Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανευρη προσπάθεια αντίδρασης στο χρηματιστήριο

Νέος γύρος πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο την Εθνική και περιορισμένες δυνάμεις για υψηλότερα επίπεδα στις τάξεις των blue chips. Απώλειες για την Ελλάκτωρ πριν τη Γενική Συνέλευση. Στα 50,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Ανευρη προσπάθεια αντίδρασης στο χρηματιστήριο

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, για τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους Επενδυτές να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στο μέτωπο της πανδημίας και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία (ο Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, Κυρηνάλιο, για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Κόντε ελπίζει πως ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα του δώσει εντολή σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, με ευρύτερη στήριξη από τη Βουλή).

Την προσπάθεια “ανάδυσης” των Ευρωπαϊκών Αγορών, προσπάθησε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, η συνεχιζόμενη εικόνα αδυναμίας στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί, αλλά και ο τζίρος, άφησαν αναπάντητα ερωτήματα σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., “day by day”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες πρωτοβουλίες των αγοραστών, περιορίστηκαν στα στενά πλαίσια του FTSE25, ενώ ελάχιστες ήταν οι αγοραστικές επιλογές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις περιπτώσεις μετοχών που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Περισσότερο από εμφανής η προσπάθεια των αγοραστών, να τραβήξουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα πρόσφατα χαμηλά και να μην μπουν σε δοκιμασία οι 749 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Στα άξια αναφοράς και το “ντεμπούτο” της Interlife (+21,84%).

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο “Ασφάλειες”, οι 18567912 (ΚΟ) μετοχές της Interlife ΑΑΕΓΑ, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΙΝΛΙΦ”, κωδικό ISIN GRS805003001 και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €3,48. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Στα “γκρίζα” σημεία της συνεδρίασης, το γεγονός ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύτηκε από τζίρο σαφώς χαμηλότερο των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων, κάτι που δημιουργεί υποψίες περισσότερο για “ανακωχή” πωλήσεων και λιγότερο για ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση των όποιων αγοραστών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναλαμβάνουν την “υποχρέωση” να αποσαφηνίσουν τις διαθέσεις της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στάση αναμονής στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την πλάγιας κίνηση των αποδόσεων (στο 0,672% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “η Αθήνα έδωσε mandate σε έξι Αναδόχους (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank) για την κοινοπρακτική έκδοση 10ετους ομολόγου”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και με τις συνθήκες στις Αγορές.

“Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αντλήσει περί τα 2,5 - 3 δισ. ευρώ από την έκδοση”, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Société Générale.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έγκυρων Αναλυτών, που φροντίζουν να μην παρασύρονται από “βραχυπρόθεσμους ενθουσιασμούς”, “οι ανησυχίες που υπάρχουν για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Αγορά, όπως και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ το βλέμμα θα είναι στραμμένο, κατά δεύτερο λόγο, στην πορεία των Διεθνών Αγορών, καθώς από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση”.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας και την ολοκλήρωση των συναλλαγών αρκετά κοντά στα ημερήσια χαμηλά.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-0,26%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,805 ευρώ (+3,21%), της Εθνικής (-2,30%) μέχρι τα 2,049 ευρώ (+1,44%), της Eurobank (-0,70%) μέχρι τα 0,577 ευρώ (+0,52%) και της Πειραιώς (+0,78%) μέχρι τα 0,958 ευρώ (+4,02%).

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 464,52 (+1,05%) και 452,96 μονάδων (-1,46%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 453,78 (-1,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 455,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,91%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ υποχωρεί σε χαμηλά 34 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/12/2020 (

445,44 μονάδες), ενώ καταγράφει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 9,1%.Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω δείκτης έχει αφήσει πίσω του την πρώτη στήριξη στις 478 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και την αμέσως επόμενη στις 466 μονάδες, δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 510 μονάδων. Η σημερινή απώλεια των 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), αυξάνει τα περιθώρια υποχώρησης προς τις 448 και 412 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, αλλά με παντελώς χαλασμένη, τεχνικά, εικόνα, στις 390 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με ‘το κλειδί στο χέρι’ θα αγοράσει την Εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ‘Cepal’, η ‘Davidson Kempner’, καθώς η Alpha Bank ολοκλήρωσε τους προηγούμενους μήνες όλη την απαραίτητη προεργασία μετασχηματισμού της”.

Σαφές προβάδισμα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική ημερήσια μεταβολή έκλεισαν μόνο οι ΒΙΟ (-0,30%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,46%), ΛΑΜΔΑ (-0,77%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 87040 νέες μετοχές της Fourlis Holdings (0%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 10 Στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €3,2226. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 52092001, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €1,00.

