Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς μεταλλάχθηκαν οι αγοραστές σε πωλητές!

Πρώτη σοβαρή διόρθωση μετά από πολλές συνεδριάσεις με αφορμή την αναστάτωση που προκαλεί η μετάλλαξη του κορωνοϊού. Οι τράπεζες δέχτηκαν τις περισσότερες πιέσεις. Με υψηλό όγκο συναλλαγών η κίνηση της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Πώς μεταλλάχθηκαν οι αγοραστές σε πωλητές!

Στο “βαθύ κόκκινο” κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και μάλιστα με τάσεις επιδείνωσης μετά το σημερινό αρνητικό ξεκίνημα στο NYSE, με τους Επενδυτές να δείχνουν την ανησυχία τους για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρού lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα Μέρη της Ν.Α. Αγγλίας.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, έχουν αναφερθεί τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Γαλλία.

Των απωλειών, πρωτοστατούν οι μετοχές των Ταξιδιωτικών Εταιρειών, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα παραπάνω, έφεραν σε “δεύτερη μοίρα” την είδηση για έγκριση του πακέτου ενίσχυσης της Αμερικανικής Οικονομίας και αναγκάζουν αρκετούς από τους Διεθνείς Αναλυτές να αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για επερχόμενη “εορταστική ραστώνη”, πιθανολογώντας ασυνήθιστη δραστηριότητα στις Χριστουγεννιάτικες συναλλαγές.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, η οποία εντοπίζει πως το θέμα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Βρετανία, ήταν γνωστό τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα, όμως τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, που διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, περίμεναν να ολοκληρωθεί το triple witching Δεκεμβρίου, για να πάρει έκταση το θέμα και να ακολουθήσει η αναμενόμενη, από πολλούς, διόρθωση.

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με ιδιαίτερα αξιοσημείωτες απώλειες, παρά την σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Το -6,39% του ΔΤΡ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο – αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας, ενώ η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2 δισ. ευρώ (!)

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “απαιτείται υπομονή και διαχείριση των θέσεων με μέτρο και σύνεση, ώσπου να καθαρίσει το τοπίο και να ανακοινωθούν νεότερες εξελίξεις από την Επιστημονική Κοινότητα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την ένταση και την έκταση της διόρθωσης”.

Από εκεί και πέρα, πρώτη σπουδή των σημερινών αγοραστών ήταν να μην δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 759 μονάδων ο ΓΔ και χαμηλότερα των 1814 μονάδων ο FTSE25, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί το ημερήσιο σήμα εξόδου (ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 749,59 μονάδες, -6,31% και ο FTSE25 μέχρι τις 1784,08 μονάδες, -6,87%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ η πρώτη μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του Σαράντη (+0,11%), η οποία το κράτησε μέχρι τέλους.

Ήπιων κινήσεων κατοχύρωσης κερδών συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα, μικρή, αναρρίχηση των αποδόσεων (στο 0,652% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές αρκετά ψηλότερα, από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-8,07%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,835 ευρώ (-14,71%), της Εθνικής (-4,90%) μέχρι τα 1,872 ευρώ (-12,73%), της Eurobank (-5,32%) μέχρι τα 0,5156 ευρώ (-11,56%) και της Πειραιώς (-9,52%) μέχρι τα 1,01 ευρώ (-15,62%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 0,925 ευρώ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου. Αν συνεχίσουν να είναι κινητικότεροι οι “sellers”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,8282 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα εξόδου δίνει και ο τίτλος της ΕΤΕ, με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,018 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,98 – 1,90 και 1,765 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop long” ενεργοποίησε και η μετοχή της ΕΥΡΩΒ με το κλείσιμο χαμηλότερα των 0,5602 ευρώ. Αν χαθεί και η στήριξη στα 0,51 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 0,4498 – 0,444 ευρώ.

Καμία διάθεση διαφοροποίησης από τον τίτλο της ΠΕΙΡ που έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στα 1,17 και 1,139 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στα 1,04 και 0,98 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 448,81 μονάδες (-12,53%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε ανακάμψει στις 481,3 (-6,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 480,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,39%.

