Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 810 με οδηγό την Alpha

«Δένει» την αντίδραση η αγορά, με τα κέρδη του Γενικού Δείκτη να ενισχύονται και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο. Ξεχωρίζει η Alpha Bank, με άνοδο άνω του 15% στην εβδομάδα. Ανοδική κίνηση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean, ΤΕΝΕΡΓ.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 810 με οδηγό την Alpha

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, παρότι τα futures στη Wall κλίνουν λίγο χαμηλότερα, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών «δένεται» η αντίδραση πάνω από τις 800 μονάδες.

Προσεκτικές από την αρχή της συνεδρίασης οι κινήσεις πωλητών-αγοραστών, με αξιοπρόσεκτη τη διαφοροποίηση της ελληνικής από τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο μέτρο του δυνατού και συγκριτικά πάντα, αλλά με εμφανές ένα μικρό premium που σταδιακά διαμορφώνεται σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

Εστω βραχυπρόθεσμα, πλην όμως διακριτό, το γεγονός πως σε διάστημα εβδομάδας για τον Γενικό Δείκτη επιτυγχάνεται ανοδική αντίδραση 4,94%, έναντι λ.χ. 1,58% του DAX. Βέβαια, η απόδοση των δύο, από την αρχή του έτους, είναι υπέρ του δεύτερου (2,66% έναντι 0,35%) αλλά με το πρώτο να περνά σήμερα σε, έστω οριακά, θετικό πρόσημο.

Οντως, με τον ΓΔ στις 811,78 μονάδες το πρόσημο διαμορφώνεται στο συν 0,34% (αρχή έτους), μεταβολή που οφείλεται στην υπεραπόδοση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, αλλά με το τελευταίο διάστημα να φέρνει μπροστά τον τραπεζικό κλάδο.

Αποτέλεσμα, ο FTSE25 στην περιοχή των 1.950 μονάδων ενισχύεται 6,17% σε διάστημα εβδομάδας και 0,79% από την αρχή του έτους, ο ΔΤΡ στις 505 έχει ανακάμψει 10,89% μειώνοντας στο 2,68% τις απώλειες στα αντίστοιχα διαστήματα.

Εμφανές το ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρείται η βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο, μεταβολή που θα διευκολύνει την έκδοση ομολογιών (Tier II) από την Alpha Bank, την αμκ της Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη συγκυρία ο μεν αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός προβλέπει την αναβάθμιση του outlook των τραπεζών, τα δε ξένα επενδυτικά σπίτια πυκνώνουν εκθέσεις, αναλύσεις για τον κλάδο.

Οδηγός για τον κλάδο η Αlpha Bank, καθώς συνεχίζει σήμερα με 3,26% στο 0,9126 ευρώ, ανεβάζοντας σε 16,37% την εβδομαδιαία απόδοσή της.

Ακολουθεί σήμερα η Eurobank στο 0,6368 και Εθνική στα 2,186 και στο 0,78 η Πειραιώς.

Από τα blue chips, σταθερά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με συνεχόμενα πακέτα σε όλο και υψηλότερες τιμές για τον τίτλο του πρώτου και με αγοραστές σε νέα υψηλά του δεύτερου.

Στα 12,87 με 1,74% ο ΟΤΕ και ένα πακέτο για 126.000 στα 12,83 να αλλάζει χέρια νωρίτερα (στις 11:50).

Στα 11,42 με 2,51% και νέα κορυφή για τον ΟΠΑΠ.

Με αγοραστές και σε μετοχές των Motor Oil, Viohalco, Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, με τη ρευστότητα να ακολουθεί κυκλική κίνηση (rotation) από μία ομάδα τίτλων σε άλλη.

Ωστόσο, ακόμη η αύξηση του τζίρου δεν ξεπερνά το 15% (από εβδομάδα σε εβδομάδα), ένδειξη πως η ενεργοποίηση περισσότερων παικτών, μεγαλύτερων κεφαλαίων, εξελίσσεται με μέτριο ρυθμό.

Στα 32,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών, νωρίτερα, στις 14:15, με ενθαρρυντική ένδειξη τη μεταβολή υπέρ των μετοχών σε άνοδο έναντι αυτών που διορθώνουν.

Στις 59/32 ανοδικές/πτωτικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v