Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από Wall «σηκώνει» και το Χρηματιστήριο

Εως τις 580 μονάδες με σημαντικά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση με την κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ξεχωρίζουν ανοδικά, με κέρδη άνω του 4% οι τράπεζες, στο «πράσινο» η μεγάλη πλειοψηφία των blue chips.

Σήμα από Wall «σηκώνει» και το Χρηματιστήριο

Ανοδική αντίδραση προεξόφλησης εξελίσσεται από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη.

Με τραπεζικές και blue chips ανάλογη προσπάθεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς (κυρίως) οι traders συγχρονίζονται με τους ομολόγους τους στα διεθνή.

Η διεύρυνση του premium στα futures στη Wall Street ήταν η αφορμή για να πάρουν μπροστά (κυρίως) long traders σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Ενδεικτικό πως το αρχικό 0,35% για τα futures του S&P500 είχε φτάσει, πριν λίγο, στο 1,54%, παραπέμποντας σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης από τις 3.315 μονάδες.

Σχεδόν αντανακλαστική η αντίδραση στην Ευρώπη, με τον DAX στις 11.772 από τις 11.644, λίγο μετά τις 10:00.

Αφορμής δοθείσης, (κυρίως) traders, επιφυλακτικά στο πρώτο ημίωρο, ενεργότερα στη συνέχεια και επιθετικότερα μετά τις 12:30, «τρέχουν» στην πλειονότητα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τραπεζικές και blue chips. Με την κίνησή τους να ακολουθείται από ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-μικρότερης κατηγορίας.

Συναλλαγές/τζίρος μάλλον στα μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας (κατά μέσο όρο), μην παραπέμποντας στην ενεργοποίηση νέων παικτών, ή μη μόνον στην αλλαγή στάσης όσων ενεργών με «γύρισμά» τους από πωλητές σε αγοραστές.

Πρακτικά οι αγοραστές σε χαμηλότερες τιμές την Πέμπτη-Παρασκευή έχουν χρονικό περιθώριο σήμερα-αύριο να εγγράψουν μία σημαντική απόδοση, κατοχυρώνοντάς την αύριο, δηλαδή πριν τις εκλογές.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που ποντάρουν στο όποιο αποτέλεσμα και στην αμέσως «επόμενη ημέρα», αναλαμβάνοντας, προφανώς, το ανάλογο ρίσκο. Εάν τους βγει, καλώς.

Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ένα μεγάλο μέρος των θέσεων που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες γίνεται με ορίζοντα την Τρίτη-Παρασκευή, πρόκειται δηλαδή για ένα «στοίχημα προεξόφλησης». Θα δείξει.

Σε αυτή τη λογική των ξένων και όσοι ενεργούν στο χρηματιστήριό μας, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο ταμπλό. Τόσο σε δείκτες όσο σε μετοχές.

Στο 4,13% και στις 245,84 μονάδες ο ΔΤΡ, έναντι 1,82% του ΓΔ στις 580 και 2,14% του FTSE25 στις 1.358 μονάδες. Μικρότερη η αντίδραση για τον MidCap, στις 870 (0,95%) καθώς ήταν αυτός με τις -συγκριτικά- απώλειες το τελευταίο διάστημα.

Σε ΟΤΕ, Lamda Development, Mytilineos, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, Cenergy, Fourlis, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή.

Ενδεικτικό το ότι με πωλητές είναι η μετοχή της Fourlis, με τους αγοραστές να έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε όλες τις υπόλοιπες.

Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ στα 11,91 (4,29%), της Εθνικής στο 0,955 (6,51%), του ΟΠΑΠ στα 7,18 (3,68%), της Cenergy στο 1,55 (3,33%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,39 (3,73%).

Στις 65/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αξία συναλλαγών στα 19,8 εκατ. από τα οποία 1,66 εκατ. με τη μορφή πακέτου στη μετοχή της Lamda Development (στα 5,07 ευρώ) και 663 χιλ. ευρώ στην Quest (στα 7,90 ευρώ).

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν: Λιβάνης, Επίλεκτος, Frigoglass, Δρομέας, Pasal, Ελγέκα, Κυριακούλης κ.α., νωρίτερα, στις 14:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v