Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομβική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου καθορίζουν το τοπίο. Η προσοχή και στις κινήσεις στο μέτωπο της Πειραιώς. Βαριές οι απώλειες στο 10μηνο.

Κομβική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Στις ΗΠΑ, και στις εκλογές της Τρίτης 3 Νοεμβρίου στραμμένη η προσοχή του πλανήτη, την ώρα που η Ευρώπη «βυθίζεται» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το ντόμινο των lockdown. Με την χώρα μας, συνακόλουθα της οικονομίας, του Χρηματιστηρίου Αθηνών να πιέζεται από τις εξελίξεις. Επιπρόσθετα από τα καθαρά εγγενή ζητήματα, όπως λ.χ τα νεότερα από το μέτωπο των «ελληνο-τουρκικών».

Ο Οκτώβριος, μας τελείωσε χρηματιστηριακά, την Παρασκευή, με απώλειες 8,84% για τον Γενικό Δείκτη, διευρύνοντας τες σε 37,87% από την αρχή του έτους. Μήνας, που επιφύλασσε ακόμη μία αρνητική εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο, με διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, για τον Δείκτη Τραπεζών και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πειραιώς. Στις 236,10 μονάδες ο ΔΤΡ, με νέες απώλειες 14,03% σε διάστημα εβδομάδος και σωρευτικά 73,33% για το 2020.

Πιέσεις, λόγω ρευστοποιήσεων και στην πλειονότητα των blue chips, με τις όποιες εξαιρέσεις απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στις 1.329,42 μονάδες ο FTSE25, διορθώνοντας 7,90% στην εβδομάδα και 42,15% για φέτος. Συγκριτικά καλύτερη απόδοση από τον τραπεζικό αλλά εμφανής -πλέον- η αδυναμία αρκετών «βαριών χαρτιών», καθώς funds μείωσαν μέρος των θέσεων τους, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Και, Νοέμβριος με την πρώτη συνεδρίαση να ξεκινά από τα επίπεδα των 569,50 μονάδων και την προσοχή στις ΗΠΑ. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι αγορές, σημείωνε νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναφερόμενος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στην πανδημία, ακτινογραφώντας τις αποτιμήσεις του Stoxx600 και του S&P500.

Για τον τραπεζικό κλάδο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης, που αφορούν στην Πειραιώς και την προοπτική συμμετοχής του ΤΧΣ σε ΑΜΚ αναλύονται από το Euro2day.gr, την ώρα που η τράπεζα προχωρά σε πρόγραμμα εθελούσιας με αποζημίωση έως 180.000 ευρώ. Στα 0,655 ευρώ η μετοχή, με σωρευτική διόρθωση 78,09% για φέτος, και αποτίμηση στα 286 εκατ. ευρώ.

Διαφορετική η εικόνα, για τις άλλες τρεις συστημικές. Με την Εθνική σε, συγκριτικά πάντα, καλύτερη θέση. Στα 0,8966 με απώλειες 70,31%, στα 820,1 εκατ. Στα 0,2847 με -69,05% και αποτίμηση στο 1,06 δισ. ευρώ η Eurobank, η μόνη πάνω από το όριο του δισεκατομμυρίου αλλά έχοντας απορροφήσει την Grivalia (περί τα 950 εκατ.). Και η Alpha Bank, σε αναμονή ανακοινώσεων για το που θα πάει το Galaxy, στα 0,433 με -77,48% και στα 668,4 εκατ.

Καταγράφοντας (και) αποτιμήσεις, χρήζει αναφοράς, πως μετά το «κλείσιμο» της Παρασκευής, στις 10 έχει μειωθεί ο αριθμός των εισηγμένων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ορίου του ενός δισεκατομμυρίου: Coca Cola/HBC στα 7,256 δισ., ΟΤΕ στα 5,369, ΟΠΑΠ στα 2,364, Prodea στα 2,018, Jumbo στο 1,632, Τέρνα Ενεργειακή στο 1,374, Mytilineos στο 1,340, Ελληνικά Πετρέλαια στο 1,283, ΔΕΗ στο 1,113 και Eurobank στο 1,06 δισ. ευρώ.

Χάνοντας δεκάδες εκατομμύρια σε όρους αποτίμησης, συνακόλουθα σε θέσεις στην σχετική κατάταξη ισχυροί όμιλοι-πυλώνες της εγχώριας επιχειρηματικότητας και παραδοσιακές επενδυτικές δυνάμεις, για το χρηματιστήριο μας, οι ΤΙΤΑΝ, Motor Oil περιπτώσεις ενδεικτικές των... ημερών.

Από την άλλη έχει ενισχυθεί η θέση (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό σημαντικών ομίλων, εταιρειών όπως λ.χ των Sarantis, Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, ElvalHalcor κ.ά με μερίδα χρηματιστών να τις θεωρεί περιπτώσεις πρόκριμα, για την «επόμενη ημέρα». Εταιρείες, που βάσει και της οικονομικής κατάστασης τους «βλέπουν» τη συμμετοχή ξένων funds να ενισχύεται ή μειώνεται ανάλογα. Η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου, θα αποτελέσει ένα ικανό κριτήριο για την αξιολόγηση των αντοχών και δυνατοτήτων των εισηγμένων.

Στο επίκεντρο η Mytilineos, ανακοινώνει το «τρίτο τρίμηνο» την Τρίτη, με τη μετοχή στα 9,38 ευρώ, με ένα δυνατό τρίμηνο (απόδοση 19,64%) και απώλειες μόλις 4,09% για το 2020, επιβεβαιώνοντας την επενδυτική αξιοπιστία της.

Μία συνεδρίαση αργότερα, ανακοινώνει αποτελέσματα η «Ελληνικά Πετρέλαια». Στα 4,20 ευρώ η μετοχή, στο 52,11% οι απώλειες, για φέτος, με τον κλάδο να «πληγώνεται» διεθνώς. Το ενδιαφέρον, για τα ΕΛΠΕ, εστιάζεται στην σύγκριση Q3 με Q2, με τις προβλέψεις να παραμένουν αρνητικές, ευρύτερα για τον κλάδο.

Για τους έχοντες μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα αποτελέσματα τριμήνου, σε συνδυασμό με την προοπτική που έχουν οι κλάδοι, όπου δραστηριοποιούνται θα μπορούσαν να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής. Συνεκτιμώντας, κλίμα και τάση, στις διεθνείς αγορές. Ενέργεια, πληροφορική, κατασκευές/υποδομές θεωρούνται κλάδοι με θετικό momentum, που- μέχρι τώρα- βγαίνουν ανθεκτικότεροι από τη -μέχρι τώρα- εξέλιξη της κρίσης. Και με συγκριτικά πλεονεκτήματα, για την εξίσου δύσκολη συνέχεια. Εν γένει εισηγμένες με ανελαστική συμπεριφορά και ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση θα παραμείνουν στο επενδυτικό monitoring, με την αποτίμηση αρκετών να έχει περιορισθεί σε επίπεδα 3-5ετίας, καθιστώντας τες -από αυτή την άποψη- εν δυνάμει επιλογές για ένα μεσοπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

Βραχυπρόθεσμα «κλάδος αιχμής» παραμένει ο τραπεζικός, εν αναμονή της απόφασης του SSM, για την πληρωμή των τόκων που αφορούν στα CoCos της Πειραιώς.  Κρίσιμη την Παρασκευή 6/11 και η ετυμηγορία του Moody's για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος βαθμολογεί με Β1 και σταθερή προοπτική την οικονομία της χώρας μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v