Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα παιχτούν οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς

Το ράλι των τελευταίων μηνών και τα πρώτα ορόσημα της χρονιάς που θα καθορίσουν την τάση. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις των ξένων επενδυτών. Ο κομβικός ρόλος των τραπεζών και τα υπερκέρδη στην περιφέρεια.

Χρηματιστήριο: Πώς θα παιχτούν οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς

Με προσδοκίες αλλά και ανησυχίες το ξεκίνημα του 2021, η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους. Με τον S&P500 από τις 3.765,07 μονάδες, με τον DAX από τις 13.718,78 μονάδες και τους επενδυτές να εμφανίζονται προσεκτικά αισιόδοξοι. Ακριβώς όπως αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις 10 παραγόντων επενδυτικών οίκων, στο σχετικό θέμα των Financial Times.

Στα καθ' ημάς, ανάλογη αίσθηση, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να «ξεκινά» από τις 808,99 μονάδες. Μετρώντας απώλειες 7,7 δισ. ευρώ, το 2020, traders και επενδυτές ξεκινούν με γνώμονα την επανάκτηση μέρους της ζημίας που καταγράφηκε την «χρονιά της πανδημίας». Η υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τους επενδυτές να βλέπουν... μισογεμάτο το ποτήρι, για φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββάκη.

Με ανοδικό βηματισμό έγινε το ξεκίνημα του 2020, με προσδοκίες για συνέχιση του ανοδικού 2019 και με τον οίκο Fitch να κάνει «ποδαρικό» με θετική αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό πως τα «τοπικά υψηλά» της αγοράς σημειώθηκαν σε αυτό το διάστημα για να ακολουθήσει η εκδήλωση της πανδημίας που «σάρωσε» τα πάντα σε κοινωνία, οικονομία.

Ο ίδιος οίκος ξεκινά, και φέτος, τον κύκλο αξιολόγησης του ελληνικού outlook (στις 22 Ιανουαρίου) θα έχει προηγηθεί, όμως, το διήμερο (12-13/1) εκτιμήσεων του Fitch για την διεθνή οικονομία, τις τάσεις των αγορών.

Από τις 518,99 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να υπολείπεται 41,37% από τα «υψηλά 52 εβδομάδων», από τις 1.934,64 ο FTSE25 κατά 15,81% χαμηλότερα από το αντίστοιχο «τοπικό υψηλό». Προφανώς και το στοίχημα για την αγορά θα κριθεί (κυρίως) από το ενδεχόμενο επαναφοράς των τραπεζών προς τα «υψηλά του 2020», με την Πειραιώς -από αύριο, κιόλας- να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η διαδικασία μετατροπής των Cocos σε μετοχές με συνακόλουθη την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, η προοπτική επανιδιωτικοποίησης σε εύλογο (επενδυτικά) χρόνο σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο αλλά για τον κλάδο ευρύτερα. Αλλωστε το 2021 είναι χρονιά (και) stress tests (που ματαιώθηκαν πέρυσι) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις θα φανεί κατά πόσον τα κάθε λογής funds πείθονται από το «αφήγημα» σταδιακής επαναφοράς με βάση (κυρίως) τον τουριστικό κλάδο. Ενδεχόμενο, που ωστόσο εξαρτάται από την εξέλιξη της κατάστασης στο «υγειονομικό μέτωπο», δεδομένων των αρρυθμιών που -ήδη- παρουσιάζονται όσον αφορά την «μάχη των εμβολιασμών» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα (αλλά όχι μόνο) κανείς δρόμος δεν είναι ανοιχτός και δεδομένος ούτε για τους long, ούτε για τους short, με σχεδόν βέβαιη την προοπτική αναταράξεων (ανοδικών/πτωτικών) στις εβδομάδες που ακολουθούν. Το συν 17,87% σε διάστημα μηνός και 72,07% σε τριμήνου, δίνει πλεονέκτημα στους long σε όσους έχουν «χτίσει» θέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Με την Eurobank στα 0,5786 ευρώ και κατά 37,11% χαμηλότερα του «υψηλού 52 εβδομάδων», με την Εθνική στα 2,261 (-25,13%), την Alpha Bank στα 0,9542 ευρώ (50,38%) και την Πειραιώς κατά 56,52% χαμηλότερα, στα 1,30 ευρώ.