Από εκεί και πέρα, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να αναβληθεί η αυριανή έκτακτη γ.σ. της Ελλάκτωρ, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υφίσταται συγκέντρωση, ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη Διοίκηση της Εταιρείας το προτεινόμενο από τη Reggeborgh ΔΣ, κατέθεσε η Invesco (η Επενδυτική Εταιρεία των Εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου κατέχει περί το 5% των μετοχών, αλλά περίπου 25,5% των δικαιωμάτων ψήφων της Eλλάκτωρ). Η αίτηση θα εκδικαστεί αύριο πρωί, πριν από την έναρξη της γ.σ. που έχει προγραμματιστεί για τις 11.00.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-3,46% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,615 – 1,59 και πολύ χειρότερα, χαμηλότερα των 1,52 ευρώ, θεωρείται μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στα 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Δείχνει να απομακρύνονται οι στόχοι των αγοραστών στα 1,685 (ημερήσιο “stop short”) – 1,70 και πολύ περισσότερο ο στόχος των 1,90 ευρώ.

Ανεπιτυχής προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,95 ευρώ (κλείσιμο 7/1) από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%), όμως ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 7,20 ευρώ (+1,84%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,32 και ακόμα καλύτερα χαμηλότερα των 7,53 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι “sellers”. Αν χαθεί η στήριξη στα 6,94 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τη ζώνη 6,63 – 6,40, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 7,53 ευρώ, επαναφέρει το σενάριο προσέγγισης των 8,90 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν ήταν άλλος από αυτόν της ΕΕΕ (+0,88%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Σε “φόβητρο” για τους αγοραστές έχει εξελιχθεί η αντίσταση στα 26,92 ευρώ. Ο τίτλος υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 25,40 ευρώ (+1,60%) και θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 25,27 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, ο τίτλος θα διολισθήσει προς την μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, που εξαντλείται στα 24,36 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+7,53%) και Δομική Κρήτης (+2,34%), παρουσία πωλητή σε Κορδέλλου (-3,72%) και Ιατρικό (-2,68%), όλο και χαμηλότερα η ΓΕΚΕ (-10%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (+2,75%), Αλουμύλ (+0,45%), Κέκροπα (+3,08%), Ιντεάλ (+3,31%) και Revoil (+2,69%), μετά από τέσσερις πτωτικές για τον Άβακα (+1,51%) και μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές για την Ίλυδα (+0,71%), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το σημερινό +1,63% της Ευρ. Πίστης, ήταν αποτέλεσμα συγκριτικών αποτιμήσεων, λόγω εισόδου της ΙΝΛΙΦ (+21,84%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Foodlink (-6,30%), συνεχίζεται η κίνηση αυξημένων συναλλαγών στην Ελινόιλ (-5,35%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (-0,38%) και Ικτίνο (-0,15%), πέντε για την Ιντρακόμ (-1,87%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για την Intralot (-1,64%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ναύπακτο (+6,06%), ενώ όλα δείχνουν ότι “η τιμή θα φέρει την είδηση”, στην περίπτωση της AS Company (+6,94%).

Μπορεί η σημερινή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, να επιβάρυνε, έτι περαιτέρω, την ψυχολογία, αλλά δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.

Επιδείνωσης συνέχεια για την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, που συνέχισε να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 800 μονάδων, αλλά και χαμηλότερα από την επόμενη στήριξη στις 772 μονάδες.

