Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 800 μονάδες, με το ΧΑ να υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών και το σύνολο των μετοχών του FT 25 να γράφει μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο άνω του 6%. Το σινιάλο από τα παράγωγα.

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, υπεραποδίδει -καιρός ήταν- το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συντηρείται η ανοδική φορά, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με την αγορά της Νέας Υόρκης κλειστή σήμερα.

Ωστόσο, σε long τάση βασικά στοιχεία όπως μέταλλα, πετρέλαιο, ναύλοι κ.α. που αποτυπώνονται και στις αγορές μετοχών και συμβολαίων επί ανάλογων δεικτών.

Ευνοημένες, στο χρηματιστήριό μας, και συγκεκριμένες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους.

Ανοδικά, από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον ΓΔ να «ανοίγει» από τις 779,04 μονάδες, γρήγορα να περνά το σημαντικό σημείο καμπής των 781 και να φτάνει, νωρίτερα, έως τις 794 μονάδες.

Δεδομένης της αργίας στη Wall Street, η αξία των συναλλαγών (*) θεωρείται ικανοποιητική καθώς -πιθανότατα- θα υπερβεί τον μέσο όρο των 2 τελευταίων εβδομάδων (περί τα 55 εκατ. ευρώ).

Από την αρχή οι long φρόντισαν να «ανοίξουν» τις επιλογές τους σε τραπεζικά χαρτιά, σε blue chips και σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, διαμορφώνοντας μία ευρύτητα ως προς την άνοδο πλειάδας μετοχών. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσέλκυση και άλλων βραχυπρόθεσμων αλλά και επενδυτών.

Πρώτο ορόσημο η συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.
Από το οριακό premium του 0,18% για τα ΣΜΕ του δείκτη, την Παρασκευή, στο 2,54% για την ίδια σειρά πριν λίγο. Και για περισσότερα συμβόλαια, συνολικά 832 για την τρέχουσα σειρά και άλλα 432 για την επόμενη.

Η εικόνα στο ΧΠΑ δείχνει συνέχιση της αντίδρασης, με τη Citi να θεωρεί ισχυρό καταλύτη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ενθαρρυντική νότα σε μία συγκυρία που τα στοιχεία Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο -σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη- επιβεβαιώνουν τη σημαντική υστέρηση κατά τον πρώτο μήνα του έτους.
Προφανώς το χρηματιστήριο, λειτουργώντας προεξοφλητικά, «ακούει» στο πρώτο, έχοντας αποτιμήσει το δεύτερο.

Προς τις 470 (3,21%) ο ΔΤΡ, στην περιοχή των 1.892 (2,42%) ο FTSE25 και πέριξ των 1.115 (0,88%) ο FTMidCap.

Στις 90/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Ειδικότερα, μεγαλύτερη συναλλακτική αξία σημειώνεται για τίτλους των Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, Motor Oil, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola κ.α., όλες με αγοραστές και μικρότερη ή μεγαλύτερη άνοδο.

Από τα τραπεζικά, η Πειραιώς με 5,71% αντιδρά στο 0,7886 ευρώ, ακολουθούν Αlpha Bank (0,824), ETE (2,114), Eurobank (0,576).

Στα blue chips, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos σε «νέα υψηλά», ισχυρή άνοδος για ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων τα Συμβόλαια του Αλουμινίου (2.095,25$), σε υψηλό 13,5 μηνών το πετρέλαιο, τάση που διευκολύνει τους αγοραστές κυρίως σε Mytilineos, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

(*) στα 25,8 εκατ. ο τζίρος, με 5,35 εκατ. μέσω πακέτων, σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Αlpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v