ΟΤΕ, Coca Cola/HBC είναι (και για το 2021) οι δύο «βαρύτερες» εισηγμένες, με την διακύμανση των μετοχών τους να επηρεάζουν σημαντικά την διαμόρφωση των δεικτών. Στα 13,18 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, κατά 7,57% χαμηλότερα του «τοπικού υψηλού», ανάλογη κλίση και για την Coca Cola/HBC στα 26,42 (-12,43%).

Σε αντίθετη φορά η μετοχή της Mytilineos στα 11,90 ευρώ (και 21,68% πάνω από την αντίστοιχη κορυφή) με σταθερούς αγοραστές και μεθοδικό «χτίσιμο» θέσεων από funds που προσβλέπουν στο ενδεχόμενο ενός «έτους ενέργειας». Τάση, που κυριάρχησε (το 2020) στην περίπτωση της ΔΕΗ (στα 7,43 ευρώ, με 79,90%), της Τέρνα Ενεργειακής (στα 13,20 με 75,88%), αλλά και του ΑΔΜΗΕ (στα 2,645 με 14,01%).

Κοινή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας θα καταγραφούν οι πρώτες εισροές κεφαλαίων και το 2021, παρότι δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» πέρυσι (παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ένα χρόνο πριν).

Σε μετοχές ομίλων, που «ταλαιπωρήθηκαν» πέρυσι αλλά για φέτος διαφαίνονται -ήδη- ενδείξεις αναστροφής πολύ πιθανά να ενεργοποιηθούν εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια μετά το αρνητικό 2020, προεξοφλείται πως θα επανακάμψουν. Στα 11,80 η ΜΟΗ, στα 5,40 τα ΕΛΠΕ έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να επανέλθουν στα περυσινά υψηλά.

Στα 13,74 η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, επίσης σε διψήφιο discount αλλά με την διοίκηση αισιόδοξη για «γύρισμα» του κλάδου, απόρροια ενός προγράμματος έργων, υποδομών κ.λπ. projects που μένει, ωστόσο, να τα δούμε να μπαίνουν μπροστά.

Κλάδος, όπου έχουν δρομολογηθεί... συστημικές αλλαγές, ο κατασκευαστικός με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στο προσκήνιο, αλλά και τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Avax, Intrakat και τις μικρότερες να διεκδικούν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος/κεφαλαίων.

Εκτίμηση μας, πως οι πρώτες δυο εβδομάδες θα κρίνουν την τάση για το διάστημα, που θα ακολουθήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου -καθώς είναι αυτό, που τα funds ενεργοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τους στις διεθνείς αγορές- με την δεύτερη φάση να φτάνει έως τα τέλη Μαρτίου-μέσα Απριλίου. 

Βεβαίως, όπως μας «δίδαξε» και το 2020 οι υπεραποδόσεις «κρύβονται» και στα χαρτιά της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας, στις εισηγμένες που έχουν σταθερά ανοδική φορά τα τελευταία 2-3 χρόνια (ενδεικτικές οι περιπτώσεις των ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικών Θράκης, Quest, Παπουτσάνης), στις εταιρείες με βελτίωση μεγεθών (Cenergy, Πλαίσιο, BriQ ), στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής (χαρακτηριστική η περίπτωση της πληροφορικής/τεχνολογίας (Profile, Performance, Space, Entersoft, EpsilonNet κ.α.) αλλά και στα κάθε λογής μικρά ή μεγαλύτερα στοιχήματα «επαναφοράς».

Στα τελευταία με τον κίνδυνο ή το περιθώριο να διαψευστούν ή επιβεβαιωθούν. Η περίπτωση της προβληματικής ΒΙΟΤΕΡ αποτέλεσε την έκπληξη του τέταρτου τριμήνου φτάνοντας το 269,41% , με το 273,81% σε διάστημα μηνός να είναι το μεγαλύτερο (σε μηνιαίο) ποσοστό μεταβολής.

Αρκετά τα bets της αγοράς σε αυτή την ειδική/ξεχωριστή κατηγορία μετοχών με το 2021 να είναι ένα έτος που πολλά θα κριθούν για εταιρείες σε ανάλογη κατάσταση με την πολύπαθη κατασκευαστική των 5,52 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v