Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 730 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νέα πτώση άνω του 2% στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις. «Κόκκινος» ο Ιανουάριος για την εγχώρια αγορά, με πτώση άνω του 17% για τις τράπεζες. Στα όριά τους οι long επενδυτές, τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 730 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

H Fed «βούλιαξε» τη Wall Street, η Ευρώπη «σπαράσσεται» και στο θέμα του εμβολίου κατά της πανδημίας
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι short προηγήθηκαν, χθες, με ανατροπή, ρίχνοντας την αγορά χαμηλότερα και των 750 μονάδων.

Με 74,628 εκατ. ευρώ η χθεσινή, νέα διόρθωση, συνεχίζοντας έναν πωλητικό κύκλο, που πλέον φέρνει τους long στα όριά τους. Με ενδείξεις sell off, τις τελευταίες συνεδριάσεις, μένει να φανεί κατά πόσον οι δύο τελευταίες για τον Ιανουάριο θα διευρύνουν -και έως πού- τις απώλειες που για τον ΓΔ διαμορφώνονται στο 8,10% (743,49 μονάδες), τον FTSE25 στο 8,82% (1.764) και τον ΔΤΡ με 17,74% (426,93).

Συγκυρία ευνοϊκή για όσους έβλεπαν χαμηλότερα τις αγορές, επικαλούμενοι «φούσκωμα» των αποτιμήσεων, προειδοποιήσεις από διεθνείς φορείς και οργανισμούς, αλαλούμ στο μέτωπο της πανδημίας, αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας κ.λπ.

Μείγμα που ναι μεν πυροδοτεί πωλήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία διορθώνουν μετά από θεαματική άνοδο διαρκείας, στο χρηματιστήριό μας, όμως, έρχεται να ανακόψει την όποια ανοδική διόρθωση επιτεύχθηκε το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο αδύναμος κρίκος τον Ιανουάριο, με Πειραιώς και Alpha Bank να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες (31,54% και 24,21% αντίστοιχα), προβληματίζοντας με την αδυναμία ανάσχεσης της διόρθωσης. Ειδικότερα, όμως, στη χθεσινή συνεδρίαση προβλημάτισε το μείον 8,23% (στο 1,811 ευρώ) της Εθνικής, με αυξημένες συναλλαγές. Για ορισμένους, απόρροια των εξελίξεων στο θέμα της πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής, που φαίνεται να μην προχωρά.

Αρνητική η εικόνα και για τα blue chips, πλην όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η διαχείριση της διόρθωσης είναι αποτελεσματικότερη απ' ό,τι σε άλλες.

Μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Lamda, Sarantis, Fourlis, ΟΛΠ είχαν απώλειες μικρότερες του 1,20%, ενώ σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Jumbo υπερίσχυσαν οι αγοραστές.

Ανάλογα, καλύτερη ήταν η εικόνα για μετοχές του FTMidCap, με την ΚΡ-ΚΡΙ μόνη θετική, BriQ σταθερή και ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, Profile, Παπουτσάνης, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης με απώλειες μικρότερες του 2%.

Από τις μετοχές του δείκτη, οι μόνες με θετικό πρόσημο (από την αρχή του έτους) είναι οι ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Τέλος, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον προεξοφλείται πως θα είναι η αναδιάρθρωση/rebalancing των δεικτών MSCI. Ανακοινώνεται την Τρίτη (2 Φεβ.), θα υπολογισθεί με τιμές 26/2 και θα ισχύσει Δευτέρα 1 Μαρτίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v