Ο εν λόγω δείκτης, με το κλείσιμο χαμηλότερα των 493 μονάδων έδωσε ημερήσιο σήμα αποβίβασης, ενώ στην βιασύνη του έχασε και την επόμενη στήριξη στις 489 μονάδες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη στήριξης 461 – 448, καθώς καθοδική διαφυγή θα απαιτήσει δραστικότερο κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων.

Μένοντας στον κλάδο, το ΔΣ της Εθνικής αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, γνωστό ως πακέτο “Frontier”, ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα θα κάνει χρήση των εγγυήσεων του “Ηρακλή” και στόχος είναι η τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί έως την Άνοιξη του 2021 (η Εθνική προχωρά σε απλή τιτλοποίηση, χωρίς να ακολουθεί το μοντέλο με δική της Εταιρεία διαχείρισης “κόκκινων” δανείων). Σε ότι αφορά στο θέμα της ΕΕΓΑ, αυτό δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής και του CVC συνεχίζονται και εκτός απροόπτου, η συμφωνία θα κλείσει τις επόμενες ημέρες, ή εβδομάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-4,48%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,17 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1615 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “δεσμευτική συμφωνία με τους Αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση, που ελέγχουν την Pemanoaro Limited, ώστε να αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό 18,3346% της Ελλάκτωρ μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, αλλά να αποκτήσουν άμεσα τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου, ανακοίνωσε το Εφοπλιστικό Σχήμα Γ. Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου μέσω της Invesco Finance. Μετά τη συμφωνία, που υπεγράφη, οι δύο Εφοπλιστές ελέγχουν το 23,3348% των δικαιωμάτων ψήφου της Eλλάκτωρ. Σημειώνεται πως η Ολλανδική Reggeborgh Invest, που διεκδικεί το διοικητικό έλεγχο του Ομίλου Eλλάκτωρ και βρίσκεται σε διαμάχη με την Πλευρά Καλλιτσάντση, κατέχει άμεσα άνω του 10% των μετοχών και το ποσοστό της θα ανέβει σε επίπεδα κοντά στο 22% όταν εξασκήσει το δικαίωμα (option) απόκτησης του 12,1% που ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-0,95%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,56 ευρώ (-7,47%), αλλά η συνέχεια εμπεριείχε σημαντική αντίδραση, λόγω και των επικείμενων εξελίξεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η μετοχή θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με την τρέχουσα ειδησεογραφία και εν όψει της κρίσιμης γ.σ. στις 7/1. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,60 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 1,70, 1,77 (ημερήσιο “stop short”) και 1,876 ευρώ, ιδιαίτερα αν οι “αντιμαχόμενες Πλευρές” επιλέξουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,60 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 1,52 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, διαθέτει πλέον η ‘ΔΕH Ανανεώσιμες’, το οποίο, μετά και την υποβολή πρόσφατων αιτήσεων συνολικής ισχύος 650 MW στη ΡΑΕ για την έκδοση βεβαιώσεων παραγωγής, ανέρχεται στα 7 GW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θυγατρική της ΔEΗ προχώρησε και σε νέα αύξηση του χαρτοφυλακίου των υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα υπέβαλλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση βεβαίωσης Παραγωγού για Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW. Επιπλέον, η Εταιρεία έπραξε το ίδιο και για Πλωτά Φωτοβολταϊκά σε διάφορες Λίμνες (Τεχνητές, Αρδευτικές, ή και σε Ορυχεία) συνολικής ισχύος περίπου 50 MW”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ (-2,55%), ήταν από τους ελάχιστους τίτλους του FTSE25, που άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,92 ευρώ, οι αγοραστές έχουν σαν μακρινό στόχο τα 8,20 – 8,30 ευρώ. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), θα δώσει minimum υποχώρηση προς τα 6,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 13288535 νέες (ΚO) μετοχές της Νίκας που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 53154140.

