Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα... μετόπισθεν

Πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το χθεσινό sell off στη Wall Street ανατρέπει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με την κρίσιμη αναμέτρηση στην Τζόρτζια αλλά και την αυριανή αργία εντός να θολώνουν τα... νερά. Τι έδειξε η πρώτη συνεδρίαση του 2021.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα... μετόπισθεν

Πάτησε γκάζι στο τέλος το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες αλλά σε ενεργοποίηση αμυνών υποχρεώνεται να στραφεί σήμερα.

Το χθεσινοβραδινό «ξεπούλημα» στη Wall Street, αφενός, φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές για το τι θα πρέπει να περιμένουν traders και επενδυτές, τουλάχιστον μέχρις ότου αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση. Και αυτή φαίνεται πως αργεί, με τους αισιόδοξους να διαψεύδονται -ειδικά στην Ευρώπη- από τα προβλήματα που παρουσιάζονται και με τους εμβολιασμούς.

Καλό το ότι το μήνυμα-μάθημα από τη Νέα Υόρκη μάς έρχεται από την αρχή του έτους, για να οργανωθούμε κατάλληλα.

Θετική η χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 822,22 (1,64%), τον FTSE25 στις 1.965 (1,57%), τον ΔΤΡ στις 526,02 (1,35%) και τον FTMidCap στις 1.117,86 (0,95%).

Συναλλαγές 38,511 εκατ. μετοχών, τζίρος 75,475 εκατ. ευρώ, με τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Mytilineos, Lamda Development, ΟΛΠ, Jumbo και ΔΕΗ στην πρώτη 10άδα.

Ωστόσο το πόσο θετική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση θα φανεί σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ανάλογα από το αποτέλεσμα της διαχείρισης του sell off στη Νέα Υόρκη. Συνεκτιμώντας τη μεσολάβηση της αυριανής αργίας και την αβεβαιότητα της έκβασης της κρίσιμης αναμέτρησης στην Τζόρτζια (απ' όπου θα κριθεί ο έλεγχος της Γερουσίας των ΗΠΑ).

Σε κλαδικό επίπεδο, στον τραπεζικό η JP Morgan δίνει νέες (αυξημένες ) τιμές-στόχους για τις μετοχές των συστημικών. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς ξεκίνησε η διαδικασία που σε επόμενο χρόνο οδηγεί στην επαν-ιδιωτικοποίησή της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον όμιλο αλλά και τον κλάδο ευρύτερα. Στα υπόψη το μήνυμα που έλαβε χθες ο κλάδος, με την παραμονή του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού ως «πράσινο» για πολύ πιθανή ενεργοποίηση ενός δεύτερου προγράμματος «Ηρακλής».

Στον ενεργειακό, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αναθέρμανση του εγχειρήματος της εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές. Αναλυτικό το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα για το χρονοδιάγραμμα, θυμίζοντας πως η διαφορά (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.
Στον ίδιο κλάδο, η Mytilineos επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της αγοράς για την ηγετική θέση της εταιρείας στις ΑΠΕ (και όχι μόνο).

Στα υπόψη και το πακέτο για 99.8400 μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής στα 13,20 ευρώ

Στη διύλιση/πετρελαιοειδή-φυσικό αέριο, Motor Oil και ΕΛΠΕ αφήνουν πίσω τους το 2020 με βάσιμες προσδοκίες για ένα πολύ καλύτερο 2021. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την ΤΙΤΑΝ.

Στα ενδιαφέροντα, τα σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια στη μετοχή του ΟΛΠ (για 125.000 στα 19,64 και για 51.690 στα 19,71 ευρώ), της Jumbo (για 102.000 στα 14,15) και της Lamda (για 440.000 στα 7,10 ).

Αλλά και από τον ευρύτερο κλάδο υποδομών/κατασκευών-αξιοποίησης ακινήτων η αναβολή (για τις 22 Ιανουαρίου) της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Reds. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την προγραμματισμένη (για μεθαύριο Πέμπτη) γ.σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v