Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ξεφύγει από νέο γύρο πιέσεων το Χρηματιστήριο

Τρόπους απεγκλωβισμού από τη μέγγενη ποικίλων επιβαρυντικών παραγόντων αναζητούν οι επενδυτές στην αγορά, με αιχμή τα blue chips και τις τράπεζες. Τα διλήμματα και οι προσδοκίες. Με μικρό πλεονέκτημα στους πολιτές ξεκίνησε η ημέρα.

Πώς θα ξεφύγει από νέο γύρο πιέσεων το Χρηματιστήριο

Πτώση στο νήμα στη Wall Street, από υψηλότερα επίπεδα η Ευρώπη και συνεδρίαση πλήρης εξελίξεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 3.849,62 (-0,15%) ο S&P500, από τις 13.870,99 (1,66%) ο DAX και από τις 764,72 μονάδες ο ΓΔ.

Με μέτριο τζίρο (49,348 εκατ.) η χθεσινή άνευρη αντίδραση στο χρηματιστήριό μας, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται σε μόλις 5 μετοχές (ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ και Mytilineos).

Mε αγοραστές στα blue chips, με πωλητές στις τραπεζικές και ζητούμενο για σήμερα, κατ' αρχάς, η επιβεβαίωση των στηρίξεων και ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίασης, η ει δυνατόν προσέγγιση των αντιστάσεων.

Με την έξοδο της χώρας στις αγορές, με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου -όπως αναλυτικά περιγράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης-, επιβεβαιώνονται οι ταμειακές αντοχές του οικονομικού επιτελείου, προστίθεται ακόμη ένα... λιθαράκι στο «χτίσιμο» της σχέσης εμπιστοσύνης με τους ξένους (και γι' αυτό πιστώνονται τα εύσημα και στον ΟΔΔΗΧ), αξιοποιείται η (υπο)στήριξη που αφειδώς παρέχει (και) στη χώρα μας η ΕΚΤ.

Για τον τραπεζικό κλάδο, «κλειδί» ανόδου ή «βαρίδι» διόρθωσης, σημασία έχουν τόσο οι ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο (ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου) όσο η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών (μερική και από 15 Μαρτίου) αλλά και οι εξελίξεις στην Εθνική (αύριο το Δ.Σ. για τη συμφωνία ή όχι με το CVC Capital, για τη θυγατρική ασφαλιστική). Και αυτά, με τις ασκήσεις προσομοίωσης (stress tests) να ανοίγουν την αυλαία από μεθαύριο Παρασκευή.

Στις 455,51 μονάδες ο ΔΤΡ με υψηλό-χαμηλό ημέρας στις 464,52-452,96 μονάδες, με τους πωλητές να υπερισχύουν στα τελευταία 45' της συνεδρίασης.

Σημεία αναφοράς, για την Εθνική τα 2,049 και 1,995 ευρώ, που θα πρέπει να προσεχθούν ως κόρη οφθαλμού, σήμερα (σε «κλείσιμο»).

Στις 1.820,46 ο FTSE25, σε εύρος 1.840,62-1.813,50, με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης (εκτός από ένα μικρό διάστημα μεταξύ 10:58-11:08), με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, δηλαδή στα κυριότερα «χαρτιά» πρώτης γραμμής, για ξένους και εγχώριους παίκτες και επενδυτές.

Θα πρέπει να έχει συνέχεια αυτή η χθεσινή προσπάθεια και μάλιστα με αύξηση συναλλαγών/τζίρου που θα παρέπεμπε σε επανενεργοποίηση επενδυτών, που μέχρι τώρα μένουν εκτός παιδιάς, από την αρχή του έτους.

Σε μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή, κάτι (ξανα)κινήθηκε στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, ElvalHalcor, Καραμολέγκος, Κέκροψ, Ideal, AsCo, Quest, Avax, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, BriQ κ.α. καθώς και η Interlife. Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για την ασφαλιστική, με τη μετοχή να ενισχύεται 21,84% στα 4,24 ευρώ, αποτελώντας -ουσιαστικά- την πρώτη νέα εισαγωγή μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια (!).

Αφήνω για τελευταίο το θέμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απλά παραθέτοντας στο δήγμα του συμπαθούς μου ΧΑΜαιλέοντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v