Από εκεί και πέρα, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Byte (-4,10%) και Έλαστρον (-3,52%), αύξησαν συναλλαγές Unibios (-4,17%), Cairo Mezz (-7,52%) και ΛΕΒΠ (+9,68%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η CPI (+5,38%, αλλά με κατεβασμένο όγκο) και οι Κυλ. Σαραντόπουλου (+4,35%, με ελάχιστες συναλλαγές), δέκα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+3,90%), ενώ, χωρίς πειστικό “bid”, οι Ευρωσύμβουλοι (+10%) αντέδρασαν στο -10,71% της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση για επικείμενη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών πίεσε μέχρι τα 2,32 ευρώ (-13,75%) τον Τζιράκιαν (+0,37%), αλλά η προσφορά μαζεύτηκε στην συνέχεια, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Lavipharm (-8,29%), Frigoglass (-9,48%), Intralot (-8,33%), Μοτοδυναμική (-4,13%) και Εβροφάρμα (-4,61%), ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν και στην Performance (-4,62%) μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, μοναδική θετική ένδειξη ότι κρατήθηκε, σε κλείσιμο, υψηλότερα των 759 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, η επόμενη στήριξη στις 746 μονάδες, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Μία από τα ίδια και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημείο – κλειδί τις 1814 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και επόμενη στήριξη το σημερινό χαμηλό των 1784 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Σημαντική διόρθωση σήμερα, λόγω των ανησυχιών από τη μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία. Το περιθώριο πτώσης αναμένεται περιορισμένο, λόγω των επιλεκτικών τοποθετήσεων και των προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη το 2021”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η εορταστική περίοδος, ενόψει των Χριστουγέννων, έχει σαν αποτέλεσμα τη διεξαγωγή τριών μόνο συνεδριάσεων, αυτή την εβδομάδα, λόγω των σχετικών αργιών. Οι Επενδυτές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις απόψεις των Ειδικών σε σχέση με την είδηση για μετάλλαξη του ιού και την έγκριση από το Κογκρέσο, του πακέτου για ενίσχυση της Αμερικανικής Οικονομίας”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19. Η υψηλή ταχύτητα και μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, φθάνοντας το 70%, έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα από πλευράς της ΕΕ, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός Ευρωπαϊκών Χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία) έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με την Μεγάλη Βρετανία. Η αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι δυνατή μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα. Η Τρ. Πειραιώς προέβη σε συμφωνία με την Intrum, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD), για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) Ιδιωτών, Μικρών Επιχειρήσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περίπου 53 χιλιάδες δάνεια συνολικής πιστωτικής απαίτησης ύψους €1,7 δισ. και €0,7 δισ. μικτής λογιστικής αξίας. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μικτής λογιστικής αξίας (€144 εκατ.). Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν χθες Κυριακή σε συμφωνία, σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας. Το νέο πακέτο τόνωσης της Οικονομίας θα έχει ύψος περίπου $900 δισ. και προβλέπει τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας $300 την εβδομάδα και επιδομάτων ύψους $600. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της εβδομάδας στο NYSE είναι οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών την Τρίτη και οι παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών Αγαθών την Τετάρτη. Σημεία στήριξης για τον S&P 500 οι 3633, 3580 και 3293 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης οι 3804 μονάδες. Τα Χρηματιστήρια θα είναι κλειστά την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12”, υπενθυμίζει η Merit Sec.

Στατιστικά το ξεκίνημα του χρόνου είναι ανοδικό, αν και έχουμε πλέον σταματήσει να παρατηρούμε την εποχικότητα, με εξαίρεση σημαντικά γεγονότα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Για να καταλάβουμε σε ποια επίπεδα είμαστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αγορά είχε 900 μονάδες όταν η Κυβέρνηση άλλαξε. Η υγειονομική κρίση σίγουρα έχει αλλάξει τα δεδομένα, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με το ΑΕΠ να έχει υποστεί σημαντική μείωση και κάποιοι κλάδοι να κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό πακέτο προσπαθεί να κλείσει αυτή την ζημιά, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να μην υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Από την άλλη, το Δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ, με την διαφορά να είναι ότι οι Αγορές συνεχίζουν, περισσότερο λόγω του QE, να μας δανείζουν και να πιστεύουν ότι στην πορεία θα επανέλθουμε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Να σημειώσουμε ότι από την στιγμή που οι Ξένοι αποφασίζουν να αυξήσουν θέσεις στην Ελλάδα και μάλιστα για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πιστεύουν στις προοπτικές τα επόμενα χρόνια και δεν κοιτάνε τις αξίες με τις παρούσα οικονομική εικόνα.

