Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα παίζουν οι πωλητές

Προς την κρίσιμη στήριξη των 615-611 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με την τάση στις διεθνείς αγορές να επιβαρύνει το κλίμα. Καθολική η πτώση για τράπεζες και blue chips, θετική εξαίρεση η Σαράντης από τον FT 25.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα παίζουν οι πωλητές

Αρνητικό εκτός, αρνητικό εντός και σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί χαμηλότερα.

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, σε επικίνδυνη κλίση ο DAX, με τους insiders να μειώνουν θέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στο χρηματιστήριό μας, που ούτως ή άλλως... πρωτοστατεί στις διορθωτικές φάσεις των ξένων (και ασθμαίνει στις ανοδικές), οι πωλητές είχαν κεκτημένο πλεονέκτημα, εμφανές και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Συνεπώς η νέα διόρθωση προς τις 611 μονάδες θα έλεγα πως εξελίσσεται νομοτελειακά. Εδώ και 2-3 ημέρες γνωστό το κάτω όριο στήριξης, για τον ΓΔ, στις 615-611 μονάδες δοκιμάζεται από την αρχή της συνεδρίασης. Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα και ενεργοποιήθηκαν σε τραπεζικές και μετοχές-σηματωρούς.

Προς τις 275 μονάδες ο ΔΤΡ, προς τις 1.440 ο FTSE25, εντός εύρους στήριξης ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πιθανότατα θα δοκιμαστεί (όπως και ο ΓΔ) στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ενδεχομένως πλεονέκτημα (εάν μπορεί να ειπωθεί έτσι) ο συνδυασμός «ρηχότητας» της αγοράς και ενεργού συμμετοχής traders, επενδυτών. Μειονέκτημα, ωστόσο, η διαπιστωμένη σταθερή μείωση θέσεων από funds σε blue chips, τάση που αναφέρθηκε -ήδη- από το προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ενδεχομένως να διευκολύνει στη διαχείριση της προσφοράς/διόρθωσης και στην πράξη να δούμε μικρότερες απώλειες (για τον ΓΔ σε σχέση με τον DAX).

Σε Motor Oil, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo και Sarantis. Για να φτάσουμε στον τελευταίο, προκειμένου να βρούμε μετοχή με θετικό πρόσημο.

Κινητικότητα σε μετοχές του δείκτη και με γνώμονα τις όποιες πιθανές ανακατατάξεις στη σύνθεση των δεικτών MSCI, στο αμέσως επόμενο διάστημα (Νοέμβριος).

Ενδεικτική κλίματος/τάσης η υπεροπλία των πωλητών σε 47 μετοχές, έναντι 11 όπου υπερτερούν οι αγοραστές. Στις 116 οι μετοχές χωρίς μεταβολή.

Space, EpsilonNet και Sarantis οι 3 από τις 11 με θετικό πρόσημο και συναλλαγές μεγαλύτερες των 2.000 μετοχών.

Στα 3,4 εκατ. ο τζίρος, με τη συμπλήρωση του πρώτου 30λεπτου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v