Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Διατηρούν το πλεονέκτημα οι long, με τον Γενικό Δείκτη να τρέχει ήδη με άνοδο 5,22% στην εβδομάδα. Το θετικό κλίμα στις αγορές, η ενεργοποίηση των «ισχυρών χεριών» και τα τεχνικά μηνύματα για τη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με θετικό πρόσημο
ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά, με υπεραπόδοση για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 796,38 μονάδες για τον ΓΔ, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 3,86% στις 471,57 και τον FTSE25 με 2,66% στις 1.897,37 μονάδες.

Με συναλλαγές 31,700 εκατ. μετοχών, αξίας 51,661 εκατ. ευρώ, πιάνοντας τον ελάχιστο στόχο που είχε τεθεί -σε σύγκριση με τον τζίρο των προηγούμενων 2 εβδομάδων-, δεδομένης της αργίας στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς στηρίχθηκε στην ενεργοποίηση αρκετών «ισχυρών χεριών» με ενεργότατη παρουσία σε τραπεζικά χαρτιά και την πλειονότητα των blue chips.

Για τον ΓΔ «τρέχει» ήδη ένα 5,22% σε διάστημα εβδομάδας, με αποτέλεσμα να «γυρίσει» σε long η φορά της αγοράς σε διάστημα μηνός. Εξέλιξη θετική για τους long, εάν επιβεβαιωθεί σε κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής -ημέρας που λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Συγκριτικά σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές των Alpha Bank, OTE, ETE, ΔΕΗ, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, TITAN κ.α., όλες με θετικό πρόσημο.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και από Ρώμη και Λουξεμβούργο, με την Αθήνα να προσβλέπει στον Μάριο Ντράγκι και τον Κλάους Ρέγκλινγκ να αποτιμούν θετικά την πρόθεση της χώρας μας να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ.

Ωστόσο, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. -τις τελευταίες εβδομάδες-, θα ήταν προτιμητέα η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της επαναφοράς από τις 729 μον. της 28ης Ιανουαρίου.

Κατά μία άποψη, το εγχείρημα σημαντικής κίνησης πέραν των 800 μονάδων θα ήταν ασφαλέστερο εάν μεσολαβούσε η ισχυροποίηση των στηρίξεων, όπως αυτές διαμορφώνονται πέριξ των 790 και 770 μονάδων.

Οι νέες προκλητικές κινήσεις των Τούρκων μόνο ως πρόσχημα για τους short θα μπορούσε να θεωρηθούν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v