Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 580 μονάδες. Με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές και οι εγχώριοι επενδυτές. Τα ανοιχτά μέτωπα, η απόκλιση blue chips - τραπεζών και τα σινιάλα από τον τζίρο.

Stock picking και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street, με το βλέμμα στις εκλογές, αντίδραση με μέτρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε περίοδο αυξημένης ρευστότητας/αβεβαιότητας -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- οι αγορές, με την ελληνική υπό την ασφυκτική πίεση και των σκληρών lockdown σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες, με φόβους και για την Αττική.

Ασθενική αντίδραση στη χθεσινή συνεδρίαση, με «ανοδική παγίδα» λίγο υψηλότερα των 580 μονάδων, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους και εγχώριους θεσμικούς να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων που είχαν ανοίξει τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις. Αποτέλεσμα το «γύρισμα» από τα μέσα και μετά, με τον ΓΔ στις 572,88 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.338,60, τον ΔΤΡ στις 234,97 και τον FTMidCap στις 867,60 μονάδες.

Ούτως ή άλλως, μεσαίου κόστους η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης, με συναλλαγές 31,133 εκατ. μετοχών, αξίας 45,6 εκατ. ευρώ, με την πρώτη 5άδα (συναλλακτικά) να απαρτίζεται από τους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo.

Με νέες απώλειες η Πειραιώς, στο 0,6202 ευρώ, με ικανοποιητικές αγορές ο ΟΤΕ, στα 11,65, η ΔΕH στα 4,90, ο ΟΠΑΠ στα 7 και στα 12,29 ευρώ η Jumbo.

Εικόνα, που αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίηση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, τραπεζικός κλάδος vs blue chips, αλλά και με την Εθνική, Eurobank στο συν, στην επιμέρους απόκλιση μεταξύ των ιδίων των τραπεζικών.

Τάση που σταδιακά εξελίχθηκε από τα μέσα Μαρτίου, εδραιώθηκε στη συνέχεια και το πιθανότερο θα πάει έτσι στο υπόλοιπο του έτους.

Διαφοροποίηση μεταξύ επιμέρους κλάδων αλλά και εισηγμένων της ίδιας δραστηριότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις traders, επενδυτών.

Για τους πρώτους, το κύριο ορόσημο-καταλύτης είναι προφανώς οι εκλογές στις ΗΠΑ, ειδικότερα οι συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή. Και βλέπουμε, με τα futures του S&P500 από 0,63% υψηλότερα, από τις 3.322 μονάδες, με τον δείκτη VIX/CBOE χαμηλότερα του ορίου 40, στις 37,13 μονάδες.

Πρόκριμα και τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, με τη Mytilineos να ανακοινώνει αύριο Τετάρτη τα βασικά στοιχεία τρίτου τριμήνου, με την αγορά να δείχνει εύλογο ενδιαφέρον.

Ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και σταδιακά, κυρίως, εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο η χθεσινή εμφανής αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει, έστω στη λογική μιας προεξόφλησης, όπως συνέβη για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, επιβεβαίωσε όλες τις παθογένειες που την κρατούν δέσμια σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Από αυτή την άποψη, δευτερεύουσα σημασία έχει το γεγονός πως νωρίς τα χρηματιστήρια της Ασίας «έκλεισαν» με κέρδη ή το πώς θα αντιδράσει σήμερα η Ευρώπη (υπό την σκιά, όμως, του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βιέννη), καθώς το ΧΑ «ταλαιπωρείται» περισσότερο από εγγενή προβλήματά του.

Συνεπώς, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά το stock picking είναι μονόδρομος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v