε μεταξύ 1.420 και 1.454 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (29.154 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.265), Alpha Bank (8.484), Πειραιώς (6.236), ΔΕΗ (731), Εθνική (4.529), Lamda Development (115), Ελλάκτωρα (1.205), ΟΤΕ (345), ΟΠΑΠ (398), Τέρνα Ενεργειακή (124), ΑΔΜΗΕ (302), Cenergy (142), Motor Oil (387), Viohalco (105), Μυτιληναίος (413).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.257, MIG 44.567, Alpha Bank 89.143, Εθνική 39.228, Πειραιώς 14.463.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer               NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.299.030 τεμ. (15.229.030), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.479), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v