Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απώλειες 7,7 δισ. ευρώ στη χρονιά της πανδημίας

Παρά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων ο κορωνοϊός κόστισε ακριβά στην εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες και ποιες αντάμειψαν τους μετόχους με τριψήφιες θετικές αποδόσεις. Αναλυτικοί πίνακες.

Χρηματιστήριο: Απώλειες 7,7 δισ. ευρώ στη χρονιά της πανδημίας

Με αρνητικές διαθέσεις και αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς στο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον προστίθενται οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και οι νέοι δασμοί που ανήγγειλαν οι ΗΠΑ σε γερμανικά και γαλλικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται η επενδυτική συμφωνία της Κίνας με την ΕΕ, ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της μεταβατικής περιόδου της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι αγορές σε Γερμανία και Ιταλία παρέμειναν κλειστές, λόγω αργίας.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η συνεδρίαση, διαδικαστικού χαρακτήρα, που ολοκληρώθηκε, απλά πρόσθεσε κάποιες τελευταίες κινήσεις «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων, ενώ χαρακτηρίστηκε από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 37 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/11, με 35 εκατ.) και από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών.

Το γεγονός της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί Διαχειριστές επέλεξαν να μην αυξήσουν θέσεις, ενόψει επερχόμενων αργιών, ενώ είναι θετική ένδειξη ότι οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν εξαιρετικά ήπιου χαρακτήρα.

Προσοχή, η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου δεν ενδεικνυόταν για τοποθετήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, εκτός και αν η κίνηση στο ταμπλό «πάταγε» στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Για τις υπόλοιπες μετοχές, ασφαλέστερα συμπεράσματα και σκέψεις τοποθετήσεων καλό θα είναι να ληφθούν στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος από Δευτέρα να αναζητούνται αγοραστές και να μη βρίσκονται, ακόμα και στο ανώτατο επιτρεπτό όριο πτώσης (!)

Η άποψη της στήλης παραμένει αμετακίνητη, υποστηρίζοντας πως μπορεί οι βοήθειες από τις Βαρύδεικτες μετοχές να είναι απαραίτητες για να κινηθούν οι βασικοί δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και τη νέα χρονιά, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι σημαντικές υπεραξίες θα έλθουν και φέτος από τα «μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό», καθώς εκεί θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται τα περισσότερα deals με εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,73% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κέρδη 5%.

Ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με μηνιαία κέρδη 9,78%. Στο ίδιο διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 29,59%.

Παρά το εντυπωσιακό φίνις του τελευταίου διμήνου, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο σε ετήσια βάση.

Έτσι από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 11,75%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 41,37%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 7,7 δισ. ευρώ.

Μετοχή του 2020 η Βιοτέρ, με απόδοση 481,48%.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

Εικόνα «αγρανάπαυσης» και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα τις οριακές διαφοροποιήσεις των αποδόσεων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,623%.

Για πολλοστή συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές (Alpha Bank +0,44%, Εθνική +0,31%, Eurobank -1,06%, Πειραιώς +1,84%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έστω και αν μετά το μέσον της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 515,08 (-0,73%) και 527,76 μονάδων (+1,72%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 525,09 (+1,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 518,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%.

Λόγω των «ειδικών συνθηκών» της σημερινής συνεδρίασης, η στήλη θα επιστρέψει με τεχνικές εκτιμήσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους θα εκκινήσουν οι Τράπεζες το 2021, εφαρμόζοντας, επί της ουσίας, τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας, τόσο σε ψηφιακό όσο και σε δομικό επίπεδο».

Από την άλλη, σε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali (“Generali”) εισέρχεται η Alpha Bank, για τη διάθεση, μέσω του Δικτύου της, Προϊόντων Γενικών Ασφαλίσεων και Ασφαλίσεων Υγείας. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι 20 έτη και εδράζεται σε μία φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης, με έμφαση τα Ψηφιακά Μέσα. Η νέα συνεργασία αξιοποιεί την εξαγορά του Ελληνικού Βραχίονα δραστηριοτήτων της ΑΧΑ από την Generali.

Μεικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, όπου έλλειψαν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι διαθέσεις και ακραίες ημερήσιες μεταβολές.

Έτσι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΒΙΟ (+2,47%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,81%), ΔΕΗ (+0,41%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,07%), ΜΠΕΛΑ (+0,07%), ΜΥΤΙΛ (+1,71%), ΣΑΡ (+0,54%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,92%) και ΦΡΛΚ (+0,38%).

Αντίθετα υστέρησαν οι ΑΔΜΗΕ (-0,56%), ΑΡΑΙΓ (-0,19%), ΕΕΕ (-0,71%), ΕΛΠΕ (-2,17%), ΕΥΔΑΠ (-1,58%), ΕΧΑΕ (-0,13%), ΛΑΜΔΑ (-0,70%), ΜΟΗ (-0,84%), ΟΛΠ (-0,81%), ΟΤΕ (-1,20%), TITC (-1,29%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 91368 νέες (KΟ) μετοχές της Profile, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 32 Στελέχη της Εταιρείας, σε τιμή διάθεσης μετοχής €1,70. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 11.903.561.

Από εκεί και πέρα, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+10,79%), Άβακα (+2,24%) και Ιντρακάτ (+1,88%), κινητικότητα λόγω ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης για την ΑΤΡΑΣΤ (+8,91%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Centric (+7,79%, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών), Ικτίνος (+6,11%), Εβροφάρμα (+3,70%), Q&R (+2,96%), Intralot (+4,03%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Doppler (+6,43%) και CPI (+5,26%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Performance (+6,11%), Entersoft (+0,78%), Epsilon Net (+0,43%), Profile (+0,20%) και Quest (+1,46%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/12 για την Fieratex (+6,06%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντρακόμ (+2,20%), σε υψηλά 74 μηνών η Ίλυδα (+2,08%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Pasal (+4,35%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε MIG (+2,15%) και Cenergy (+3,97%), ενώ σε νέα υψηλά 147 μηνών έκλεισε η Byte (+6,80%).

Πέντε ανοδικές συνεδριάσεις αλλά χωρίς “πειστικό bid” για την Ναύπακτο (+4,20%), αύξησε συναλλαγές η Ελινόιλ (-1,91%), πέντε οι ανοδικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (+7,98%) που δείχνει να “βρίσκει βήμα”, ενώ η Sato (+18,18%) έκανε υποτυπώδεις συναλλαγές και άλλαξε τιμή.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Τελευταία συνεδρίαση του έτους σήμερα, με την Αγορά να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος, αλλά να ολοκληρώνει τη χρονιά με απώλειες κοντά στο 11%. Παρόλα αυτά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι το 2021 θα κάνει την διαφορά, ακόμα και αν έχουμε αναταράξεις. Το 820 είναι κοντινή αντίσταση του ΓΔ, που κατοχύρωση, σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει συνέχιση προς την ζώνη του 850. Οι 800 κοντινή και οι 788 μονάδες κύρια στήριξη. Το ‘stop’ στο 749. Ο κλάδος της Πληροφορικής, όπως έχουμε πολλές φορές σχολιάσει, συνεχίζει να κάνει την διαφορά, μιας και συχνά πυκνά έχει επιχειρηματικά νέα και ανακοινώσεις”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Χαμηλοί όγκοι λόγω της εορταστικής διάθεσης και συσσώρευση, με το Γενικό Δείκτη γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αλλά παραμένοντας πάνω από τις 800 μονάδες. Παραμένουμε ‘long’ μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων, το 2021”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 777 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 800 και 780 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες. Εγκρίθηκε η διάσπαση της Τραπεζικής δραστηριότητας και η εισφορά της σε νέα Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς μετατρέπεται σε Συμμετοχών με την επωνυμία Πειραιώς Financial Holdings AE και οι μετοχές της παραμένουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Πειραιώς Financial Holdings παύει να είναι Πιστωτικό Ίδρυμα, καθώς διέσπασε και εισέφερε όλον τον κλάδο των Τραπεζικών δραστηριοτήτων και το ενεργητικό και παθητικό της Τράπεζας, σε μια νέα Τράπεζα που ονομάζεται ‘Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία’. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς είναι 100% Θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings. Η διασπώμενη Τράπεζα γίνεται αποκλειστικός Μέτοχος (100%) της νέας Τράπεζας λαμβάνοντας 5.400.000.000 κοινές ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές ονομαστικής αξίας €1. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ελήφθη ο ισολογισμός της 1ης Ιουλίου 2020. Η S&P αξιολόγησε την Πειραιώς Financial Holdings με ‘B-/B’ και η Fitch με ‘CCC’. Η Θυγατρική GLOBAL COLORS LLC των Πλ. Κρήτης, που εδρεύει στην Ρωσία, προέβη σε Α.Μ.Κ. ύψους €2.586.640 για την αποπληρωμή ισόποσου Τραπεζικού δανεισμού” σημειώνει η Merit Sec.