Η αμέσως επόμενη στήριξη στις 761 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 749 μονάδων (από όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροφοδοτούμενης πτώσης, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 733, 720 και 705 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 784 – 787, 797 (gap), 800 – 802 και 809 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνέχισε να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1852 μονάδων, ενώ αν χαθούν και οι 1811 μονάδες οι αγοραστές θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στη ζώνη 1771 – 1753. Για την σχετική καλυτέρευση της εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1911 και 1935 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η αύξηση των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Αγορά”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Μία ακόμη αδύναμη συνεδρίαση σήμερα, λόγω των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται σε όλο τον Κόσμο και τα πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα. Τεχνική αντίδραση μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η ζώνη του 1800 για τον FTSE25 και του 750 για τον ΓΔ, αποτελούν σημαντική στήριξη. Στο ωριαίο ο ταλαντωτής μας δείχνει ότι μπαίνουμε σε μία φάση αντίδρασης χρονικής, ή και τιμών. Τα ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο (Intraday) κατεβαίνουν στο 1840 και 773 αντίστοιχα, σε δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και ΓΔ. Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Αγορά, λόγω ρηχότητας, προηγείται σε σχέση με τους Ξένους και στο πάνω και στο κάτω”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Με δεδομένη τη μετάθεση των σεναρίων επανεκκίνησης της Οικονομίας σε μελλοντικό χρόνο, άδηλο προσώρας, προεξοφλείται ότι η υπεροπλία των πωλητών θα συνεχιστεί, με την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. να κλιμακώνεται. Η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει τις 749 μονάδες, ως το κοντινότερο όριο στήριξης του ΓΔ”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 791 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 750 και 730 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 770 και 780 μονάδες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα δημοσιοποιήσει στις 29 Ιανουαρίου τις παραδοχές των μακροοικονομικών σεναρίων για τα stress tests, που εξ' αναβολής θα πραγματοποιηθούν το 2021. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 Εταιρείες (Intrum, doValue, Cepal, Β2Κapital, Waterfall, Pimco, Fortress, Bain Capital, Carval Investors, SFM Capital, SRC Capital, Angelo Gordon) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €6,1δισ. (Project Frontier) της Εθνικής. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει παράταση, καθώς η αξιολόγηση συνεχίζεται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η CVC Partners κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank προσανατολίζεται στην έκδοση senior preffered ομολόγου καθώς και ομολόγου Τier II, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ΜΕΑ ύψους €10,8 δισ. Η ΕΓΣ της Ελλάκτωρ θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.00. Η Εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η Ιταλική Εταιρεία Cimolai προχώρησε την Παρασκευή σε συντηρητική κατάσχεση του ποσού των €2.111.258,01 από την ΑΚΤΩΡ, με την οποία μετείχε σε Κοινοπραξία για το έργο στο Διεθνή Αερολιμένα της Ντόχα στο Κατάρ. Η ΑΚΤΩΡ μερίμνησε χθες για την άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού”, αναφέρει η Merit Sec.

“Το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 2 Δεκεμβρίου έγραψε χθες ο ΓΔΧΑ και κοντά στην περιοχή κρίσιμων στηρίξεων, τις οποίες έχουμε τοποθετήσει στο εύρος των 750 - 730 μονάδων. Με τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, φαίνεται ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα αναβάλλεται για αργότερα, αφαιρώντας το βασικό θετικό καταλύτη της Αγοράς. Παράλληλα, το νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, πιθανότατα, αναμένεται να συμφωνηθεί όχι νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες στο Bloomberg. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί στα εταιρικά αποτελέσματα Κολοσσών που ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας. Στο εσωτερικό, περαιτέρω αδυναμία της Αγοράς προς τα επίπεδα που αναφέρουμε παραπάνω, ενδέχεται να αποτελέσει ένα καλό σημείο εισόδου αν δεν αλλάξουν δραστικά τα τωρινά δεδομένα”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ανακοινώσεις των Εταιρειών για τα εμβόλια του κορωνοϊού είχαν προκαλέσει ευφορία στις Αγορές, προεξοφλώντας την επερχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στις Οικονομίες τους και την γρήγορη επανεκκίνησή τους. Λίγους μήνες αργότερα, οι εξελίξεις στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με την νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το φαινόμενο των μεταλλάξεων, αναγκάζουν τις Κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα lockdown, ενώ την ίδια ώρα οι αργοί ρυθμοί των χρονοδιαγραμμάτων των εμβολιασμών, δεν οδηγούν σε ασφαλή πρόβλεψη της χρονικής στιγμής ολοκλήρωσής τους, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το αποτέλεσμα είναι να εισάγεται σοβαρός βαθμός αβεβαιότητας, σε σχέση με το πότε θα δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τους Αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση για τουλάχιστον ένα ακόμη χαμένο τρίμηνο (το 1ο του 2021) και την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι το ταξίδι προς την ανάκαμψη καθυστερεί αλλά δεν ακυρώνεται !

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση των Χρηματιστηρίων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, δίνοντας τη θέση της αρχικά στη στάση αναμονής και ήδη στην πλαγιοκαθοδική κίνηση, στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται, διασπώντας τα όρια στήριξης του ΓΔ κάτω από τις 800 μονάδες, με τους αγοραστές να προσπαθούν να αποφύγουν την αναμέτρηση με το επόμενο όριο στις 749 μονάδες.

Με την επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών που διατύπωσε ο Οίκος Fitch, από κοινού με τη διατήρηση της ίδιας βαθμολογίας να προσπερνάται από τους Επενδυτές, καθώς δεν συνυφαίνεται με κάποια αυξημένη κινητικότητα στην Οικονομία.

Με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως εκείνη του ΔΕΔΔΗΕ, να μετατίθενται χρονικά, μεταδίδοντας την εικόνα του ελλείμματος καταλυτών.

