Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση στα χαμηλά για τον ΓΔ

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, «σβήνοντας» τις απώλειες άνω του 2% και τη βουτιά κάτω από τις 730 μονάδες νωρίτερα. Στο πράσινο οι Alpha, Εθνική, σημαντικά κέρδη για ΟΤΕ. Σε ποια blue chips ποντάρουν τώρα οι long.

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση στα χαμηλά για τον ΓΔ

Προσπάθεια συμμαζέματος στα ευρωπαϊκά, στις 739 από τις 726 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο
Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ισχυρή διόρθωση και μεγάλη μεταβλητότητα διαμορφώνουν προϋποθέσεις ενδοσυνεδριακών κινήσεων, με τους intraday αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά ημέρας να έχουν ήδη κάποιες πρώτες αποδόσεις.

Είθισται σε φάσεις των αγορών με αυξημένο volatility να επιχειρούνται κινήσεις, όπως σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αλλάζει κάτι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Ταμείο» για τον Ιανουάριο θα γίνει αύριο και με τις μέχρι τώρα διακυμάνσεις, οι απώλειες είναι 8,51% (αρχή έτους), με 17,35% για τον τραπεζικό κλάδο και 9,15% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Με «ουρά» πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση και επιπλέον πολλές νέες εντολές -από την προσυνεδρίαση-, το ξεκίνημα ήταν ιδιαίτερα πιεστικό. Με ταχύ ρυθμό εντολών και αυξημένες συναλλαγές (έφτασαν τα 8 εκατ. στις 10:45 και τα σχεδόν 20 εκατ. στις 11:30), το σύνολο των 25 μετοχών του δείκτη διόρθωσε σε σημαντικά χαμηλά. Βαθύτερα και τα 4 τραπεζικά, λιγότερο τα blue chips, στην πλειονότητά τους.

Εως τις 405,46 ο ΔΤΡ, έως τις 1.718,82 ο FTSE25, με (κυρίως) traders να ενεργούν από τιμές «πυθμένα», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αντίδραση αναστροφής, δημιουργώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα περιθώρια σε σχέση με τις ελάχιστες τιμές.

Στον ΟΤΕ από τα blue chips και την Πειραιώς οι πρώτες προσπάθειες «γυρίσματος», για να ακολουθήσουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Εθνική, Alpha Bank.

Προφανώς σε καταστάσεις αγορών όπως αυτή των τελευταίων ημερών η αναζήτηση του «απόλυτου χαμηλού/υψηλού» ενέχει σημαντικό ρίσκο, διευκολύνει ωστόσο τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις.

Επίσης σε αυτή τη φάση είναι ριψοκίνδυνο να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση (ή όχι) της κίνησης που είναι σε εξέλιξη (εν προκειμένω της διορθωτικής) σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών.

Ωστόσο είναι ένας πρώτος σημαντικός -κατά πώς φαίνεται- πυθμένας, ενδεχομένως σημείο αναφοράς για τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικός ο τζίρος των 43 εκατ. ευρώ (στις 12:35), με το μεγαλύτερο μέρος στους τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, TITAN, Lamda, Viohalco, με εμφανή τα «ισχυρά χέρια» αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v