“Η κινητοποίηση των αγοραστών σε κρίσιμα τεχνικά όρια στήριξης, όπως εκείνο των 804 μονάδων του ΓΔ, επιβεβαιώνει τα αντανακλαστικά τους και επομένως τη συνέχιση για κίνηση προς τις 840 μονάδες, στο εγγύς μέλλον. Η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, με περιορισμένη διάρκεια, ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με προσπάθειες ‘καλλωπισμού’ επιλεγμένων τίτλων”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τελειώνει, ευτυχώς με γλυκόπικρη γεύση, μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την περιπέτεια του 2015, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης. Η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένουν ανοδικές, όσο ο ΓΔ βρίσκεται υψηλότερα από τις 777 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και τις 692 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών). Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Οικονομία θα ανακάμψει το 2021, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την πορεία του Τουρισμού και από την διάρκεια του lockdown. Επιπλέον, η Οικονομία θα ενισχυθεί και από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι Επενδυτές το 2021, είναι η πορεία των Διεθνών Αγορών, η ένταση με την Τουρκία, η διάρκεια του lockdown, οι Α.Μ.Κ. των Τραπεζών και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας (υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλό Δημόσιο χρέος).

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2021, καθώς οι μετοχές είναι η μόνη επιλογή που προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε περιβάλλον μηδενικών - χαμηλών επιτοκίων. Οι καλύτερες ιδέες μας για μετοχές μεσαίου ρίσκου είναι οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, TITC, ΕΥΔΑΠ, Ευρ. Πίστη και ΟΛΘ. Οι καλύτερες ιδέες μας για μετοχές υψηλού ρίσκου είναι η Jumbo, ΔΕΗ και Εθνική Τρ. Ωστόσο, οι Επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι Τράπεζες, ενδέχεται να προχωρήσουν σε Α.Μ.Κ. το 2021. Οι καλύτερες ιδέες μας για Ξένες μετοχές μεσαίου ρίσκου είναι οι Microsoft, Siemens, Amazon, Linde. Τα μακροοικονομικά νέα που θα δώσουν τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση των δεικτών υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit σε Ευρώπη και ΗΠΑ την Δευτέρα και του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή”, εκτιμά ο υπεύθυνος έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec.

