Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, καθ' οδόν για την προσέγγιση των 810-820 μονάδων, προέχει ωστόσο η επιβεβαίωση των στηρίξεων. Το ράλι στις διεθνείς αγορές, οι αναταράξεις στα ομόλογα και πώς αλλάζουν τα σχέδια εισηγμένων. Οι μετοχές-κλειδιά για τη συνεδρίαση.

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή επαναφορά της Wall Street, με αφορμή την αποκλιμάκωση στην απόδοση των ομολόγων.

Πάνω από τις 14.000 μονάδες ο DAX, αντίδραση υψηλότερα των 800 μονάδων για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και νωρίτερα, μεικτές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, σε ήπια πτωτικό «άνοιγμα», από 0,30% χαμηλότερα και τις 3.888 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P500.

Με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο η χθεσινή επαναφορά, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Alpha Bank, ο μεν ΔΤΡ διαμορφώθηκε στις 486,74 με υψηλό ημέρας τις 495,57 ο δε FTSE25 στις 1.918,10 με κορυφή τις 1.942,01 μονάδες.

Εκ των πραγμάτων, βραχυπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες υψηλές τιμές αποτελούν αντιστάσεις για τους long, στην προσπάθειά τους να υπερβούν την ευρύτερη περιοχή των 810-820 μονάδων.

Η τάση, εκ νέου, υπέρ των αγοραστών αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο, αυτόν, που στα σχόλιά μας -την Παρασκευή- και επιπλέον στον Εκηβόλο -το Σάββατο- μας υποχρέωσε να τον συμπεριλάβουμε στην προσέγγισή μας για την αγορά.

Νέες παράμετροι στην αγορά ομολόγων/επιτοκίων των ΗΠΑ, πυροδότησαν -ήδη- μία ισχυρή διόρθωση -την προηγούμενη εβδομάδα- και σε ό,τι μας αφορά οδήγησαν τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σε διπλή παρέμβαση/προειδοποίηση.

Σύμπτωμα ή αίτιο, το εύλογο ερώτημα, εστιάζοντας στο -σχεδόν- «δίπλωμα» του 10ετούς στο 1,109% (σύμφωνα με την απόδοση την ημέρα της ανάρτησης του θέματος: Οι αγορές, ο Στουρνάρας και η ΕΚΤ).

Αναλυτικό το σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη, που συνεξετάζει και το θέμα των σχεδιαζόμενων εκδόσεων τόσο από την κρατική πλευρά (ΟΔΔΗΧ) όσο από την ιδιωτική/εταιρική.

Εξελίξεις που, κατά γενική εκτίμηση, επισπεύδουν την έκδοση ομολογιακού «εσωτερικού» από τη Motor Oil, πιθανόν να αλλάξει τον σχεδιασμό άλλων εισηγμένων, εν δυνάμει αφορά και την έκδοση ομολόγου «εξωτερικού» από την ΔΕΗ κ.ο.κ.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε (στις 27/2), ενδέχεται αυτή η διεθνής αλλαγή τάσης (εάν όντως παγιωθεί) να στρέψει και ένα μικρό μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας και προς «υποτιμημένα» αναδυόμενα χρηματιστήρια, λ.χ. το ελληνικό.

Βραχυπρόθεσμα, προέχει η επιβεβαίωση/διασφάλιση των στηρίξεων, με ενδεικτική αυτή των 797-795 μονάδων (ΓΔ), η αύξηση συναλλαγών/τζίρου, η μετακύλιση ρευστότητας σε μετοχές που υποαπέδωσαν χθες.

«Κλειδιά» για τα blue chips, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v