Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αβαντάζ οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τον αέρα της ανοδικής κίνησης που «έκλεισε» το 2020 εισέρχονται στη νέα περίοδο οι επενδυτές. Οι κλάδοι που αναμένεται να «οδηγήσουν» την αγορά και τα κρίσιμα επίπεδα για τους βασικούς δείκτες.

Με αβαντάζ οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Καλή μας χρονιά, και χρηματιστηριακά.

Με τον αέρα του ανοδικού 2020 για τα διεθνή, με τη δυναμική του τελευταίου 2μήνου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση για φέτος.

Από τις 3.756,07 για τον S&P500, από τις 13.718,78 για τον DAX και από τις 808,99 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ΧΑΑ, ο ΔΤΡ από τις 518,99, ο FTSE25 από τις 1.934,64 και από τις 1.107,38 μονάδες ο FTMidCap.

Στα 63 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος της τελευταίας εβδομάδας, σταθερά μεγαλύτερος των 80 εκατ. ευρώ για τις προηγούμενες πέντε, διάστημα που χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση της ανοδικής διόρθωσης.

Της επαναφοράς από επίπεδα χαμηλότερα των 600 μέχρι αυτά λίγο υψηλότερα των 800 μονάδων. Συνεπώς, πρακτικά, «μαγιά» για να υποστηριχθεί η προσπάθεια των long για συνέχιση της κίνησης υπάρχει, μένει να φανούν οι πρώτες διαθέσεις των traders και των επενδυτών, τόσο εκτός όσο εντός.

Στο χθεσινό σχόλιό μας, επιχειρήσαμε να δούμε την εικόνα αυτών των πρώτων συνεδριάσεων, των πρώτων 1-2 εβδομάδων, με ορίζοντα την πρώτη αξιολόγηση των οικονομιών από τον οίκο Fitch, στο 2ήμερο 12-13 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, η εικόνα θα είναι αρκετά πιο σαφής, ενδεικτική των προθέσεων και των short και των long. Θα αποτυπώνεται στο ταμπλό η επιβεβαίωση (ή όχι) της εκτίμησης παραγόντων της αγοράς πως τη φετινή χρήση, κλάδοι-οδηγοί θα είναι ο τραπεζικός, ο ενεργειακός, αλλά και ο βιομηχανικός (μεταποίηση), η πληροφορική/τεχνολογία και σε δεύτερο χρόνο, αυτός των μεταφορών/τουρισμού.

Κατ' αρχάς η εστίασή μας αφορά στον τραπεζικό, και λόγω βαρύτητας και με αφορμή τις εξελίξεις στην Πειραιώς και σε αναμονή της ρύθμισης εκκρεμοτήτων για Εθνική (Ασφαλιστική), Alpha Bank (project Galaxy).

Ενδιαφέρον και για τον ευρύτερο κλάδο υποδομών/κατασκευών καθώς «τρέχουν» η έκτακτη γ.σ. της Reds/Καμπάς, ακολουθεί της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (εκτός εάν αναβληθεί για το τέλος του μηνός), διεργασίες σε κλάδους όπως λ.χ. της πληροφορικής.

Κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο θα υπάρξει με το «καλημέρα» του έτους και πιθανότατα θα επηρεάσει ανάλογα τις κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων. Παράλληλα θα καταγραφούν οι πρώτες επιλογές και των επενδυτών σε ορίζοντα 3-6μήνου, με ένα ενδεικτικό μικρό μέγεθος να αποτυπώνεται στον Εκηβόλο.

Τεχνικά, για τον ΓΔ απαιτείται κατοχύρωση των 820 για να παραμείνει σε ισχύ η ανοδική φορά, με στήριξη στις 787 μονάδες. Η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων παραμένει, σταθερά, μία αξιόπιστη ζώνη στηρίξεων και ισχυρό σημείο αναφοράς.

Με στήριξη στις 1.897 (stop για long στις 1.838), η συντήρηση του δείκτη πάνω από τις 1.930 διατηρεί το πλεονέκτημα για τους long. Ωστόσο μόνο με υπέρβαση των 1.960, άμεσα, ενεργοποιείται το ενδεχόμενο της επαναφοράς πάνω από την περιοχή των 2.000 μονάδων.

Για τον S&P500, η κοντινότερη αντίσταση είναι στις 3.800, με στόχο τις 3.861 μονάδες. Στηρίξεις στις 3.679 και 3.636 μονάδες.

Και για τον DAX, αντίστοιχα επίπεδα είναι στις 13.770-13.880, όπου και θα δοκιμαστεί το momentum για τους long. Στις 13.454 μονάδες η κοντινή στήριξη.

Καλή μας αρχή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v