Καλύτεροι οιωνοί

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά εισέρχεται με τους καλύτερους οιωνούς στο 2021. Από τεχνικής απόψεως μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2020 έχει καταφέρει να αλλάξει την μεσομακροπρόθεσμη τάση της σε θετική, διασπώντας ανοδικά τον Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών τόσο στους βασικούς δείκτες, όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους μετοχών. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι στην εντυπωσιακή αναστροφή συμμετέχει ο Τραπεζικός κλάδος, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπληρώνοντας ένα μέρος των τεράστιων απωλειών του 2020, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της άπλετης ρευστότητας που παρέχει στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες η ΕΚΤ, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Όσον αναφορά την εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών των Εισηγμένων Εταιρειών, η δεκαετής κρίση δημιούργησε ισχυρές αντοχές στα οικονομικά στοιχεία τους. Ακόμα και η πανδημία, παρά το lockdown και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε, επηρέασε σε μικρότερο βαθμό του αναμενόμενου, τα αποτελέσματα 9μηνου της πλειοψηφίας των Εισηγμένων Εταιρειών, αυξάνοντας τις προσδοκίες για το 2021. Παρά τις θετικές προοπτικές του 2021 δεν πρέπει να λησμονούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με κυριότερους, τα προβλήματα στα Ελληνοτουρκικά, τα Παγκόσμια γεωπολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την άνοδο νέων Περιφερειακών Δυνάμεων με κυριότερη την Κίνα, την Ινδία & το Ιράν, το Παγκόσμιο χρέος που, πλέον, αυξάνεται γεωμετρικά (προς το παρόν αντιμετωπίζεται από τις Κεντρικές Τράπεζες με χαμηλά επιτόκια και άπλετη ρευστότητα), οι υψηλές αποτιμήσεις των Αμερικανικών μετοχών, αλλά και οι χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις των ομολογιακών Αγορών, ακόμα και στην Αγορά των junk bond.

Αν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι παρούσα, όπως και οι αστάθμητοι κίνδυνοι. Ακολουθούμε την τάση, με αυξημένα αντανακλαστικά, έχοντας ξεκάθαρες στρατηγικές εισόδου και εξόδου στην Αγορά & παραμένοντας επιλεκτικοί στις μετοχικές επιλογές μας”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του έτους οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Σημειώνεται πως οι Αγορές σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα, ενώ οι Αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street. Ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ. Οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $28000 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Βρετανική Αρχή που είναι Αρμόδια για τις Αγορές δήλωσε σήμερα, πως θα επιτρέψει στους Συμμετέχοντες στην Αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσουν Πλατφόρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συναλλαγές swaps έως και για τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πιθανή διαταραχή των Αγορών”, όμως μετέδωσε το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ γράφει πως προσθέτει δασμούς σε εξαρτήματα για την κατασκευή αεροσκαφών και σε ορισμένα μη αφρώδη κρασιά, καθώς και σε κονιάκ και άλλα μπράντι από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, αλλά σημειώνεται πως έπονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για το γεγονός ότι οι νέοι Αμερικανικοί δασμοί σε Προϊόντα της ΕΕ διαταράσσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την επίλυση μιας 16ετους διαμάχης, σχετικά με τις επιδοτήσεις για τον Αεροναυπηγικό κλάδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 804,55 (-0,56%) και 813,51 μονάδων (+0,55%), Στις 17.00 βρέθηκε στις 812,78 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 808,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 36,9 εκατ., από τα οποία τα 0,013 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΙΓΟ, ΟΛΠ), ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Σαράντης και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Ικανοποιητική, αρκεί να έχει και συνέχεια, η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

 Το Χρηματιστήριο Παραγώγων

Με μικρή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού έτους και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.565 συμβόλαια).

Στα 5.485 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.591 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος). Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 488, 387 για τον Ιανουάριο και 101 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.931,75) κινήθηκε μεταξύ 1.928,75 και 1.961 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.079 Lamda Development, 9.342 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.526), Alpha Bank (3.119), Πειραιώς (5.561), ΔΕΗ (601), Εθνική (3.424), Ελλάκτωρα (317), ΑΔΜΗΕ (173), Cenergy (183), ΟΤΕ (260), ΓΕΚ (422), ΟΠΑΠ (218), Motor Oil (107), Viohalco (160), Μυτιληναίο (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.182, MIG 51.309, Alpha Bank 79.641, Πειραιώς 59.384, Εθνική 37.257, ΔΕΗ 12.413.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.584.359 τεμ., (από 40.584.359 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.507.478 τεμ. (16.507.478), ΔΕΗ 5.017.567 τεμ. (5.017.567), Eurobank 55.493.312 τεμ. (55.493.312), ΟΠΑΠ 1.388.950 τεμ. (1.396.950), Εθνική 10.682.263 (10.719.515), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

* Δείτε πληροφορίες για όλες τις μετοχές στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v