Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση με μοχλό την Alpha στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, κόντρα στις διεθνείς αγορές, με την άνοδο της Alpha Bank άνω του 5% να δίνει τον τόνο. Ακολουθούν υψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές. Αντίδραση και για Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα.

Τραπεζική αντίδραση με μοχλό την Alpha στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στα ευρωπαϊκά, η μέχρι τώρα ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά την αρνητική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και την προσυνεδριακή σε Νέα Υόρκη, στην Αθήνα επικρατεί αίθριο κλίμα.

Προς τις 790 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τον τραπεζικό αλλά και σημαντικές βοήθειες από blue chips-σηματωρούς, η συνεδρίαση εξελίσσεται, λίγο ως πολύ, όπως ανέμεναν οι long παίκτες. Ειδικότερα, όσοι θεωρούσαν πως με αρχή την ένδειξη αναστροφής, για τον τραπεζικό κλάδο, την Παρασκευή θα μπορούσε ο κλάδος-κλειδί να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερης επαναφοράς. Οπως μέχρι τώρα γίνεται με τα νεότερα από τη συμφωνία της Alpha Bank με το DK για Cepal-Galaxy να αξιοποιούνται ανάλογα από traders και επενδυτές. Κυρίως, όμως, από τους πρώτους.

Ενθαρρυντικό το ότι την προσπάθεια στον τραπεζικό κλάδο ακολουθούν και ορισμένα «ισχυρά χέρια», που σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης επιχείρησαν και πέτυχαν να αμβλύνουν τις όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί σε σηματωρούς, ειδικότερα την Τέρνα Ενεργειακή.

Με την όποια -ελεγχόμενη- προσφορά να απορροφάται στα πρώτα κρίσιμα 10'-15', η συνέχεια ήρθε ευκολότερα, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν σταδιακά και λίγο μετά τις 11:00 να περνούν σε θετικό έδαφος. Εξέλιξη που ενεργοποίησε περισσότερους επενδυτές, με αποτέλεσμα, πριν λίγο, ο μεν ΔΤΡ να διαμορφώνεται στις 462 (3,13%) με την επιβεβαίωση των 440 μονάδων, ως στήριξη, να εντείνει τις αγορές και στις 4 του κλάδου.

Διαγραμματικά, οι 440 είναι στήριξη και οι 470-475 αντίσταση για τον ΔΤΡ.

Με την Αlpha Bank στο 0,8096 (5,25%), την Εθνική στα 2,063 (2,23%), τη Eurobank στοα 0,5756 (2,97%) και την Πειραιώς στο 0,78 (1,83%).

Μεγαλύτερη συναλλακτικότητα για Αlpha Bank και Εθνική.

Ομως, εξίσου σημαντική ήταν η αποτελεσματική διαχείριση στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τα «ισχυρά χέρια» να μαζεύουν την όποια προσφορά βγήκε στα πρώτα 5'-15' και στη συνέχεια να περνούν στην πλευρά των αγοραστών.

Ενδεικτικά, στη μεν ΤΕΝΕΡΓ από τα 11,88 στα 12,62 ευρώ, στη δε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 7,66 στα 8,02 ευρώ.

Η θετική εικόνα για αυτές τις 2 μετοχές ευνόητα «έλυσε» traders και επενδυτές, οι οποίοι σταδιακά ανέλαβαν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Από τον ΟΤΕ, με το βλέμμα στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Με τα 12,08 στήριξη και τα 12,83 ευρώ αντίσταση.

Ανοδος και για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Cenergy, Motor Oil, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ κ.α., 
με αποτέλεσμα, νωρίτερα, για 49 μετοχές να υπερτερούν οι αγοραστές έναντι 45 όπου επικρατούσαν οι πωλητές.

Με την αξία των συναλλαγών στα 23,8 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. με τη μορφή πακέτων.

Ξεχωρίζει το αρχικό για 200.000 μτχ. της ΤΕΝΕΡΓ στα 12 ευρώ -5' μετά την έναρξη της συνεδρίασης-, που κατά την εκτίμησή μου πέρασε το μήνυμα στην αγορά. Αργότερα πέρασε ένα πακέτο για 40.000 μτχ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 7,82 ευρώ. Εγιναν, επίσης, ένα για 50.000 μτχ. της ΔΕΗ στα 9,30 και ένα για 50.000 μτχ. του ΟΤΕ στα 12,51 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v