Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα για τη μάχη των 800 μονάδων

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αποκόμιση κερδών και ο ρόλος-κλειδί του τραπεζικού κλάδου για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς. Σε ποια blue chips πέφτει το βάρος της στήριξης. Πού εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα για τη μάχη των 800 μονάδων

Στην περιοχή των 800 μονάδων η πρώτη ουσιαστική αντιπαράθεση short vs long, στο Χρηματιστήριο
Αθηνών. Η διόρθωση από τα υψηλά στη Wall Street είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό για «εξαέρωση» στις αγορές, από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Τόκιο. Μέχρι τα υφιστάμενα επίπεδα και λίγο χαμηλότερα (έως 1,5% για τον S&P500) η διόρθωση εκτός από φυσιολογική θεωρείται επιβεβλημένη από την πλευρά όσων προσβλέπουν σε συνέχιση και ενδεχόμενη κορύφωσή της προς τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε αυτό τον ρυθμό και το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, με «βαρίδι» -σε αυτή τη φάση- τον τραπεζικό κλάδο.
Με 66 εκατ. το χθεσινό -2,28% στις 800,56 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, που με 5,41% (στο 1,977) και 4,97% (στο 0,841 ευρώ) «βάρυναν» για τον κλαδικό δείκτη προς τις 481,01 (-4%). Ακολούθησαν, ωστόσο, και τα blue chips στην πλειονότητά τους, με τον δείκτη να διορθώνει 2,21% στις 1.907,58 μονάδες, με συναλλαγές, κυρίως, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ενώ συγκριτικά καλύτερα πήγαν Mytilineos, Jumbo, TITAN.

Βραχυπρόθεσμα (ημερήσιο) η τάση είναι short, θα κριθεί, όμως, σήμερα από την εικόνα σε Ευρώπη και futures στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα για τον S&P500 «έδειχναν» 0,29% υψηλότερα, από τις 2.802 μονάδες.
Από τη στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων σε Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο θα κερδηθεί (ή χαθεί) η προσπάθεια αντίδρασης που θα επιχειρηθεί από την πλευρά των long.

Στα καθ' ημάς, για τον ΓΔ η περιοχή έως τις 798-795 προσφέρει κάποιες στηρίξεις, όμως το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να βγει αντίδραση από τις τραπεζικές. Η απώλεια των 487 μονάδων για τον ΔΤΡ, περιοχή στην οποία είχαμε αποδώσει ιδιαίτερη σημασία, δεν ήταν ενθαρρυντική ένδειξη. Θα χρειαστούμε όμως ακόμη 1-2 συνεδριάσεις, για να δούμε εάν ενεργοποιούνται stops για long θέσεις μας.
Μία... παράπλευρη παράμετρος (θα την αναλύσουμε ευρύτερα στον Εκηβόλο) αφορά στην άντληση τεράστιων κεφαλαίων από τις κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών της ευρωζώνης. Ας την έχουμε κατά νου, αυτές τις ημέρες.

«Κλειδί» οι τράπεζες, κλάδος απ' όπου πρώτα ξεκίνησαν οι πωλήσεις προκειμένου να «κλειδωθούν» σημαντικές υπεραξίες (μηνός-3μήνου), με την αγορά να συσσωρεύει για λίγο, λόγω της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων blue chips.

H επανάκτηση των 487 μονάδων είναι η κατ' αρχάς επιδίωξη των long, ειδικότερα με Εθνική [στήριξη(;) το 1,9455] και Αlpha Βank (0,8402).

Για τον δείκτη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ΟΤΕ και Coca Cola, με τα 12,90 στήριξη για τη μετοχή του Οργανισμού και για τη δεύτερη, η επανάκτηση του στόχου των 10 δισ. κεφαλαιοποίηση. Στόχος που χάθηκε χθες με το 2,90% στα 26,11 ευρώ. Στα 9,67 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, με την υπέρβαση των 10 δισ. να αποτελεί ζητούμενο για τη διοίκησή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v