Το 2020 τα είχε όλα, μία τεράστια πτώση και παράλληλα μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τοποθετήσεις για 3η φορά την τελευταία 10ετια, μία τεράστια άνοδο με σημαντικά κέρδη και τέλος την απαρχή για ένα μακροπρόθεσμο “bull market” που χρόνια αναμένουμε, αλλά που για πρώτη φορά φαίνεται να συνάδουν όλες οι προϋποθέσεις που θα το υποστηρίξουν.

Σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η λήξη των Παραγώγων, για να βγει διόρθωση.

“Στην περίπτωση του ΓΔ, οι 759 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας είναι το “stop”, οπότε με βάση αυτό μπορούμε και πάλι να κινηθούμε. Το 790 γίνεται σημαντική κοντινή αντίσταση”, κατά την εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες οι απώλειες στην Ευρώπη, προσπαθεί να αντιδράσει από τα αρχικά χαμηλά η Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, στα όρια “νευρικής κρίσης” Χρυσός και Bitcoin (ο Πρώτος έχει κινηθεί μεταξύ $1855,2 και $1906,8 και το Δεύτερο μεταξύ $21936 και $24136, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων).

Η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Αναλυτών. Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο ενός έτους διαμορφώθηκε στο 3,85%, ενώ το πενταετές επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65%.

“Τo δεύτερο σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στη Γερμανία, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, θα αποτελέσει χτύπημα για τη Γερμανική Οικονομία και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 1% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, από το τρέχον τέταρτο τρίμηνο. Τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν μέχρι να λήξει το lockdown”, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο DIW.

Ανέκαμψε το Λιανεμπόριο στη Βρετανία τον Δεκέμβριο. Η Ένωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) ενημέρωσε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν στο -3 τον Δεκέμβριο, από -25 τον Νοέμβριο, σημείο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Κομισιόν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο -13,9, από -17,6 τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις -16,8 μονάδες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε κατά 3,4 μονάδες, στο -15,3.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν χθες Κυριακή σε συμφωνία, σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας, ενώ “ο Ρεπουμπλικάνος, απερχόμενος, Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε και κύρωσε προσωρινό μέτρο, που εγγυάται τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Κράτους και αποτρέπει το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας Υπηρεσιών του”, όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος με δελτίο Τύπου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 749,59 μονάδες (-6,31%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 770,45 (-3,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 769,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,80%.

Ο τζίρος στα 110,5 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κάκιστη η τελική εικόνα με 18 ανοδικές μετοχές, έναντι 114 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ υποχώρησαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (83.158 συμβόλαια).

Στα 5.601 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.224 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.086, 2.069 για τον Ιανουάριο και 17 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.837) κινήθηκε μεταξύ 1.787,25 και 1.883,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.066), Alpha Bank (27.498), Πειραιώς (18.941), ΔΕΗ (1.518), Εθνική (21.904), Ελλάκτωρα (674), Μυτιληναίο (685), Cenergy (336), Motor Oil (228), ΑΔΜΗΕ (524), ΓΕΚ (399), ΕΧΑΕ (289), ΟΠΑΠ (962), ΟΤΕ (613), Lamda Development (395), Ελ. Πετρέλαια (152), Viohalco (409), MIG (178), Τέρνα Ενεργειακή (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.214, MIG 47.311, Alpha Bank 74.445, Πειραιώς 57.266, Εθνική 38.291, ΔΕΗ 10.199.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                   NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.584.359 τεμ., (από 40.311.019 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.187.382 τεμ. (15.970.200), ΔΕΗ 5.047.567 τεμ. (5.047.567), Eurobank 55.323.814 τεμ. (56.590.814), ΟΠΑΠ 1.391.950 τεμ. (1.391.950), Εθνική 9.940.372 (9.940.372), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v