Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται αναστροφή της τάσης

Σε θετικό έδαφος το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα μεικτά σινιάλα από τις διεθνείς αγορές και γιατί οι short διατηρούν πλεονέκτημα. Τα «όρια» της υποχώρησης και τι θα μπορούσε να δώσει καύσιμα στους αγοραστές. Κλειστή σήμερα η Wall Street.

Χρηματιστήριο: Ζητείται αναστροφή της τάσης

Κλειστή σήμερα η Wall Street, προσεκτικό άνοιγμα του εμπορίου στη χώρα μας.

Με τις αγορές σε διόρθωση, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μετρά απώλειες σε εβδομάδα (1,30%) και σε πρώτο 15νθήμερο του 2021 (2,33%), ζητούμενη είναι η αναστροφή της τάσης στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι την Παρασκευή.

Στις 790,14 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ορίζοντα την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και την αξιολόγηση της οικονομίας μας από τον οίκο Fitch, οι short έχουν πλεονέκτημα. Σε μια συγκυρία που το κλίμα εκτός είναι... αμφίσημο, με την προσοχή traders και επενδυτών στραμμένη από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ (Τετάρτη), τα οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, μέχρι τα νεότερα από το υγειονομικό μέτωπο, τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη).

Πλήρης εβδομάδα η τρέχουσα, σημειώναμε χθες Κυριακή, με τον τραπεζικό κλάδο-βαρίδι στη διόρθωση της αγοράς, παρασύροντας την πλειονότητα των blue chips.

Στις 477,46 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 0,74% στην εβδομάδα και 8% στο πρώτο 15νθήμερο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί χαμηλότερα, εάν δεν συντρέξουν ουσιαστικοί λόγοι αναστροφής. Εξελίξεις στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφωνίες τραπεζών για τα NPLs ενδεχομένως να διευκολύνουν τους long να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους. Στο προσκήνιο η Alpha Bank, που λόγω Galaxy ήταν η μόνη συστημική με θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα.

Ομως, πωλητές -από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του έτους- έχουν ενεργοποιηθεί στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια ο FTSE25 να διορθώσει 1,22% στην εβδομάδα, κατά 2,60% από την αρχή του 2021 στις 1.884,34 μονάδες.

Για τις μετοχές-σηματωρούς ζητούμενη είναι η αναστροφή της τάσης σε «βαριά χαρτιά», με τον ΟΤΕ και την Coca Cola στα 13,01 και 25,98 ευρώ αντίστοιχα.

Βαρύνουσα η σημασία και των Mytilineos (12,18), Motor Oil (12,70), Jumbo (13,43), ΟΠΑΠ (10,90), ΔΕΗ (7,17), ΤΙΤΑΝ (14,88), ΕΛΠΕ (5,52).

Από τις μετοχές που αναφέρονται με θετικό πρόσημο την Παρασκευή ήταν μόνον η Jumbo. Πιθανότατα στη λογική προεξόφλησης του «ανοίγματος» της αγοράς, στη μετοχή βγήκε αντίδραση 2,68% στα 13,43 ευρώ.

Διαγραμματικά για τον ΓΔ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν οι 748 μονάδες, σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

Το σχετικό διάγραμμα (σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου) είναι κατατοπιστικό.

Για να δούμε, εάν στο ΧΑΑ θα μπορούσε σταδιακά να αναπτυχθούν θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που κυριαρχούν στη χώρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v