Και με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών, καθώς οι ρευστοποιήσεις των Ξένων Θεσμικών αφορούν μεν Τραπεζικές μετοχές, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι Τράπεζες δεν έχουν διακόψει τη διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τα “κόκκινα” δάνεια, με την ΤτΕ να επαναλαμβάνει, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ανάγκη σύστασης και μιας “bad bank”, για να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης του δείκτη των “κόκκινων” δανείων ως προς το σύνολο (γύρω στο 30% στο τέλος του 2020), με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,9%.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς, καθώς ανεξάρτητα από την έκβασή τους, συνιστούν θετική εξέλιξη σε σχέση με τη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Παράλληλα, η πρώτη έξοδος στις Αγορές για το 2021, με στόχο την άντληση €3 δισ. περίπου με 10ετη έκδοση, αντισταθμίζει τις εντυπώσεις από τη δυσμενή δημοσιονομική εικόνα που καταγράφηκε το 2020, με τις δαπάνες να εκτοξεύονται στα €70,2 δισ., τα φορολογικά έσοδα μόλις στα €47,4 δισ. και το δημοσιονομικό άνοιγμα στα €22,8 δισ.!

Στο διεθνές περιβάλλον, οι Αγορές τελούν εν αναμονή των πρώτων δειγμάτων γραφής του Τζο Μπάιντεν, με την Τζάνετ Γέλεν να προαναγγέλει ότι το μίγμα μέτρων θα αφορά και αναδιανεμητικές δράσεις, μεταξύ άλλων, την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εταιρικών κερδών από το 21%, στο 28%.

“Με δεδομένη τη μέχρι τώρα διατήρηση των δεικτών της Wall Street σε υψηλά επίπεδα, ελέω των υψηλών αποτιμήσεων των Τεχνολογικών Κολοσσών, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησής τους έχει αυξημένη πιθανότητα να συντελεστεί, αν οι Επενδυτές θεωρήσουν ότι τα μέτρα είναι λιγότερα φιλικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Με τη διόρθωση να μη συνεπάγεται την ανατροπή της τάσης, για ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των νέων Τεχνολογικών καινοτομιών στην καθημερινότητά μας”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία σε Αυστραλία και Ινδία.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

“Βήμα σημειωτόν” για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $31800 υποχωρεί το Bitcoin, οριακά χαμηλότερα από τα $1300 το Ethereum.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο, έδειξαν ότι τα Μέλη συμφώνησαν πως η Κεντρική Τράπεζα "μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, εάν χρειαστεί, καθώς παρακολουθεί τον αντίκτυπο της πανδημίας”.

Στο 5% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και καλύτερο από το αυτό που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

“Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εκμηδενίσει, σχεδόν, τη Διεθνή Αεροπορική Κυκλοφορία προς το Γερμανικό Έδαφος, εξαιτίας της πορείας της πανδημίας”, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε το AP, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 9,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P Case-Shiller που καλύπτει είκοσι μεγάλες Πόλεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2014.

Υψηλότερη ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5%, έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%. Για την Οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2%, έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6%, έναντι 3,1%, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ φέτος αναθεωρείται στο 5,1%, από 3,1% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και την πρόσθετη στήριξη από το δημοσιονομικό πακέτο του Δεκεμβρίου 2020.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, αισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας εμφανίστηκε η Deutsche Bank για φέτος και το 2022, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο +5,5%, ενώ για το 2022 ο ρυθμός θα διατηρηθεί κοντά στο +5,9%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 761,7 (-0,06%) και 772,57 μονάδων (+1,37%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 764,05 (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 764,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 49,4 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΜΟΛ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με απόλυτα οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.880 συμβόλαια).

Στα 3.943 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.216 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 525, 443 για τον Φεβρουάριο και 82 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.815) κινήθηκε μεταξύ 1.807,75 και 1.835 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (113.165 Εθνική, 18.000 ΟΠΑΠ, 39.674 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.481), Alpha Bank (9.398), Πειραιώς (16.057), ΔΕΗ (731), Εθνική (8.136), ΓΕΚ (412), ΑΔΜΗΕ (234), ΟΤΕ (165), Ελλάκτωρα (447), Cenergy (161), Viohalco (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.583, MIG 52.823, Alpha Bank 75.435, Πειραιώς 60.325, Εθνική 32.612, ΔΕΗ 11.837.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.828.759 τεμ., (από 40.915.750 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.583.782 τεμ. (21.172.508), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.879.601), Eurobank 51.808.206 τεμ. (52.083.378), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.095.752 (10.074.395), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v