Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο χρηματιστήριο σε μικρή ζώνη

Με προσεκτικό βηματισμό προχωρούν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές, σε στενή περιοχή διακύμανσης του γενικού δείκτη. Μεικτές επιλογές σε τράπεζες και blue chips χωρίς ισχύ, κυρίως από εγχώριες δυνάμεις. Περιορισμένη η αξία των συναλλαγών.

Διστακτικές κινήσεις στο χρηματιστήριο σε μικρή ζώνη

Σε Wall Street και «μέτωπο» Covid-19 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν ανοδικά. Με τον ρυθμό τους, επιχειρείται να συγχρονισθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τα σημαντικά εγγενή προβλήματα-τροχοπέδη που κυριαρχούν.

Προφανώς υπέρ των long λειτουργεί (και) το κλίμα σε Νέα Υόρκη-Ουάσιγκτον, περιμένοντας το επόμενο helicopter money ύψους 2,2 τρισ., πριν την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου. Στις 12.645 μονάδες ο DAX, από τις 3.453 τα futures του S&P 500.

Και στο χρηματιστήριό μας, με λίγες εντολές αγοράς ξεκίνησε η συνεδρίαση, αλλά η οριακή υπέρβαση των 610 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη ενεργοποίησε ανάλογου εύρους πωλήσεις, με συνέπεια να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα. Στις 608 μονάδες, με τον FTSE25 στις 1.434 (-0,10%) και τον ΔΤΡ στις 272 (-0,42%) καθώς πωλήσεις γίνονται και σε συγκεκριμένα τραπεζικά όπως και blue chips. Ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου -διακριτικά- και εμφανέστερα από τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, ξένα funds μειώνουν σταθερά θέσεις τους και σε μετοχές-σηματωρούς. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μη τραπεζικές, ευρύτερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Κατά γενική εκτίμηση, η παρόξυνση στα ελληνο-τουρκικά συνέβαλε (και αυτή) στο να προχωρήσουν σε «κλείδωμα» μέρους θέσεών τους σε blue chips που απέδιδαν θετικά. Στο ίδιο διάστημα, περιορισμένη παραμένει η παρουσία των ξένων, την ώρα που οι εγχώριες δυνάμεις δεν έχουν -επί της ουσίας- αγοραστική ισχύ.

Έτσι φτάνουμε εδώ, με το χρηματιστήριο να συμπληρώνει 7μηνο «εγκλωβισμού» (σε δείκτες), με την αξία συναλλαγών σε χαμηλά μεγέθη. Ενδεικτικό το ότι και αυτή την εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπερνά τα 35 εκατ.

Το αποθαρρυντικό είναι πως ούτε σήμερα διαμορφώνεται κάποια τάση, παρότι μερίδα χρηματιστών περίμενε πως η αξιολόγηση από Standard & Poor's και DBRS -σήμερα- θα μπορούσε να ενισχύσει κάπως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Οπως και η επικείμενη αναδιάταξη των δεικτών MSCI.

Κανένα από τα δύο όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους επενδυτές, ει μη μόνον μία σχετική κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές.

Σε ΟΤΕ, Εθνική, Mytilineos, Alpha Bank και Motor Oil οι πρώτες πέντε (συναλλακτικά) και σε Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda Development.

Οι αγορές σε υψηλότερη τιμή για ΟΤΕ (11,74) και Coca Cola HBC (21,64) στηρίζουν την προσπάθεια των long, λίγο μετά τις 11:05, να «γυρίσουν» σε θετικό πρόσημο τον δείκτη.

Στο 0,9894 η Εθνική, στο 0,9458 η Πειραιώς, αλλά χαμηλότερα, στο 0,4976 η Αlpha Βank, σε αναμονή των νεότερων για το Galaxy.

Mε λίγους αγοραστές και σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Sarantis, αλλά με τζίρους χαμηλότερους των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:15 για 113 μετοχές η τιμή παρέμενε χωρίς μεταβολή, με 35 τίτλους σε θετικό έδαφος.

Στα μόλις 2,7 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v