Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις κρίσιμες 582 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης. Αντίδραση με κέρδη άνω του 5% στον τραπεζικό κλάδο. Υπεραποδίδουν Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ. Μέτριος ο τζίρος. Θετικά τα σινιάλα από ΗΠΑ.

Τραπεζοβαρής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η διάθεση προεξόφλησης στα ευρωπαϊκά, αποδίδει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκριτικά καλύτερα απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σταθερό το προβάδισμα για τους long, από τις πρώτες κιόλας, μέχρι τις τελευταίες εντολές, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, σε θετικό έδαφος.

Στο εύρος των 577,16-585,18 μονάδων, περνώντας το όριο των 582 που αποτελούσε το ελάχιστο απαιτούμενο (σε ημερήσια μέτρηση), προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί οι αγοραστές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, με προτεραιότητα στα blue chips αλλά και -συγκριτικά- σε τραπεζικές. Με τον FTSE25 στην περιοχή των 1.370, τον ΔΤΡ στις 246 και τον FTMidCap στις 872 μονάδες.

Ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, traders και επενδυτές ενεργούν με τη λογική της προεξόφλησης, την ώρα που τα futures στη Νέα Υόρκη «βλέπουν» για τον S&P500 από 1,25% υψηλότερα και τις 3.342 μονάδες. Μένει να φανεί κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν, σε ορίζοντα Παρασκευής.

Τεχνικά, οι long έχουν μικρό προβάδισμα, όσο ο ΓΔ είναι πάνω από τις 582, με άνω όριο τις 595-597 μονάδες. Σχετική η διαγραμματική απεικόνιση, με εμφανή τα σημεία αναφοράς, είτε υψηλότερα είτε χαμηλότερα.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα, σήμερα, στον τραπεζικό κλάδο, με την παρέμβαση της JP Morgan να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως η Πειραιώς, παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, θα μπορούσε να επωφεληθεί καθώς μία αμκ που θα ακολουθήσει, θα δώσει «όπλα» για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο 0,65 με 4,85% η Πειραιώς, η Eurobank έχει περάσει την Alpha Bank συναλλακτικά και η Εθνική διακρίνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης. Στο 0,9518 με 5,58%, με την Eurobank στο 0,3029 με 5,17% και την Alpha Bank να ακολουθεί.

Ωστόσο στα blue chips πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος, με τις Motor Oil, Jumbo να αντιδρούν και με συναλλαγές πακέτων σε τιμές με discount. Για τη ΜΟΗ άλλαξε χέρια για 46,8 χιλ. μετοχές στα 8,05, για την Jumbo στα 12,34 για 304 χιλ.

Αγοραστές σε υψηλότερες τιμές, για ΟΤΕ (11,90), ΟΠΑΠ (7,315), ΔΕΗ (4,98), Mytilineos (9,42), Fourlis (3,295) κ.α.

Αύριο ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου η Mytilineos, στα 8,64 η Sarantis, που έχει ανακοινώσει το δικό της (από τα καλύτερα στη χρηματιστηριακή διαδρομή της), στα 2,65 η Aegean που βγάζει αντίδραση.

Την προσεχή Τρίτη (πιθανότατα) αναμένονται οι ανακοινώσεις για την εξάμηνη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την αγορά να προεξοφλεί αύξηση του αριθμού των μετοχών του MSCI Greece. Σήμερα ο ΟΤΕ έχει στάθμιση 42,4%, η Jumbo 23,9%, ο ΟΠΑΠ 23,8% και η Motor Oil το υπόλοιπο ποσοστό. Οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου.

Σταθερά περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο (69), έναντι 25 με αρνητικό.

Και με μεγαλύτερο ποσοστό, πριν λίγο, για τίτλους των Pasal, Attica Bank, Ιλυδα, Alumil, Σπύρου, ΕΛΒΕ, ΕΛΓΕΚΑ κ.α. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v