Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα για τους long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση, μετά από δύο σερί εβδομάδες με κέρδη. Ποια blue chips αναμένεται να δώσουν τάση, ζεστό το ενδιαφέρον για τα μεσαία. Κλειστή σήμερα η Wall, η προσοχή στην κίνηση του DAX.

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα για τους long

Με τη Wall Street κλειστή σήμερα (Washington's Birthday), στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται
μικρότερος τζίρος και ηπιότερες διακυμάνσεις, με το Χρηματιστήριο Αθηνών -πιθανότατα- να ακολουθεί.

Στην περιοχή των 14.050 μονάδων ο DAX, με θετική απόδοση 2,41% από την αρχή του έτους.

Με την κοινή γνώμη της Γερμανίας να επιρρίπτει ευθύνες στις Βρυξέλλες για τη διαχείριση (και) του εμβολιαστικού, η θέση της Γερμανίδας επιτρόπου αποδυναμώνεται έτι περαιτέρω. Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ευρύτερα και σε βάθος χρόνου.

Από ελαφρώς πλεονεκτικότερη θέση στο χρηματιστήριό μας οι long έναντι των short εκκινούν από τις 776,09 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υποαποδίδει έναντι των blue chips.

Στις 1.848,22 μονάδες ο FTSE25, στις 454,03 ο ΔΤΡ και στις 1.104,11 ο FTMidCap.

Με την αξία συναλλαγών, μέτρια μεν (στα 55,9 εκατ.), αυξημένη δε (16,8%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δεύτερη σερί εβδομάδα ανοδικής διόρθωσης για το ΧΑ, με συνεχόμενη ενίσχυση της συναλλακτικότητας, του τζίρου, μέρος του οποίου άλλαξε χέρια σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo (σε λίγο υψηλότερες τιμές). Συνακόλουθη η ενίσχυση του λεγόμενου ενεργειακού μπλοκ (ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), με βοήθειες από «βαριά χαρτιά» (λ.χ. Coca Cola, με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2020) και σηματωρούς (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis).

Στα συν των δύο τελευταίων εβδομάδων η επιβεβαίωση της δυναμικής συγκεκριμένων εκπροσώπων της μεσαίας κατηγορίας (ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαίσιο, Quest κ.α.), που αν μη τι άλλο διευρύνει -κατά τι- τις επενδυτικές επιλογές. Εκτίμησή μας πως εισηγμένες από τα λεγόμενα μεσαία θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο χώρο και μερίδιο συναλλακτικά/επενδυτικά. Σταδιακά στη συνέχεια του 2021, με αρκετές εισηγμένες να ξεχωρίζουν ήδη.

Προφανώς η στάση traders και επενδυτών θα εξαρτηθεί (και) από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Γι' αυτό σήμερα η προσοχή είναι στον DAX, με στήριξη στις 13.940 και αντίσταση στις 14.053, με στόχευση προς τις 14.248 μονάδες.

Από αύριο στον S&P500 (στις 3.943,83), με στήριξη στις 3.884 και αντίσταση στις 3.983, με βλέψεις για το
«μεγάλο 4άρι». Πιθανά, η υπέρβαση (και) των 4.000 μον. να επιχειρηθεί -εκ νέου- στις 4 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Θα εξαρτηθεί όμως από την επιβεβαίωση των 436 μονάδων για τον ΔΤΡ, με το καλό σενάριο να αφορά σε κίνηση για υπέρβαση των 470 μονάδων. Και από τη συντήρηση της μετακύλισης ενδιαφέροντος/ρευστότητας από ομάδα blue chips σε άλλα χαρτιά αυτής της δυναμικότητας.

Ζητούμενη η αναστροφή της τάσης λ.χ. για τον τίτλο του ΟΤΕ, που στα 12,25 ευρώ μετρά απώλειες 7,06% από την αρχή του έτους. Οπως και του ανοδικού, που διαμορφώθηκε -μόλις την τελευταία εβδομάδα- για τη μετοχή της Coca Cola/hbc. Με γνώμονα και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020, το «τρέξιμο» με 2,81% του δεύτερου «βαρύτερου» ομίλου του χρηματιστηρίου. Αλλά και η αποτύπωση των υψηλών τιμών πετρελαίου σε μετοχές των Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς με 11,31 και 5,33 ευρώ υποαποδίδουν από την αρχή του έτους.

Για τον ΓΔ, περιοχή make or break οι 781 μονάδες, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v