Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι πωλητές και τον Νοέμβριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Ζητούμενο η συνέχεια στην αντίδραση, με το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα αλλά και οι κινήσεις σε Alpha-Πειραιώς. Ο παράγοντας Moody's.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι πωλητές και τον Νοέμβριο

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο των διεθνών αγορών. Οι εξελίξεις στα πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα απασχολούν (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναμφίβολα η έκβαση της αυριανής αναμέτρησης θα αποτυπωθεί κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα (και) σε μετοχές, νομίσματα, ομόλογα, πρώτες ύλες, με το τελικό αποτέλεσμα να προδιαγράφεται αμφίρροπο.

Σε κλίση τα χρηματιστήρια, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Μιλάνο, με την Ευρώπη -ήδη- σε ένα ιδιότυπο lockdown.

Σε κλίση το ΧΑ, ούτως ή άλλως από αρκετά νωρίτερα καθώς στα διάφορα προβλήματα έχει προστεθεί το ελληνο-τουρκικό, ενώ επιβαρύνεται και το οικονομικό.

Με βαριές απώλειες ο Οκτώβριος, δύσκολος ο Νοέμβριος, που χρηματιστηριακά ξεκινά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη από τις 569,50 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.329,42, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 236,10 και τον FTMidCap από τις 860,80 μονάδες.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, που συντηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, με ορίζοντα την Παρασκευή, οπότε και η αξιολόγηση από τον Moody's. Οχι πως θα αλλάξουν πολλά στην αρνητική ψυχολογία των επενδυτών, αλλά μία επιπλέον επιβαρυντική εκτίμηση από τον οίκο θα καταστήσει ακόμη δυσχερέστερη την κατάσταση.

Ωστόσο, μέχρι την Παρασκευή μεσολαβεί χρόνος, πυκνό διάστημα, με τις εξελίξεις τόσο εκτός όσο εντός να τρέχουν με ταχύ ρυθμό και αβέβαιη έκβαση.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, στο επίκεντρο Alpha Bank και Πειραιώς, για διαφορετικούς λόγους. Στη μεν πρώτη, η διοίκηση έχει λάβει δύο δεσμευτικές προσφορές από τις Pimco και Davidson Kempner για τη συναλλαγή Galaxy. Οι προσφορές είναι σε αξιολόγηση από τη διοίκηση της τράπεζας και τους συμβούλους.

Στη δε δεύτερη αναμένεται η τελική ετυμηγορία του επόπτη για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια ΤΧΣ, διοίκηση και μέτοχοι.

Στα ιστορικά χαμηλά του κλάδου, με τις αποτιμήσεις στα... Τάρταρα ο πρώτος γύρος συστημικής αναδιάρθρωσης του εγχώριου συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά, τους δυνητικούς επενδυτές, τα funds.

Σε φάση κρίσης οι εισηγμένες της μεγάλης κατηγορίας (που βαραίνουν στη διαμόρφωση των δεικτών), με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου να αποτελούν ακόμη μία κρησάρα για το ενδεχόμενο ενίσχυσης ή μείωσης θέσεων. Στη Mytilineos η προσοχή (αύριο), στα Ελληνικά Πετρέλαια (την Τετάρτη) και έπεται συνέχεια.

Σε μετοχές με διαμορφωμένη long τάση (διάστημα εβδομάδας) η εστίαση (κατ' αρχάς των βραχυπρόθεσμων) και από αυτή την άποψη, με momentum είναι (με βάση το «κλείσιμο» της Παρασκευής) είναι μόλις μία (1) από τις 21 «βαριές» του δείκτη, η Viohalco.

Αντιθέτως προβληματική η εικόνα (πάντα στην εβδομάδα) για ΟΠΑΠ (-11,22%), Fourlis (-8,93%), Aegean (-7,04%).

Βραχυπρόθεσμα, ξεκινώντας από σήμερα χρήζει συνεκτίμησης και η διακύμανση του DAX.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v