Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί πάνω από τις 750 μονάδες

Σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να δίνουν τάση, παρά τις αγορές σε blue chips και επιλεγμένα mid caps. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, νέο υψηλό για ΚΡΙ-ΚΡΙ. Αδύναμη η Ελλάκτωρ.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί πάνω από τις 750 μονάδες

Πολύ πιο ισορροπημένη η σημερινή, σε σχέση με τη χθεσινή, συνεδρίαση.

Εμφανής η προσπάθεια για τη δημιουργία μίας βάσης -πιθανότατα σημείου αναφοράς για τον επόμενο μήνα- καθώς σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος για τον πρώτο του 2021.

Διάθεση εμφανής από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά το αρχικό νευρικό ξεκίνημα επήλθε σταδιακή εξισορρόπηση μεταξύ πωλητών-αγοραστών. Σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, πλην όμως ουδεμία σχέση με ό,τι διαδραματίστηκε χθες.

Με απώλειες 0,61% στις 13.582 μονάδες ο DAX, καθώς έχει περιοριστεί η προβολή «ανοίγματος» για τα futures στη Wall Street, με το ΧΑ να έχει ανακάμψει από το αρχικό χαμηλό των 742,24 μονάδων.

Σταδιακή η επαναφορά, χωρίς να βιάζονται ούτε οι μεν (να πιέσουν αισθητά χαμηλότερα) ούτε οι δε (να αγοράσουν άμεσα υψηλότερα), με τη συναλλακτικότητα/τζίρο σε φυσιολογικά μεγέθη. Ουδεμία σχέση με χθες.

Σε οριακά θετικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν τις 13:45, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 21,8 εκατ., με μόλις 619 χιλιάδες ευρώ να έχουν περάσει μέσω προσυμφωνημένων πράξεων (για 51,6 χιλ. τμχ. στον ΟΤΕ).

Από νωρίς, μετά τα πρώτα 10'-20' (οπότε και βγήκε «ουρά» πωλήσεων), άρχισαν να ενεργοποιούνται αγορές σε επιμέρους blue chips και μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εξέλιξη που μέσω μετοχών ομίλων όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco πέρασε ένα μήνυμα στην αγορά, με αποτέλεσμα να «λυθούν» και άλλοι long σε περισσότερους τίτλους.

Προς τις 1.800 η προσπάθεια επαναφοράς του FTSE25 αλλά με τα blue chips -σήμερα- στη θέση των τραπεζικών -χθες. Για τον ΔΤΡ η αντίδραση ήταν από το χαμηλό αρχής -των 436,99- σχεδόν 20 μονάδες υψηλότερα. Με αρνητικό πρόσημο μεν, αλλά με επαναφορά πάνω από τις 450 μονάδες.

Από το 1,926 έως τα 2,01 η μετοχή της Εθνικής, από το 0,745 έως το 0,7898 της Alpha Bank, που ήταν η πρώτη με «γύρισμα» από τον κλάδο (στις 13:45).

Ενθαρρυντική η εικόνα και πάλι για αρκετά blue chips, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco να προηγούνται και ΔΕΗ, Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ σε κίνηση αναστροφής.

Ειδικότερα, για τη Viohalco -μετά τη χθεσινή αντίδραση της ElvalHalcor- διαμορφώνεται και πάλι τάση αντίδρασης.

Ενδεικτική η διαγραμματική απεικόνιση για τη μετοχή Δ.ΒΙΟΧΚ.

Ενθαρρυντική η επάνοδος αγοραστών στο «ενεργειακό» κομμάτι του χρηματιστηρίου, με τις αγορές να ξεκινούν περίπου την ώρα που στην αγορά έγινε γνωστή η ανάλυση της Axia για τη ΔΕΗ, δίνοντας προοπτική... διπλώματος. Στα 7,10 με 4,40% η μετοχή της Επιχείρησης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ήδη από νωρίτερα- σε ανοδική φορά, στα 14,04 (1,74%) και τη Mytilineos στα 12,12 (2,28%).

Στο «πράσινο» οι περισσότερες από τις μετοχές του FTMidCap: Cenergy, Avax, Attica Bank, Ελτον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest, Intracom, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και ΚΡΙ-ΚΡΙ. Αφησα τελευταία τη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία, καθώς με νέες αγορές ενισχύεται στα 6,72 ευρώ, που είναι και νέο ιστορικό υψηλό (!).

Στις 54/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με το... κλάσμα να αλλάζει υπέρ των πρώτων μετά τις 13:50.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v