Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς επιδεινώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Στις τράπεζες επιχειρούν οι πωλητές, ισχυρές πιέσεις και για ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Επιμένει ανοδικά ο τίτλος της Coca Cola.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Βαρύ το κλίμα εκτός, ρευστοποιήσεις και διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το «γύρισμα» στα futures στη Wall Street ενεργοποίησε, σχεδόν αντανακλαστικά, ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά, με τους πωλητές να γίνονται όλο και πιεστικότεροι στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Από 0,64% χαμηλότερα, σε σύγκριση από 0,38% υψηλότερα (στις 10:10) τα συμβόλαια του S&P500, παρασύροντας τον DAX στις 13.661 από τις 13.988 μονάδες, ανάλογα τους βασικούς δείκτες από Παρίσι μέχρι Μιλάνο.

Το ενδεχόμενο μίας έκτης συνεχόμενης αρνητικής ημέρας για τον S&P500 στη Νέα Υόρκη, με την Tesla σε έναν από τους σταθερούς short λόγους, φαίνεται πως ανησυχεί τους επενδυτές και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Συνδυαστικά, με τη μεταβλητότητα που κυριαρχεί σε αγορές πετρελαίου, πρώτων υλών, ισοτιμιών.

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός η αδυναμία υπέρβασης των 790 μονάδων χθες (και των 805 μία εβδομάδα πριν), σε συνδυασμό με την απουσία νέων επενδυτών, έχει δώσει πλεονέκτημα στους πωλητές.

Ανοδικό μεν το ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά, όπως εξελίχθηκε, ευκαιρία για μερικό κλείδωμα θέσεων σε τιμές υψηλότερες από αυτές που ακολούθησαν, με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει διακύμανση, τύπου Λ, στο πρώτο ημίωρο, με το δεύτερο σκέλος να βαθαίνει σταδιακά μετά τις 11:30, όταν εντάθηκαν οι πωλήσεις στα ευρωπαϊκά.

Ετσι ο ΓΔ από το αρχικό υψηλό των 788,94 διόρθωνε νωρίτερα έως τις 772,40 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να φτάνει τα 25 εκατ. (*), με το μεγαλύτερο μέρος τους να κατανέμεται σε τραπεζικές και blue chips.

Από τις 464, σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα ο ΔΤΡ. Από τις 1.875 στις 1.830 ο FTSE25 καθώς πωλητές ήταν (κυρίως) θεσμικά χαρτοφυλάκια τόσο σε τίτλους των Alpha Bank όσο (κυρίως) των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακής αλλά και Εθνικής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, Mytilineos, Cenergy, Viohalco κ.α.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται σε συνδυαστικό μερικό «κλείσιμο» θέσεων σε μετοχές που έχουν υπεραποδώσει και μετακύλιση ρευστότητας σε τίτλους που διορθώνουν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Ενδεικτική θεωρούν την περίπτωση της ΔΕΗ, με τη μετοχή να χάνει έως 4,73% στα 8,86 ευρώ, μετρώντας ωστόσο κέρδη 26,03% σε διάστημα μηνός και 19,25% από την αρχή του έτους.

Ενδεχομένως μέρος της ρευστότητας να μετακυλίεται λ.χ. προς την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς υποχωρεί 3,46% στα 12,26 ευρώ, χαμηλότερα 13,17% σε διάστημα εβδομάδας. Από την πλευρά τους, οι αγοραστές επικεντρώνονται σε μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil και Aegean, Sarantis, σε μία προσπάθεια (μερικής) εξισορρόπησης της κατάστασης.

Στις 20/78 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς η διόρθωση σε μετοχές του FTSE25 παρασύρει χαμηλότερα και την πλειονότητα των τίτλων του FTMidCap.

(*) στις 13:20

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v