Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι sell off στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 600 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Πρωταγωνιστής στην πτώση οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να εμφανίζει απώλειες -23%, ακολουθούν Aegean, Viohalco, Ελλάκτωρ. Καλύτερη εικόνα για ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo.

Μίνι sell off στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, με πολύ ψηλά τις εντεινόμενες ανησυχίες λόγω πανδημίας, συνακόλουθων επιπτώσεων στην οικονομία.

Με σημαντικές απώλειες και η Νέα Υόρκη, 5+1 πριν τις εκλογές, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξελίσσεται «μάχη» πέριξ των 600 μονάδων.

Θέμα αιχμής ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα οι εξελίξεις στην Πειραιώς στο επίκεντρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- σε κλείσιμο μηνός Οκτωβρίου, την Παρασκευή.

Κλάδος με αυξημένη βαρύτητα στάθμισης ο τραπεζικός, είναι λογικό να επηρεάζει τη γενικότερη στάση traders, επενδυτών, που ούτως ή άλλως είχαν περάσει από την πλευρά των πωλητών. Αρχικά, από τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, διακριτικά αλλά σταδιακά εμφανέστερα από τις αρχές Οκτωβρίου, για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών η σημερινή, έκτακτων θα έλεγε κάποιος, με γνώμονα τα όσα διαδραματίζονται σε έναν από τους συστημικούς ομίλους.

Από τη μία, η πρόταση των βασικών μετόχων μειοψηφίας, της Πειραιώς, για αμκ 800 εκατ., με το ΤΧΣ να αντιδρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Αναστασίας Παπαϊωάννου και Χρήστου Κίτσιου.

Στο 0,6636 ευρώ, νέο χαμηλό και «πυθμένας» -μέχρι τώρα- η μετοχή της Πειραιώς. Με το έως μείον 23% να επηρεάζει όχι μόνο τις άλλες 3 συστημικές αλλά και ένα ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Θέσεις long, θέσεις με margin που «κλείνουν» εσπευσμένα και υποχρεωτικά σήμερα, «καλύπτονται» και από πωλήσεις σε άλλα χαρτιά του δείκτη. Αναπόφευκτο το ντόμινο, τόσο για τον κλάδο -σε νέα χαμηλά ο ΔΤΡ, έως τις 251,13 μονάδες- όσο, δευτερευόντως όμως, για τα blue chips. Εως τις 1.403 μονάδες ο FTSE25 και ομολογουμένως, όταν αναφερόμασταν στις στηρίξεις του (στο προσυνεδριακό σχόλιο), δεν φανταζόμασταν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα.

Ωστόσο, στην όλη εικόνα της αγοράς, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και όλοι όσοι καθ' ύλην αρμόδιοι συναίνεσαν στο να αυξηθεί (επιπλέον) η βαρύτητα στάθμισης του τραπεζικού κλάδου στο σύνολο της αγοράς. Κλάδος με αποτίμηση 5 δισ. (τότε) «αναβαθμίστηκε» από τις χρηματιστηριακές αρχές να «βαραίνει» κατ' αντιστοιχία 12 δισ. (ως προς τη συνολική αποτίμηση) και μάλιστα σε μία συγκυρία που είχε αρχίσει ήδη να λαμβάνει short τάση.

Ατυχής, για να μην πω κάτι βαρύτερο, κίνηση των αρχών, που «πληρώνεται» από την ήδη προβληματική αγορά μας. Και όμως ουδείς ευαισθητοποιείται (έστω) να βγει και να δικαιολογήσει (τι να δικαιολογήσει δηλαδή...) με λίγο ως πολύ γνωστά τα επίχειρα, σε βάρος του θεσμού. Τέλος πάντων, ας έχουν γνώση οι φύλακες (οι κυβερνώντες).

Στα 30 εκατ. προσεγγίζει η αξία των συναλλαγών, αυξημένη συγκριτικά με τον μέσο όρο των 38 εκατ. -της προηγούμενης εβδομάδας-, με τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα σε τίτλους των ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank, ETE, Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Viohalco, Aegean, Lamda Development.

Αρνητικό της ημέρας οι παράπλευρες ρευστοποιήσεις, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των Aegean, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ώρα που, συγκριτικά πάντα, καλύτερη είναι η τάση για Mytilineos, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola/HBC, Sarantis, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Μεταξύ των, μόλις, 11 με θετικό πρόσημο η τελευταία (στα 6,50 ευρώ), μαζί με Jumbo (12,79) και ΟΤΕ (11,99), οι μόνες 3 από τις 25 του δείκτη στο «πράσινο».

ΙΑΣΩ, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης διασώζονται από τις 20 του MidCap.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v